26 februari 2024

Melkweg vanuit de bergen van Kreta gezien

Afgelopen week was ik een weekje op vakantie op Kreta. Om precies te zijn in Rethymnon. Een mooi vakantieplaatsje in oud-Venetiaanse stijl. Gezellig en vriendelijke mensen, mooie oude stad, leuke restaurantjes met goed eten en mooi weer gehad.

Rethymnon is niet bepaald een plek voor astro-fotografie, want zoals bij zoveel vakantie plaatsjes is het behoorlijk licht-vervuild doordat men alle historische gebouwen mooi uitlicht en er veel andere verlichting aanwezig is.

Kreta lichtvervuilingskaart

Maar ik had voordat ik op vakantie ging op de lichtvervuilingskaart gezien dat het in het binnenland van Kreta wel behoorlijk donker kan zijn. Vooral richting het zuiden zou het bijzonder donker zijn.

 

De Melkweg komt kort na middernacht op in het zuiden, dus dat zou perfect zijn voor een mooi plaatje. Enthousiast had ik mijn camera en de Skywatcher Star Adventurer (SA) lichtgewicht reis-montering in mijn koffer meegenomen. Alleen was ik zo dom om een goedkoop en  instabiel statief mee te nemen. Niet even thuis uitgetest. Eenmaal aangekomen wel, maar toen was dat natuurlijk te laat en bleek dat hele zaakje instabiel en onbruikbaar. Dan maar zonder de SA en noodgedwongen kort belichten zodat de sterren geen strepen worden. Hierdoor de ISO veel hoger dan verantwoord was ingesteld wat veel te veel ruis in de foto gaf. Dit viel mij later pas op, want op het display van de camera zag het er allemaal bijzonder mooi uit.

Ik ben kort na middernacht ca. 10 km het binnenland de bergen in gereden en daar was het al voldoende donker om de Melkweg heel duidelijk te kunnen aanschouwen. Op de foto bleek deze nog veel spectaculairder te zijn dan ik me voorgesteld had.

Melkweg zoals deze in mei vanuit de bergen op Kreta te zien is.

Thuisgekomen heb ik op Google gezocht naar tutorials (uitleg) over technieken om de ruis te reduceren. Een van die technieken is om foto’s in Photoshop te stapelen door foto’s als lagen over elkaar heen te leggen en alleen wat op elke foto hetzelfde is wordt dan verdubbeld en wat niet hetzelfde is (is ruis) niet. Uiteraard moet je dan wel eerst alle foto’s handmatig netjes gelijk over elkaar heen leggen, want met elke nieuwe foto zijn de sterren weer een beetje verschoven.

 

Technische details van de foto:

 • Camera: Canon 200D
 • Lens: bijgeleverde kit-lens op 18 mm brandpunt
 • Belichting: 10 seconden
 • ISO waarde: 12800
 • 10 foto’s gestacked in Photoshop Elements versie 2018
 • Nabewerkt in Lightroom.

PS: in ben zelf nog niet helemaal overtuigd van de gekozen techniek die ik gevonden had, dus ga deze nog eens op een andere wijze nabewerken en zien of dat verschil uitmaakt.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Prachtig, zo’n mooie sterrenhemel. Nederland is helemaal verpest door het vele licht. Ik heb even naar Luxemburg gekeken, maar daar zijn ook nog wel wat donkere plekken te zien. Zoals in de buurt van Larochette / Müllerthal waar ik eind augustus een weekje heen ga.

 2. Prachtige foto van de Melkweg in Kreta, Jan. Dat rode rechtsonder, da’s zeker een toeristenoord met sterke lichtvervuiling? Ik zag op Facebook dat je ook een paar tijdsopnames had gemaakt zo uit de losse hand. Die zagen er ook wel aardig uit, toch?

  • Dat rode moet iets van uit een dorpje in de bergen zijn.

   Ik had inderdaad ook een 10 sec opname van sterrenbeeld schorpioen met smartphone in de hand, rustend op de auto gemaakt. Bedoelde je dat?

   Overigens heb ik voldoende foto’s gemaakt om een korte time Lapse van de Melkweg te maken. Wordt vervolgd.

 3. Jan Brandt zegt

  Ha die Jan….koning der timelapsecinematografie…..en net zoals de mij voorgaande sprekers dat al schreven…ook namens mij de dikke vette complimenten voor dit ozo schone en sfeervolle hemelplaatje…enne…als er als er ook nog weer zo’n flitsend timelapseje in jouw pijplijn zit, dan zorg ik helemaal dat ik eerste rang zit op de eerstvolgende astrofotografen-meeting in Oss….maarre…je ken natuurlijk ook “een preview” houden op de lokale astroklup??
  Hmmmm, zou zo’n foto, zo vraag ik mij zo af, ook niet vanuit de Biesbos gemaakt kunnen worden…ik bedoel…als het mogelijk is om allerlei exotische ver weg gelegen obscure melkwegstelseltjes vanuit deze voornoemde Biesbos op de gevoelige plaat te zetten, dan moet toch eigenlijk ons eigen lokale Melkwegstelsel ook “te vangen” zijn?? Misschien laat ik bij een volgende expeditie de dikke Newton even thuis en neem ik de EQ6 met de Canon 1000D , ne gekoppeld aan een standaard 50mm lens mee…en dan ook gewoon veel plaatjes schieten en die dan weer stacken…dat zou toch moeten kunnen???
  Nou ja…prachtig plaatje en dito inspirerend praatje…dank hiervoor!!

  • Dank je Jan en anderen.

   Wat betreft timelapse van deze Kreta-foto’s: de opnames met deze setup (met kitlens F4.5 en iso128000) heb in met iets te veel ruis gemaakt waardoor een timelapse niet mooi is. Ik heb ook nog opnames gemaakt met een Samyang 35mm F1.8 op iso6400 gemaakt en die kunnen er wel mee door als timelapse. Maar dat is slechts ca 10 sec totaal. 😉

   Lessons learned: toch niet al te hoge ISO instellen, ook al kan de camera dit wel.

   Ben benieuwd hoe jouw opnames van de Melkweg vanuit de Biesbos er uit zal zien.

 4. Avatar foto Paul Bakker zegt

  Mooi he, de Schorpioen en Boogschutter zo hoog aan de hemel.

 5. Weet U toevallig nog de exacte locatie van deze foto.
  Ik probeer ook zo’n foto te maken.
  Ook ik verblijf in Rethymnon, en ik zoek een geschikte locatie om deze foto te maken.

  • Helemaal exact niet, maar het was vanaf Rethimon een klein stukje naar het oosten langs de kust en dan zo’n 20 km de bergen in naar het noorden. Ik heb eerst overdag de boel verkend en daarna s’Avonds terug gegaan. Succes. Ik ben erg benieuwd naar je foto’s.

   • Bedank voor het antwoord. Ik ga het liefst altijd naar een veilige locatie. Je bent in een vreemd land, dus je kent de gevaren niet altijd. Daarom is het fijn als iemand er al geweest is, en de locatie kan omschrijven.

Speak Your Mind

*