29 februari 2024

Meteorietenweekend op Sonnenborgh ter ere van 175 jaar meteoriet de ‘Utrecht’

Meteoriet ‘De Utrecht’ (foto: Sebastiaan de Vet)

In Nederland zijn tot nu toe 6 meteorieten ingeslagen. Eén daarvan – de grootste – kwam in 1843 in Utrecht neer. Op 2 juni a.s. is het 175 jaar geleden dat de ‘Utrecht’ insloeg en dat viert museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht i.s.m. de Werkgroep Meteoren. Met een feestelijke inslaglustrum-avond op 2 juni en een Zondag met meteorieten op 3 juni.

 2 juni: Inslaglustrum

Vier hét moment van inslaan van de ‘Utrecht’ op Sonnenborgh:

 • 19.30 uur: deuren open
 • 20.00 uur: inslagmoment & bubbels
 • 20.30 uur: lezing “Meteorietonderzoek en het vroege Zonnestelsel: de ‘Utrecht’ en andere Nederlandse meteorieten” door Leo Kriegsman (geoloog aan de Universiteit Utrecht en bij Naturalis)
 • 21.15 uur: lezing “Speuren naar vuurbollen: de vlammende aankondiging van nieuwe meteorieten” door Felix Bettonvil (projectmanager Sterrewacht Leiden)

Natuurlijk is de ‘Utrecht’ voor deze gelegenheid naar Sonnenborgh gehaald en met eigen ogen te bekijken. Vooraf reserveren voor zaterdag 2 juni wordt aanbevolen en kan via www.sonnenborgh.nl/meteorietenweekend.

3 juni: Zondag met meteorieten

Tussen 13.00 en 17.00 uur is Sonnenborgh geopend voor jong en oud met een vol meteorietenprogramma:

 • 14.00 en 15.30 uur: Magische Meteoren en Mysterieuze Meteorieten-show. Kom álles te weten over meteorieten.
 • doorlopend:               Meteoriet-of-niet? Is die steen uit jouw achtertuin misschien een meteoriet?
 • doorlopend :              Meteoriet-mondriaan knutselen. Boots het werk van een meteorietonderzoeker na!

Natuurlijk kun je ook op 3 juni de ‘Utrecht’ met eigen ogen bekijken. Daarnaast staan met mooi weer de telescopen opgesteld en kun je als toetje de zon bestuderen. Op 3 juni gelden de reguliere entreeprijzen. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Meer info: www.sonnenborgh.nl/meteorietenweekend.

Share

Comments

 1. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Pieter Zwart, oprichter van CoolBlue heeft in een aantal interviews vorig jaar zijn fascinatie voor meteorieten aangegeven, ook is zijn droom ooit een van de maanschoenen van Neil Armstrong in bezig te krijgen, uit het Parool van 17/7/’17 j.l.hieronder zijn uitleg;

  Is er meer dan alleen verkopen? Een Pieter Zwart-fonds? ,,Nee, zoiets bestaat nog niet. Er zijn wel allerlei initiatieven die ik tof vind en die ik financieel steun. Ik stimuleer digitaal onderwijs en sponsor natuurhistorische projecten.” Zo sponsorde Pieter Zwart – met een half miljoen uit eigen zak – de komst van de T-Rex Trix naar Naturalis in Leiden. Hij houdt van rariteiten, vooral als ze uit een andere tijd en een ander universum komen. Zwart betaalde een bedrag ter waarde van een middenklassehuis voor een stukje steen afkomstig van de maan. Tot zijn trofeeën behoort ook een meteoriet, en nu jaagt hij op de moonboot waarin de eerste stappen op de maan werden gezet.

  Wat is er zo mooi aan die voorwerpen? Mooi? het is kapot fascinerend! Er gaan hele verhalen en drama s en miljoenen jaren achter schuil Het duurde ongelofelijk lang voordat we uberhaupt op de maan terechtkwamen. Avonturiers, wetenschappers hielden zich er mee bezig. En dat ligt hier dan gewoon op de vensterbank. Waanzinnig. Ik wil een soort collectie opbouwen en daarmee het theater in. Het is toekomstmuziek, maar dat gaat gebeuren. Niet digitaal of met ingewikkelde presentaties, maar gewoon ouderwets verhalen vertellen.’

Speak Your Mind

*