23 februari 2024

Alan Bean, de vierde man op de maan, overleden

Credit: NASA

In Houston is de Amerikaanse astronaut Alan Bean op 86-jarige leeftijd overleden. Hij stierf zaterdag in het Houston Methodist Hospital in Houston, Texas. Hij was in november 1969 de vierde ruimtevaarder die voet op de maan zette. Na een vlucht met de Apollo 12 zette Bean een half uur na zijn collega Charles Conrad voet op de maan. Tijdens hun expeditie namen ze delen van de onbemande vlucht Surveyor 3 mee terug zodat die op aarde konden worden bestudeerd. Op de maan werd, naast het eerste maanwagentje en een paar filmrolletjes, ook de vlag van Beans middelbare school achtergelaten.

De Texaan Bean werd opgeleid tot luchtvaartkundige aan de Universiteit van Texas. Hij diende vier jaar als gevechtspiloot en werd daarna testpiloot bij de marine. In 1963 selecteerde de NASA hem voor de reis met de Apollo 12. Van die missie overleed vorig jaar november astronaut Richard ‘Dick’ Gordon.

Maanstof en steentjes

Na zijn pensioen in 1981 ging hij schilderen. Bean verwerkte in zijn kunstwerken maanstof en maansteentjes. “Alan Bean heeft ooit gezegd dat hij het leukste leven ter wereld had”, zei een woordvoerder van de NASA vanavond. “Dat is een geruststellende gedachte nu we rouwen om zijn heengaan.” Bron: NOS.

Share

Speak Your Mind

*