15 april 2024

Pluto mogelijk ontstaan door samenklontering van een miljard kometen

Pluto’s Sputnik Planitia. Credit: Image: NASA/JPL/New Horizons

Twee onderzoekers, Christopher Glein en Hunter Waite jr. van het Southwest Research Institute (SwRI), zijn op basis van waarnemingen gedaan met de New Horizons sonde, met de opzienbarende theorie gekomen dat Pluto mogelijk is gevormd door de samenklontering van wel een miljard kometen. Anders gezegd: de dwergplaneet Pluto is eigenlijk een enorme, uit z’n jasje gegroeide komeet! In het tijdschrift Icarus kwamen ze vorige week met dit artikel, waarin ze betogen dat alleen hun formatiemodel – het zogeheten ‘cosmochemical model of Pluto formation’ -de chemische samenstelling van Pluto kan verklaren, met name de aanwezigheid van moleculaire stikstof (N2) op Pluto, dat in vaste, bevroren vorm veel voorkomt op de witte vlaktes van Sputnik Planitia.

Waarnemingen gedaan met het Ralph instrument van New Horizons, met indicaties van de aanwezigheid van methaan (CH4), stikstof (N2), koolmonoxide (CO) en water (H2O) ijs. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Naast de overvloedige hoeveelheid stikstof moeten wetenschappers ook verklaren waarom er weinig koolmonxide is. De oplossing: Pluto is 4,6 miljard jaar geleden ontstaan door het samenklonteren van pakweg één miljard kometen, die qua samenstelling veel leken op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Voor dit model keken Glein en Waite ook naar de gegevens die met de Europese Rosetta sonde waren verzameld van die komeet, 67P. Bron: Centauri Dreams + Gizmodo.

Share

Comments

 1. Obelix zegt

  “Opzienbarende theorie”…

  Nu meen ik mij te herinneren dat planeten per definitie worden gevormd door de samenklontering van planetesimalen/brokstukjes. Dat voor een (dwerg-)planeet, in een baan waar ‘gassen’ een vaste stof vormen, dat ook geldt, lijkt mij ( maar ik kijk een aap in de reed) weinig opzienbarend.
  Dat de bron voor de planetesimalen dan brokjes zijn die, indien zij niet tot planeet klonteren maar een elips naar de zon maken, zich zouden gedragen als komeet lijkt mij juist heel voorspelbaar….

  Een puntje: met vraagt zich wel eens af of Aarde een warme of koude vorming/start had. Die vraag lijkt mij voor Pluto dan weer enigszins overbodig. 😉

  Groet, Paul

 2. Obelix zegt

  Wat ik dan weer bijzonder vind, is de verdeling van water, stikstof, methaan en koolmonoxide , en de rede daar achter.

  • Ik denk dat het bijzondere is dat het gevormd zou zijn uit kometen (niet astroiden) die zch normaal gesproken in de Oort Wolk bevinden, grofweg een lichtaar hier vandaan. Als dat niet het “bijzondere” is, weet ik ook niet waar ze op doelen, want je hebt gelijk over de planeetvorming.

   • Obelix zegt

    Nu zitten ‘de laatste’ kometen in de wolk van Oort en de Kuiper gordel. Maar toen de planeten werden gevormd waren de banen uiteraard nog niet schoongeveegd door de planeten die nog slechts in wording waren.
    Me dunkt da’t er toen al een zekere schifting in materiaal was: zwaardere ‘metalen’ iets meer naar de binnenzijde, lichtere elementen naar de buitenste banen…. Vrijwillig of door de jonge zonnewind verbannen. 😉

    Ik ben benieuwd naar de resultaten van de boortoren die met de ‘volgende missie’ naar Pluto wordt meegestuurd: bestaat Pluto slechts uit de elementen die op Aarde het leven vormgeven ( H, C, N, O) of is er toch nog een redelijke hoeveelheid rotsvormende elementen (Si, Fe, Ca, S, P, Na, Mg)?

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*