Site pictogram Astroblogs

Röntgenstraling helderste sterren Alpha Centauri systeem niet gevaarlijk voor leven

Credit: X-ray: NASA/CXC/University of Colorado/T.Ayres; Optical: Zden?k Bardon/ESO

Het Alpha Centauri systeem, bestaande uit drie sterren die na de zon het dichtste bij de aarde staan (afstand 4,37 lichtjaar), is onderzocht met de Chandra röntgen-ruimtetelescoop van de NASA en daaruit is naar voren gekomen dat de twee helderste sterren van het systeem, Alpha Centauri A en B, geen dodelijke hoeveelheden röntgenstraling uitzenden. Dat is dus gunstig voor leven op eventuele planeten die om deze sterren cirkelen. Alleen de rode dwergster Proxima Centauri (spectraalklasse M), die de derde ster van het systeem vormt, is een uitzondering, want diens regelmatige uitbarstingen zijn dodelijk voor leven, zoals eerder al bleek. Alpha Centauri A is een ster van spectraalklasse G (net als onze zon) en Alpha Centauri B is een K-klasse ster, die met 90% van de zonsmassa iets kleiner is. Chandra kijkt sinds 2005 iedere zes maanden naar het systeem en door z’n sterke oplossend vermogen is de ruimtetelescoop in staat de röntgenstraling van de afzonderlijke sterren te zien. De hoeveelheid röntgenstraling die Alpha Cen A en B uitstralen is vergelijkbaar met die van de zon (bij A zelfs nog iets minder), planeten in de leesbare zone bij Proxima Centauri (da’s dus de aardachtige planeet Proxima b) ontvangen 500 keer zo veel röntgenstraling als de aarde van de zon ontvangt en in het geval van grote uitbarstingen is dat zelfs 50.000 keer zo veel.

De variatie in de röntgenstraling van Alpha Cen A (in blauw) en B (in rood). in deze grafiek zijn ook eerdere waarnemingen verwerkt, onder andere van de HEAO-2 satelliet. De grijze curve is de röntgenstraling van de zon (de 11-jarige zonnecyclus weergevend). Credit: T. R. Ayres

Tot nu toe zijn er nog geen exoplaneten ontdekt bij Alpha Cen A en B, dus voorlopig is bovenstaande gunstig voor hypothetische planeten die om de twee sterren cirkelen. Hieronder een video over de waarnemingen van Chandra aan het Alpha Centauri systeem.

Bron: Chandra+ Centauri Dreams.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten