27 februari 2024

Internationaal eerbetoon voor Groningse sterrenkundige Mariano Mendez

Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt de Distinguished Service Medal van COSPAR voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden.
Credit: Tomaso M. Beloni

Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt internationaal geëerd voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden. Dat heeft het Committee on Space Research (COSPAR) [1]Het Committee on Space Research (COSPAR) is een internationale organisatie die in 1958 werd opgericht door de International Council of Scientific Unions. Het is een interdisciplinair wetenschappelijk … Lees verder zojuist bekendgemaakt. Op zondagavond 15 juli zal hij in Pasadena (VS) de Distinguished Service Medal ontvangen. Mendez studeerde sterrenkunde in Argentinië en verhuisde in 1996 naar Nederland. Hij is de eerste wetenschapper van een Nederlandse instelling die deze prijs wint.

Mendez zette onder andere een programma op dat sterrenkundigen in ontwikkelingslanden toegang geeft tot wetenschappelijke gegevens. Ook stond hij aan de wieg van carrièreworkshops en mentorprogramma’s voor jonge ruimteonderzoekers in ontwikkelingslanden. Tot nu toe namen ongeveer 1500 studenten deel aan deze workshops. Ze komen uit meer dan vijftig verschillende landen, zoals Argentinië, Brazilië, Ecuador, Egypte, India, Mexico, Nigeria, Thailand en Vietnam. Een aantal studenten bekleedt inmiddels invloedrijke posities in het ruimteonderzoek.

Mariano Mendez (1960) groeide op in Argentinië. Hij studeerde sterrenkunde aan de Universiteit van La Plata. In 1989 promoveerde hij cum laude aan die universiteit. In 1996 verhuisde hij naar Nederland. Mendez vergat nooit zijn eigen achtergrond en bevorderde zijn hele leven de vooruitgang van de wetenschap in ontwikkelingslanden. Hij deed dat veelal onbezoldigd naast zijn onderzoek loopbaan. Bron: Astronomie.nl.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Het Committee on Space Research (COSPAR) is een internationale organisatie die in 1958 werd opgericht door de International Council of Scientific Unions. Het is een interdisciplinair wetenschappelijk orgaan gericht op onderzoek met satellieten, raketten en ballonnen. COSPAR wil wetenschappelijk onderzoek bevorderen en legt daarbij de nadruk op de uitwisseling van gegevens en resultaten. Ook is het een forum voor het bespreken van de uitdagingen van wetenschappelijk ruimteonderzoek. De Distinguished Service Medal is een eerbetoon voor personen die zich jarenlang buitengewoon hebben ingespannen voor het gedachtegoed van COSPAR. De prijs wordt uitgereikt tijdens het tweejaarlijkse COSPAR-congres. Het congres is van 14 tot en met 22 juli in Pasadena (Californië, Verenigde Staten). Er worden tussen de tweeduizend en drieduizend bezoekers verwacht.

Speak Your Mind

*