29 mei 2024

Kans is groot dat we toch de enige intelligente beschaving in het heelal zijn

Is there anybody out there? Credit: UCLA SETI Group/Yuri Beletsky, Carnegie Las Campanas Observatory

In 1950 zei de beroemde natuurkundige Enrico Fermi in het Los Alamos National Laboratory tegen collega’s ‘Waar zijn ze?‘, als vraag op de constatering dat we maar geen buitenaardse intelligente wezens zien. Sindsdien gaat deze vraag als de Fermi Paradox door het leven en nog steeds is er geen antwoord op. Statistisch gesproken zou er in dit heelal met z’n miljarden sterrenstelsels, elk weer met miljarden sterren en planeten, een grote schare aan intelligente buitenaardse wezens moeten zijn, maar het bewijs ervoor en de contacten ermee zijn nul komma nul. Hoe komt dat toch? Het antwoord, zoals onlangs berekend door drie onderzoekers, luidt – wellicht teleurstellend: omdat wij op aarde waarschijnlijk de enige intelligente beschaving in het gehele heelal zijn. Het drietal, Anders Sandberg, Eric Drexler en Tod Ord, heeft nog eens goed naar de Drake vergelijking gekeken, waarmee de kans dat er intelligent leven in de Melkweg is kan worden berekend. Deze beroemde vergelijking, die stamt uit 1961 en die is opgesteld door Frank Drake, zie je hieronder, prachtig weergegeven door Daniëlle Futselaar, illustrator en Astroblogs-auteur.

Vergelijking van Drake. Credit: Daniëlle Futselaar

In hun studie, genaamd Dissolving the Fermi Paradox, gebruiken Sandberg, Drexler en Ord nieuwe modellen van chemische en genetische veranderingen bij het ontstaan van leven en op basis daarvan concluderen ze dat er in de factoren die gaan over de kans op het ontstaan van leven en de ontwikkeling tot intelligent leven zeer grote onzekerheden zitten. Rekening houdend met de marges van (on-)zekerheden in de Drake vergelijking komen ze met een kans tussen 53% en 99,6% dat wij alleen zijn in de Melkweg en tussen 39% en 85% dat wij alleen in het gehele waarneembare heelal zijn. Mochten de onzekerheden in de factoren kleiner worden zou het best kunnen dat de kans op buitenaards intelligent leven in het heelal groter wordt, voegen de onderzoekers er geruststellend aan toe.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Ik vind die hele drake vergelijking eerlijk gezegd een van de meest overgewaardeerde verzinsels. Hij is nutteloos. Ondanks dat de vergelijking op zich best een gevoel kan geven van waar het zoal van afhankelijk is, blijft het één vergelijking met 7 onbekenden. Waarbij we van meer dan de helft geen flauw benul benul hebben . Bovendien zijn de laatste factoren meer nice to haves… we willen er uiteindelijk gewoon naartoe, dus dan boeien die laatste twee niet behalve dat het extra moeilijk is om hen te vinden. Je kunt er ook gewoon een factor aan toevoegen (F) (de fractie van deze hoogintelligente beschavingen die door ons gevonden willen worden of niet over technologie beschikken waardoor wij hen nooit zullen vinden). Nu is het de extended drake vergelijking. En je kan zo nog drie factoren bedenken

  • OK alles goed en wel. Maar is er een beter alternatief?

  • Wouter zegt

   Ja, eens. De vergelijking is op zich niks mis mee, maar de gedachte dat we hem met zinnige waarden zouden kunnen invullen en uitrekenen is een illusie. Een artikel zoals dat van Sandberg Drexler en Ord wekt onterecht de indruk dat we iets over het bestaan van intelligent leven in het heelal kunnen zeggen. Ik kan morgen weer andere aannames maken en weer een ander resultaat uitrekenen en daar weer een paper over schrijven. En zo houden we elkaar bezig met ‘verzonnen’ resultaten.

   Echte kennis moet uiteindelijk toch komen van metingen, zoals onderzoek naar exoplaneten, exploratie van ons eigen zonnestelsel en projecten zoals SETI.

