1 december 2023

Resultaten zoektocht naar donkere materie door AMS-02 en Xenon1T worden snel bekendgemaakt! [Update]

Credit: NASA.

De resultaten van de zoektocht naar deeltjes donkere materie (WIMP’s, weakly interacting massive particles) door twee detectoren, de ene is de AMS-02 detector aan boord van het internationale ruimtestation ISS, de andere is de Xenon1T detector ondergronds in de Verenigde Staten, worden snel bekend gemaakt. Die van de AMS-02 detector (hierboven op de foto te zien), welke speurt naar signalen van annihilerende deeltjes donkere materie in de passerende kosmische straling, is vanavond al, de resultaten van Xenon1T, die in 278,8 dagen probeerde WIMP’s te detecteren die reageren met 1,3 ton vloeibare xenon, is maandag. Alles is live te volgen via de volgende linkjes:

Die van maandag gebeurt door een persconferentie op twee plaatsen tegelijk, dus dat roept hoge verwachtingen op. Gaan ze opnieuw een null-detectie met nog scherpere limieten bekendmaken door zo groot uit te pakken of valt er meer te melden? We gaan het zien. Mocht ik in de blogosfeer komende tijd geruchten tegenkomen zal ik ze hier uiteraard melden. [Update 25 mei 10.00 uur] Eén resultaat kan ik al melden. Gisteravond hield de leider van het wetenschapsteam van de AMS-02, de natuurkundige Samuel Ting, z’n presentatie en daaruit bleek dat er met een statistische betrouwbaarheid van 2 sgima signalen zijn van een deeltje donkere materie met een massa van 1,2 TeV. Hieronder Ting tijdens die presentatie.

Share

Comments

  1. Grappig is vaak dat je iets bouwt voor een bepaald doel en er plotseling iets heel anders opduikt waar je helemaal niet naar op zoek was, het zal mij dus benieuwen. De meeste ontdekkingen komen door stom toeval en mislukte experimenten. Zo hebben 2 rode duivels het koperdraad ontdekt @Marc. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: