De speurtocht naar directe detectie van donkere materie heeft tot nu toe nog niets opgeleverd, maar creatief als wetenschappers zijn blijven ze manieren bedenken om meer te weten te komen over donkere materie, het spul dat meer dan een kwart van alle massa-energie in het heelal vormt. Laatste bedenksel: de paleo-detector. Jawel, als een soort van WIMP-archeologen willen natuurkundigen van de Universiteit van Stockholm onderzoek gaan doen aan oude rotsen, om daarin te speuren naar aanwijzingen voor interacties tussen WIMP’s, de hypothetische ‘weakly interactive massive particles’ (deeltjes donkere materie) en aardse mineralen. Dergelijke interacties zouden als nanometer lange spoortjes te zien zijn in de rotsen, spoortjes die chemisch en fysisch afwijken van de omgeving. Het Zweedse team wil boorkernen van rotsen van 12 km diepte onderzoeken en dan met name naar de gesteenten zubayeliet, haliet, iltisiet en sylvaniet.
Met electronenmicroscopen (EM) en röntgen-microscopen (XRM) willen ze de boorkernen gaan bekijken en dan hopen ze de spoortjes te kunnen zien. In de afbeelding helemaal bovenaan zie je de theoretische gevoeligheid, die ze per mineraal denken te gaan bereiken, links met EM, rechts met XRM – let ook op de neutrinovloer, net onder de limieten. We zijn benieuwd naar de uitkomsten! Bron: Astrobites.
LOLOLOL….sorry hoor. Maar dacht even te lezen Itisitniet. Het bewijs! Dark Matter komt uut Fryslan!!!
LOL 😀
Ik raad ze zwarte koffiedik aan, daar vinden ze tegenwoordig van alles in en het scheelt 12 km boorwerk 🙂
P.S. en wie kent Sylva niet?
Me dunkt dat het meer oplevert als de ‘Sylvaniet’ wordt gescheiden voor zilver en goud productie.
‘Zabuyeliet(!)’ is een mooie bron voor Litium(batterijen) en ‘Iltisite’ lijkt mij kwik en zilver te kunnen leveren, handig voor dental-vullingen.
Haliet pas wel goed bij dit onderzoek : zo zout heb ik het nl. nog nooit gegeten. 🙂
De techniek/methode lijkt mij nieuw. Ik vraag me dan ook af of er ooit zulksoort testen zijn geweest, die bv de TK-impact nog kunnen aantonen met veel haarscheurtjes in de sedimenten?
Eerlijk gezegd heb ik sterk het vermoeden dat het genoemde onderzoek kwakzalverij is. 🙁
Groet, Paul
NB ik zal laatst een stuk in een boek staan, waarin werd beschreven dat het grootste experiment om de zwaartekracht wet te controleren ( m.b.v. de beide pioneers) jammerlijk heeft gefaald. Niet het experiment, maar de uitkomst was niet goed: men kon niet verklaren waarom de tocht van de pioneers achterbleef…
Als de 4e fundamentele natuurkracht toch niet helemaal goed wordt begrepen, is er waarschijnlijk ook geen of minder DM en/of DE nodig….
Boek : “13x onverklaarbaar”, Michael BROOKS
zilver en kwik worden allang niet meer gebruikt voor vullingen, tegenwoordig is dat ‘composiet’ , keramisch-achtig materiaal, wat veel natuurlijker voor je gebit is.
Klopt, die verwijzing was een beetje een “trol-opmerking”. 😉
Maar Haliet is wel steenzout, waar men keukenzout uit kan bereiden.
Mij dunkt dat als er al “sporen/kanaaltjes” in deze zouten zitten, men dit helemaal niet met zekerheid aan DM kan koppelen.
Groet, Paul