27 februari 2024

Asteroïde desintegreert boven Botswana

De asteroïde ‘2018 LA’  werd op 2 juni j.l. ontdekt door NASA’s Catalina Sky Survey die gestationeerd is in Tucson en beheerd wordt door de Universiteit van Arizona. Aan de hand van beschikbare data werd een heel scala aan mogelijke locaties berekend, variërend van Zuid-Afrika, de Indische Oceaan tot aan Nieuw-Guinea waar de asteroïde mogelijk zou kunnen inslaan.

Botswana credits; wikivoyage

Met een snelheid van 17 km per seconde kwam de asteroïde de atmosfeer binnen om 18.44 uur lokale tijd te Botswana (er is in de zomer geen tijdsverschil met Nederland). Bij de eerste ontdekking was de asteroïde op ongeveer de afstand van de maan, de data werd doorgestuurd naar het ‘Minor Planet Center’ die de traject berekeningen maakte. Vervolgens werd de verzamelde data naar het Center voor Near-Earth Objects (CNEOS) in het Jet Propulsion Laboratory gestuurd die met behulp van het Scout System al snel kon vaststellen dat de asteroïde op ramkoers met de aarde lag. Waarschuwingen werden daarop verzonden naar o.a. het Planetary Defense Office van NASA te Washington. Groot alarm werd echter niet geslagen, daarvoor was het object met een geschatte omvang van 2 meter te klein. Het is slechts de derde keer dat een asteroïde die op ramkoers met de aarde ligt werd ontdekt. Lindsey Johnson, senior onderzoekster bij het Planetary Defense Office verklaart; “Hoewel het object zo klein is dat we het niet als onze taak zien hierover groot alarm te slaan, geeft deze gebeurtenis ons het vertrouwen dat we inmiddels in staat zijn een adequaat model te maken voor een mogelijke impact van een groter object.’ Bron; Sci-news

Share

Speak Your Mind

*