4 december 2024

Zaterdagavond heldere meteoor gezien boven Nederland, ook boven Pinkpop

Credit: Uwe Reichert

Het duurde maar een paar seconden, maar dat was voor tientallen mensen net lang genoeg om het te zien. Zaterdagavond 16 april om 23.11 uur Nederlandse tijd scheerde een vuurbal langs de hemel en dat ging niet onopgemerkt.  De website International Meteor Organization ontving 90 meldingen vanuit het hele land, maar ook op verschillende plekken in België, Frankrijk en Duitsland zou het verschijnsel te zien zijn geweest. Een bezoeker van Pinkpop zag de flits in zijn ooghoeken en legde het vast op video tijdens een optreden van de Amerikaanse rockband Foo Fighters.

De video op Dumpert is inmiddels al tienduizenden keren bekeken. Het is deze festivalganger namelijk als een van de weinigen gelukt de meteoriet te filmen. Zelfs deskundigen is het niet gelukt. “Ons camerasysteem was nog niet operationeel, omdat het nog schemerde”, zegt meteorietonderzoeker Marco Langbroek.

Op verschillende plekken in het land staan camera’s met een langere belichtingstijd om meteorieten in het donker vast te leggen. “Zo kunnen we bepalen over welk traject die is gegaan”, zegt Langbroek. “Maar ja, als dat ding dan overdag komt of in de schemering, dan wordt het moeilijk.”

Het filmpje van Pinkpop is daarom erg waardevol, zegt de onderzoeker. “Dat is mooi, want daardoor kon ik vaststellen dat het niet om een rakettrap of een oud satellietonderdeel ging. Het was een echte meteoor, een stukje komeet of iets dergelijks.”

‘Ik kon het nauwelijks geloven’

De Duitse Uwe Reichert lukte het de vuurbal te fotograferen. “Het leek op een vuurpijl, maar het was veel sneller en doorboorde de wolken”, schrijft hij op twitter. “Ik kon het op het moment zelf nauwelijks geloven. Zo’n foto maken plan je niet. De kans van slagen is waarschijnlijk nog kleiner dan het winnen van een loterij.”

Het komt een paar keer per jaar voor dat een brokstukje uit de ruimte in de atmosfeer komt en verbrandt. “Iedere maand is wel wat te zien, al was deze wel helderder dan normaal”, zegt Langbroek.

Vorig jaar

Meestal blijft het bij een mooi schouwspel, maar toch houden de onderzoekers dit soort verschijnsels goed in de gaten. “Als het een vrij trage vuurbal betreft en hij blijft laag, kan er wat overblijven en het aardoppervlak bereiken.” Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar in Broek in Waterland. Met tien kilometer per seconde daalde een meteoriet naar beneden en kwam op een schuurtje terecht. Het gesteente was tien centimeter groot en een halve kilo zwaar. Lezer Co van Driel, bedankt voor de tip! Bron: NOS.

Share

Comments

  1. Angele van Oosterom zegt

    Het was toch niet alsnog Apophis? Op 19 juni 2004 ontdekten Roy Tucker, David J. Tholen en Fabrizio Bernardi de planetoïde 99942 Apophis. Deze aardscheerder, die tot de Aten-planetoïden behoort, draait in 323 dagen om de zon, waarbij haar baan tweemaal per jaar die van de Aarde snijdt. Op basis van de helderheid werd de diameter op 410 meter geschat, later werd de afmeting bijgesteld naar 325 meter. De eerste waarnemingen van de planetoïde wezen op een relatief grote kans dat Apophis in 2029 de aarde zou raken. Latere waarnemingen brachten de mogelijk inslagdatum op 2036 en lieten de kans op een inslag op de aarde of maan variëren van 1,6% tot praktisch 0.credits; SpacePage België, Kris Christiaens.

  2. Ik ga a.s. zaterdag om 23:00 eens kijken buiten, het komt vast vaker voor…. 🙂

  3. Snelle meteoren zijn duidelijk verschillend van langszame vuurbollen of bolbliksems.
    Mijn voorstel is dat de langszame vuurbollen een donkere materie kern hebben, die instabiel lijkt door afsplitsing om vervolgens tegen de oorspronkelijke vluchtrichting ( zelfs tegen de windrichting) te bewegen.zie youtube:


    en ook: https://bigbang-entanglement.blogspot.com/

Speak Your Mind

*