De NASA heeft bekendgemaakt dat begin juni de Dawn ruimteverkenner af gaat dalen naar een nóg lagere baan rondom Ceres, de dwergplaneet, waar ‘ie sinds maart 2015 omheen draait. Die baan ligt op slechts 50 km boven het oppervlak, da’s tien keer minder dan de laagste baan tot nu toe. Vanuit die baan, die de finale baan wordt genoemd, zal Dawn zeer gedetailleerde waarnemingen kunnen doen aan het oppervlak. Door spectra te maken van gammastraling en neutronen afkomstig van het oppervlak wil men meer te weten komen over de scheikundige samenstelling van de bovenlagen van de bodem van Ceres. Ook willen ze vanuit die lage baan zeer gedetailleerde foto’s maken. We zijn uiteraars reuze nieuwsgierig naar de resultaten daarvan. Bron: NASA.
Wow, dat is laag bij de grond 🙂
Maar meer serieus, als Ceres kennelijk zo rond is (ipv ovaal) dat Dawn in zo’n lage omloopbaan kan rondcirkelen, waarom was men dat dan niet oorspronkelijk ook al van plan?
Op 4400 km hoogte was de resolutie van de camera 410 meter per picsel, zo lees ik in een astroblog van 2015. Mag ik dan zo aannemen dat op een hoogte van 50 km de cameraresolutie naar 5meter/picsel gaat?
En chemische samenstellingen meten: wordt het geheim van die hoog-albedo vlekken eindelijk opgrlosraken. 😀
Groet, Paul
Kan de Dawn ook op de dwergplaneet Ceres gaan landen, en daar onderzoek gaan doen?
Nee, daar is Dawn niet voor gebouwd. Ik denk ook niet dat ‘ie een landing zou overleven, dat zal een harde crash worden.
Jammer … het is een interessante dwergplaneet.