17 april 2024

Jupiter en Saturnus samen met buurtgenoten door de telescoop bekeken

Gisteren heb ik samen met een tiental bewoners van onze wijk Middenhoeve naar de planeten Jupiter en Saturnus gekeken. Rond 23:30 uur stonden ze tegelijk mooi aan de zuidwestelijke respectievelijk aan de zuidoostelijke horizon waardoor we ze beiden mooi na elkaar door de telescoop konden bekijken.

Zoals aan de positie van de telescoop op de foto’s te zien is, staan ze behoorlijk laag boven de horizon, dus had ik een plekje op het plein tussen de huizen uitgezocht waar we redelijk laag over de huizen heen konden kijken.

Erg leuk om de reacties van de kinderen en ouders te horen dat ze de planeten zo mooi vonden om te zien. Jupiter met zijn horizontale banden en de 4 grootste manen duidelijk te onderscheiden. Saturnus met zijn mystieke ringen om de planeet en ook maan Titan duidelijk te zien.

Vanwege de leuke reacties binnenkort nog maar eens opnieuw doen, maar dan wanneer ook de maan in eerste kwartier staat zodat de kraters op de maan duidelijk zichtbaar zijn.

Share

Comments

 1. Altijd leuk! Doe ik regelmatig met de buurtkinderen hier, ze vragen er zelfs om en ook wat “dat” nu aan de avondhemel is… op deze leuke manier kunnen we onze hobby promoten!

 2. Angele van Oosterom zegt

  Hoi Jan, ik las dat ook Vesta tot rond 17 juli met het blote oog zichtbaar zou moeten zijn. De afstand tot de aarde is in 20 jaar niet zo klein geweest, zo een 170 miljoen km en vanaf het noordelijk halfrond zou het zich ten noordwesten van het sterrenbeeld Sagittarius moeten bevinden. Gr.Angele

  https://www.inverse.com/article/46510-4-vesta-asteroid-is-close-enough-to-earth-to-see-with-the-naked-eye

 3. Angele van Oosterom zegt

  Leuk initiatief! Ik zag net tussen al de artikelen hierover nog een betere, van Bob King, Sky/Telescope van 30 mei j.l., bij deze;
  https://www.skyandtelescope.com/observing/vesta-2018-opposition/

 4. Heel leuk initiatief Jan! Als je ‘t laat maakt kan je de buurtgenoten ook nog Mars laten zien, die ook laag aan de horizon staat.

  • ja, ik zei het nog tegen ze, maar daar wachtte toch niemand meer op. 😉

  • Enceladus zegt

   Mars is nu zeer de moeite waard hoor! Heeft in 15 jaar tijd niet zo dichtbij gestaan en is momenteel helderder dan Jupiter! Enig nadeel: pas vanaf een uur of 02:00 echt goed zichtbaar. Toch de afgelopen weken al een paar keer (met blote ogen) gezien. Eind deze maand staat Mars in oppositie, vrijwel tegelijk met de Maansverduistering.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

 5. Jan Brandt zegt

  Ha die Jan….lees net jouw blogje over jouw hartstikke leuke astronomisch buurtfeestje…..Met deze geste treed je zowaar in de voetsporen van een zekere J. Dobson (niet geheel onbekend!!!) die langgeleden in de jaren zeventig met zijn San Francisco sidewalk astronomers ook al dit soort van astronomische outreach aktiviteiten ondernamen…..en nu dus de Dubbeldam sidewalk astronomer(s)!!
  Eh…Kan ik deze week overbuurman Coerd van Autocomfort “overhoren” als ik bij hem autospulletjes ga halen???

 6. Ik voel een nieuwe trend aankomen: buurt-astroparty’s. 😀

Speak Your Mind

*