16 april 2024

Het Verenigd Koninkrijk overweegt plan voor eigen satelliet-navigatie systeem

Het plan voor een eigen Brits satelliet-navigatie systeem als rivaal of tegenhanger van het Galileo sat-nav project komt nadat de VK te kennen gegeven was dat het uitgesloten zou worden van enkele sleutel onderdelen van het project na de Brexit. Het VK heeft inmiddels al zo een 1.4 miljard Euro geïnvesteerd in het systeem.

Galileo sat-nav systeem credits; NDTV

Greg Clark, handelssecretaris voor de EU wint inmiddels van alle kanten wettelijk advies in over hoe het VK het geïnvesteerde bedrag kan terug claimen aldus de Financial Times. Clark vertelde aan de BBC : ‘Het VK prefereert in het project te blijven als deel van een sterke partner op het gebied van de veiligheid in Europa.’ ‘Als Galileo niet langer aan onze veiligheidsvereisten kan voldoen en de Britse industrie niet kan meedingen op een eerlijke basis, is het logisch naar alternatieven te kijken.’ De kwestie centreert zich met name rond de vraag of de VK nog vertrouwd kan blijven met de EU’s meest gevoelige veiligheidsinformatie na de Brexit. Inmiddels zijn 22 satellieten gelanceerd en moet met 24 in totaal Galileo in 2020 volledig operationeel zijn. (n.1)

Graham Turnock, hoofd van het Britse ruimtevaartbureau, UK Space Agency, zei dat er onderzoek en studie gedaan werd naar een eigen systeem, en voegde eraan toe dat dit tevens een stuk voordeliger zal uitpakken dan Galileo, mede dankzij ‘Britse know-how en ingenieusiteit’. Tevens zei hij dat de Britten inmiddels al een schat aan expertise in huis hebben. ‘We kunnen nog niet lanceren maar denken dat er een grote kans is dat het voor ons een haalbare zaak wordt.’ Airbus blijft werken aan Galileo in al haar continentale filialen maar het bedrijf zei dat de VK afdeling van Airbus klaar stond mocht het nodig zijn om een Brits sat-nav systeem te maken. ‘Als de VK kiest voor zijn eigen sat-nav systeem dan zal Airbus UK Space Operations afdeling, dat alle expertise in huis heeft de leiding op zich nemen van dit project.’, aldus Andrew Stroomer, een Brits directeur van Airbus, aan BBC news.

Eerder had Tom Enders, president van Airbus in een verklaring al aangegeven dat het VK niet uitgesloten mocht worden van Galileo en er een oplossing moest worden gevonden. “The UK’s continues participation in the EU Galileo programme will ensure security and defence ties are strengthened for the benefit of Europese as a whole, during a period of increasing threats to our security and geopolitical instability.’ aldus Enders. Ook heeft een woordvoerder van de Briste PM Theresa May verklaart dat het VK ‘complete involvement’ wil voor wat betreft Galileo.

Graham Peters, president van de Britse handels associatie UKSpace verklaarde al eerder dat Europese aanbestedingen voor Galileo niet meer werden toegekend aan Britse bedrijven. O.a. het Galileo Ground Control Segment, met een waarde van 200 miljoen euro, werd uit het VK naar een andere plaats in Europa gebracht, net als een groot satelliet veiligheidscentrum dat i.p.v. in het VK gebouwd nu in Spanje opgezet wordt. Momenteel zijn er nog veel onduidelijkheden en zowel Airbus als UKSpace zijn nog volop bezig de gaten in dit ondoorzichtig web te dichten. Bron; Coordinates mei 2018.

n.1. https://www.theneweconomy.com/technology/europes-galileo-satellite-network-nears-global-coverage-after-successful-launch

Share

Speak Your Mind

*