23 februari 2024

Nieuwe kaart van de Orion A moleculaire wolk structuur verschenen

Een groot team van astronomen wereldwijd is erin geslaagd een nieuwe kaart te maken die een  meer gedetailleerd beeld van de structuur van de Orion A moleculaire wolk geeft. De moleculaire wolk is de meest nabije stervormingsregio van hoge-massa sterren.

Oriona A moleculaire wolk credits; National Science Foundation

Ieder van de drie kleuren, rood, groen en blauw, representeert een verschillend snelheidsbereik. De Orion A wolk is een perfect laboratorium om een  uitgebreide moleculaire wolk in detail in kaart te brengen en hier vele wetenschappelijke vragen op los te laten. Deze wolk is er een van twee gigantische moleculaire wolken in het Orion complex; de andere genoemd Orion B ligt ten oosten van de Orion gordel. Orion A bevat zowel hoge-massa (sterren met een massa groter dan drie keer de massa van de zon, het zijn de grootste, heetste en helderste sterren van de hoofdreeks en blauw, blauwwit of wit van kleur.Lage massa sterren zijn sterren met massa’s die minder zijn dan de helft van de massa van de zon, en  zijn de kleinste, koelste en zwakste hoofdreekssterren en oranje, rood of bruin van kleur. Lage massa-sterren verbruiken hun waterstof heel langzaam en hebben daardoor een lang leven.) als lage-massa  jonge stellaire objecten en herbergt een grote variëteit aan regionen waar sterren worden gevormd, inclusief dichte sterrenclusters gelijkend op een cluster als waaruit onze zon ontstaan is. Orion A is met een afstand van 1305 lichtjaar tevens de  meest nabije plek voor de vorming van massieve sterren (een massieve ster is een ster met een massa die acht keer groter is dan die van de zon, astronomen hebben massieve sterren tot 150 keer groter dan de zon kunnen waarnemen).

“Onze kaart tast een wijd bereik van schalen af nodig voor de bestudering van stervorming in moleculaire wolken, en hoe het proces van impact van jonge sterren op  hun ouderster verloopt,” aldus Dr. Shuo Kong, een postdoctoraal onderzoeker van Yale en eerste auteur van het artikel.

Door het combineren van de  data van de ‘Combined Array for Research in Millimeter Astronomy’ (CARMA) interferometer in Californië (sinds 2015 buiten werking, CARMA bestond uit 23 antennes)  en een enkele schoteltelescoop  de ‘Nobeyama Radio Observatory (NRO, een 45 meter antenne) te Japan, construeerden de wetenschappers de kaart en dataset nu bekend onder de titel CARMA-NRO Orion Survey. Het Yale Research Computing Center speelde een grote rol in het verwerken van de data en het tot stand komen van het beeldmateriaal.

‘Ons onderzoek is een unieke combinatie van data van twee zeer verschillende telescopen,’ aldus mede-auteur Jesse Feddersen, een MSc student van Yale. “We combineerden de zoominstelling van de CARMA met de groothoeklens van de NRO om tegelijkertijd de details  te vangen van individueel gevormde sterren als wel een overzicht van de vorm en bewegingen van de gigantische moleculaire wolk.’ Bovendien zal de kaart de onderzoekers helpen met het kalibreren van stervormingsmodellen voor extragalactische studies. Het artikel is ook verschenen op arXiv.org, 41 auteurs, het telt 46 pagina’s plus 28 illustraties en is openbaar toegankelijk,  1803.11522.pdf.  Bron; Nat. Science Foundation / Sci-news

http://www.sci-news.com/astronomy/orion-a-molecular-cloud-map-06028.html

Share

Speak Your Mind

*