Site pictogram Astroblogs

Melkweg blijkt veel breder dan gedacht

Martín López-Corredoira aan het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden in La Laguna, Tenerife, Spanje, en zijn team bestudeerden de overvloed aan ijzer en andere metalen in verre  sterren in de Melkweg. De groep ontdekte dat de metalen inhoud van veel van deze  verre sterren hen markeert als behorend tot de  Melkweg schijf.

Melkweg schijf credits; NASA / JPL

Een aantal eerdere studies gaven aan dat de buitenste sterren van de Melkweg ongeveer 15 kiloparsecs  van het centrum van de Melkweg lagen. Men was er zich tot op heden niet van bewust dat er op deze schijf  sterren zijn op afstanden van meer dan het dubbele van die van de zon. Dit betekende dat onze zon blijkbaar in ongeveer de helft van de galactische straal ronddraaide. Maar nu weten wetenschappers dat er sterren veel verder zijn, op meer dan drie keer deze afstand, en het is waarschijnlijk dat sommige sterren op meer dan vier keer de afstand van de zon tot het galactische centrum zijn.

“De schijf van onze Melkweg is enorm, met een diameter van ongeveer 200 duizend lichtjaar”, zegt Martín López-Corredoira, eerste auteur van het recent verschenen artikel in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics. Als we met de snelheid van het licht konden reizen, zou het ons 200.000 jaar kosten om de schijf over te steken. Spiraalstelsels zoals de Melkweg hebben schijven die erg dun zijn, waarin de grootste fractie van hun sterren wordt gevonden. Deze schijven hebben een beperkte omvang, zodat er buiten een bepaalde straal nog maar heel weinig sterren overblijven.

López-Corredoira, werkzaam  aan het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden in La Laguna, Tenerife, en zijn team bestudeerden de overvloed aan ijzer en andere metalen in verre  sterren. De groep ontdekte dat de metalen inhoud van veel van deze  verre sterren hen markeert als behorend tot de  Melkweg, welke is samengesteld uit een roterende schijf, die spiraalarmen omvat, en een halo, bolvormig van vorm, die deze omringt. Dit  onderzoek heeft de abundanties van metalen  in de sterren van het galactische vlak vergeleken met die van de halo, om te ontdekken dat er een mengsel is van schijf en halo-sterren op de aangegeven grote afstanden.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusies na een statistische analyse te hebben gemaakt van de onderzoeksdata van APOGEE en LAMOST, twee projecten die spectra van sterren verzamelen om informatie over hun snelheden en hun chemische samenstelling te extraheren. De resultaten suggereren dat de meest verre sterren van de schijf minstens 26 kiloparsecs kpc of 1000 parsecs), en mogelijk wel 31 kiloparsecs, van het centrum van de Melkweg liggen. Dit betekent dat de schijf meer dan 60 kiloparsecs in diameter kan rekken – ongeveer 20% breder dan de grootste vorige schattingen. Bron; Nature / Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten