Site pictogram Astroblogs

Melkweg vanuit de bergen van Kreta gezien

Afgelopen week was ik een weekje op vakantie op Kreta. Om precies te zijn in Rethymnon. Een mooi vakantieplaatsje in oud-Venetiaanse stijl. Gezellig en vriendelijke mensen, mooie oude stad, leuke restaurantjes met goed eten en mooi weer gehad.

Rethymnon is niet bepaald een plek voor astro-fotografie, want zoals bij zoveel vakantie plaatsjes is het behoorlijk licht-vervuild doordat men alle historische gebouwen mooi uitlicht en er veel andere verlichting aanwezig is.

Kreta lichtvervuilingskaart

Maar ik had voordat ik op vakantie ging op de lichtvervuilingskaart gezien dat het in het binnenland van Kreta wel behoorlijk donker kan zijn. Vooral richting het zuiden zou het bijzonder donker zijn.

 

De Melkweg komt kort na middernacht op in het zuiden, dus dat zou perfect zijn voor een mooi plaatje. Enthousiast had ik mijn camera en de Skywatcher Star Adventurer (SA) lichtgewicht reis-montering in mijn koffer meegenomen. Alleen was ik zo dom om een goedkoop en  instabiel statief mee te nemen. Niet even thuis uitgetest. Eenmaal aangekomen wel, maar toen was dat natuurlijk te laat en bleek dat hele zaakje instabiel en onbruikbaar. Dan maar zonder de SA en noodgedwongen kort belichten zodat de sterren geen strepen worden. Hierdoor de ISO veel hoger dan verantwoord was ingesteld wat veel te veel ruis in de foto gaf. Dit viel mij later pas op, want op het display van de camera zag het er allemaal bijzonder mooi uit.

Ik ben kort na middernacht ca. 10 km het binnenland de bergen in gereden en daar was het al voldoende donker om de Melkweg heel duidelijk te kunnen aanschouwen. Op de foto bleek deze nog veel spectaculairder te zijn dan ik me voorgesteld had.

Melkweg zoals deze in mei vanuit de bergen op Kreta te zien is.

Thuisgekomen heb ik op Google gezocht naar tutorials (uitleg) over technieken om de ruis te reduceren. Een van die technieken is om foto’s in Photoshop te stapelen door foto’s als lagen over elkaar heen te leggen en alleen wat op elke foto hetzelfde is wordt dan verdubbeld en wat niet hetzelfde is (is ruis) niet. Uiteraard moet je dan wel eerst alle foto’s handmatig netjes gelijk over elkaar heen leggen, want met elke nieuwe foto zijn de sterren weer een beetje verschoven.

 

Technische details van de foto:

PS: in ben zelf nog niet helemaal overtuigd van de gekozen techniek die ik gevonden had, dus ga deze nog eens op een andere wijze nabewerken en zien of dat verschil uitmaakt.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten