Site pictogram Astroblogs

Sterrenstelsel ontdekt dat sinds het vroege heelal niet is veranderd

Credit: Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC)

Sterrenkundigen verbonden aan het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) hebben met de Hubble ruimtetelescoop een sterrenstelsel ontdekt dat sinds het vroege heelal niet meer is veranderd. Een ‘reliek sterrenstelsels’ uit het vroege heelal, zo omschrijven ze NGC 1277, het betreffende sterrenstelsel. Dat het al die tijd niet is veranderd kan men zien aan de hand van de bolvormige sterrenhopen, die het stelsel omringen. Net als andere sterrenstelsels, zoals ons eigen Melkwegstelsel, wordt het omringd door die bolhopen en die zijn er in twee soorten: de rode bolhopen, die vooral in de centra van de stelsels gevonden worden en die een hoog metaalgehalte hebben (elementen zwaarder dan helium) en de blauwe bolhopen, die wat verder weg staan en die minder metalen bevatten. De blauwe bolhopen zijn het resultaat van botsingen die de stelsels met andere stelsels ondergaan. Wat blijkt uit de waarnemingen met Hubble van NGC 1277: die heeft in het geheel geen blauwe bolhopen om zich heen, hetgeen betekent dat het stelsel sinds het vroege heelal (pakweg 13 miljard jaar geleden) niet is veranderd.

NGC 1277 in het centrum van de Perseus cluster. Linksboven ervan het grote centrale cD stelsel van de cluster, NGC 1275. Credit: Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) / ESA / NASA

Men denkt dat dit komt omdat ‘ie in het centrum van de Perseus cluster van sterrenstelsels is gelegen. NGC 1277 ligt vlakbij het grote, centrale sterrenstelsel van die cluster, NGC 1275. Vermoedelijk is ‘ie daar al z’n gasvoorrraad aan verloren, zodat er nauwelijks sterren meer worden geboren. Die lage stervorming plus het onbreken van botsingen met andere sterrenstelsels zorgt er voor dat NGC 1277 al die miljarden jaren ongewijzigd is gebleven. Hier het vakartikel over de waarnemingen met Hubble aan NGC 1277, onlangs gepubliceerd in Nature. Bron: IAC.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten