9 december 2023

Het opwarmertje van dé foto van zwart gat Sagittarius A* is verschenen

Credit: Eduardo Ros/Thomas Krichbaum (MPIfR)

Vol verwachting klopt ons hart. Ergens komende maanden wordt dé foto gepubliceerd van Sagittarius A* (kortweg Sgr A), het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel, de foto waar pakweg tien telescopen over de gehele wereld, samen de Event Horizon Telescope (EHT) geheten, in 2017 én 2018 mee bezig zijn geweest. De gegevens van die telescopen worden nu geanalyseerd en via de techniek der Very Long Baseline Interferometry (VLBI) geïntegreerd tot één superfoto. Als opwarmertje kwam vorige week dit artikel tot ons, waarin de waarnemingen worden gepresenteerd die al in 2013 waren gedaan door een mini-EHT versie, een viertal radiotelescopen op Hawaï, in Arizona, in Californië en de 12 m grote APEX radiotelescoop in Chili. De vijf jaar oude gegevens zijn door het EHT-team geanalyseerd en daaruit kwamen verrassend scherpe structuren van Sgr A naar voren, structuren die slechts drie keer groter waren dan de waarneemhorizon van het ruim vier miljoen zonsmassa zware zwart gat, da’s ongeveer 36 miljoen km – dichterbij dan de afstand zon-Mercurius. Da’s een formidabele resolutie, zeker als je de afstand tot Sgr A* beschouwt, 27.000 lichtjaren van de aarde. De waarnemingen werden gedaan bij een golflengte van 1,3mm (frekwentie 230 GHz). Het was met name door de toevoeging van de APEX telescoop in Chili, waardoor de zogeheten interferometrische basislijn tot 10.000 km kon worden verlengd, dat deze resolutie kon worden gehaald.

April 2017 werd door de EHT naar Sgr A* gekeken, aangevuld in december met waarnemingen door de South Pole Telescope (SHT) op de Zuidpool en dit jaar nog door een telescoop op Groenland. Al die waarnemingen zijn zoals gezegd in bewerking en het grote wachten is op het resultaat daarvan. Bron: Max Planck Instituut.

Share

Comments

  1. Daar ben ik echt benieuwd naar.. !
    Ik zal met regelmatige frequentie kijken, naar deze site…..

  2. Het artikel belooft “and bear the potential for a deep insight into the physical
    processes at the black hole boundary.”
    Ja daar zijn wij inderdaad heel nieuwsgierig naar.

  3. En als we ook nog het energie systeem van Herbig Haro konden begrijpen, ( stellar pressure cooker) dan maken we een hele grote stap naar nieuwe fysica.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d