29 februari 2024

DARPA organiseert ‘Launch Challenge’ voor kleine satellieten

De ‘Defense Advanced Research Projects Agency’, kondigde in april aan dat het een ‘Launch Challenge’ zou gaan organiseren. Om dit te kunnen winnen zouden deelnemers binnen een ultra kort tijdbestek twee keer een kleine satelliet  in de ruimte moeten kunnen lanceren.

Militaire communicatie satelliet credits; wikipedia

Het wordt een soort ‘brand’ oefening aldus DARPA. Minder dan een maand voor aanvang van de wedstrijd, ergens rond het laatste kwartaal van 2019 zal DARPA pas vertellen waar vandaan de lancering plaats gaat vinden. Deze plek zou overal kunnen zijn waar een lanceerplaats in de VS is, van Edwards AFB tot aan een commerciële ruimtehaven. In minder dan twee weken voor aanvang van de lanceerdatum zal DARPA pas details vrijgeven over de baan, payload en het vluchttraject. Vervolgens zullen er na de eerste lancering(en) nog enkele nieuwe vereisten worden toegevoegd voor de twee lancering. In april was in Los Angeles de zogeheten ‘Competitors Day’ georganiseerd. Deelnemers van overal vandaan, lanceer- en propulsiebedrijven, bestaande en start-ups, alsook  andere techniek sectoren waren aanwezig, waaronder bv.  Ruckus Composites, een bedrijf gespecialiseerd in carbon fiber componenten voor fietsen, waarvan de eigenaar Shawn Small ooit de eerste hot dog de ruimte ingeschoten heeft, het broodje bereikte een hoogte van 22 km. Een ander bedrijf, LEO Aerospaces, denkt aan het lanceren van satellieten via een ‘Rockoon’ een luchtballon vanwaar een raket gelanceerd wordt. Het was een druk bezochte aangelegenheid en de gastheer was Todd Master, de programma directeur.

Maar DARPA en het leger, in de militaire mindset van nu, wil het risico op bedreigingen vanuit de ruimte verminderen door o.a. een ‘vloot’ van ultra kleine satellieten de ruimte in te sturen om zo o.a. botsingen met andere ruimte objecten te gaan vermijden. Zelf denkt DARPA aan satellieten die snel vervangen kunnen worden en als er een aantal uitgeschakeld worden moet de rest dat opvangen. Waarvandaan en hoe ze gelanceerd worden maakt ze niet uit. Bron; WIRED

Share

Speak Your Mind

*