 2. Het blijft een probleem, stel een beschaving is gedurende 10000 jaar in staat om zich interstellair te uiten. Zou er in het verleden niet meerdere malen een massavernietiging op Aarde hebben plaatsgevonden hadden we dit stadium al veel eerder bereikt…of met een beetje pech nooit. Dit is natuurlijk ook wat de Drake Vergelijking zegt….Hoe lang bestaat een beschaving en krijgen we dan niet in die korte tijdspanne contact? Ik vrees dat de Fermi Paradox erg dicht bij de waarheid zit. Aan de andere kant kan dit beeld morgen totaal anders zijn…wie zal het zeggen?

 3. Ik doe er graag nog een variabele bij: de kans dat de Drake vergelijking klopt schat ik in op 50% 😉 Hiervoor gebruik ik een natte vinger en mijn wichelroede.

 4. Ik heb er net nog even een zeer toepasselijke en recente cartoon van Calvin en Hobbes aan toegevoegd. Bill, gefeliciteerd met je 60e verjaardag!

 5. M.R. Bannink zegt

  “Kans is groot dat we toch de enige intelligente beschaving in het heelal zijn”, als ik dan kijk naar de uitbuiting van de mens door regeringen, de oorlogen en machtsvertoningen krijg ik toch echt het idee dat wij op universeel niveau ons tot de primitieve beschavingen moeten rekenen.
  Ik zelf ga er van uit een echt intelligente beschaving de natuurkrachten de baas is en in staat is zichzelf sneller te verplaatsen dan de lichtsnelheid (ja, u leest het goed) en dus ook geen E.M.-golven gebruiken voor communicatie, de kans is namelijk niet erg groot dat een beschaving in dezelfde ontwikkeling als wij zitten binnen ons kleine stukje waarnemingstijd. De signalen zijn er, dat is zeker, maar we gebruiken simpel gezegd de verkeerde manier van zoeken.

 6. Nou, mijn 2 cents dan maar…
  Ik heb ooit een boeiend artikel gelezen van een deskundoloog die op eenvoudige wijze aannemelijk maakte, dat geen enkele beschaving ooit zou kunnen reizen met de snelheid van het licht.
  De kosmos zit vol met stof en gruisdeeltjes. Probeer je nu voor te stellen hoe de voorruit van een superluminaal ruimteschip er na een weekje uitziet. Ruitewissers op warp factor 11 !!! Een zwaar schild van Keihardium 9000 maakt de boel weer zwaar, en houdt het langer vol, maar is na een half jaar ook weggesleten.

  We zitten vast in ons zonnestelsel, net als ieder andere samenleving. We gaan net zolang mee tot onze resources zijn uitgeput, en dan is het over. En in die korte tijd dat wij of een andere beschaving radiogolven gebruikt moeten we de boel nét oppikken. Ik meen dat het “WOW”-signaal ook al verklaard is als niet buitenaards.

  Ik vergelijk het maar met een Black Smoker. Geisoleerd, en wanneer hij ermee stopt is het jammer, maar helaas.

  • Zo somber zie ik het dan weer niet… we hoeven niet sneller dan het licht om ons zonnestelsel te verlaten… We moeten wel zorgen dat we het lang kunnen overleven buiten ons zonnestelsel.. Ii denk dat dat meer een sociologische en engineering uitdaging is. Dan dat de theoretische natuurkunde ons in de weg zit.

   Bovendien denk ik dat zodra we echt multiplanetair zijn. Dat we ook de factor uit de drake vergelijking voor ons op oneindig moeten kunnen zetten… en dat lijkt me voor elke civilisatie die eenmaal het multiplanetaire stadium bereikt

 7. Fred Doe zegt

  Dus vanwege de vele onzekerheden kunnen ze dit met behoorlijke zekerheid zeggen?…

 8. Obelix zegt

  “De Drake-vergelijking”…

  Een aardige theorie, maar ik stel voor om over te gaan tot de praktijk : snel een paar bemande missies plannen die om te beginnen naar de meest nabije sterren vliegen om daar te checken of het allemaal wel zo negatief is.

  Volgens mij barst het in het heelal (zelfs in de Melkweg) van leven, misschien niet allemaal zo intelligent als mij persoonlijk, maar toch… 😉

  Groet, Paul

 9. Ik geloof niet dat we de enigste zijn in het heelal…
  Maar als dat wel het geval is..dat we de enigste zijn..
  Dan kunnen we uitbreiden als we willen..dan kan je het heele heelal bevolken als maar wild
  Dan zie ik er ook weer positief in.

Speak Your Mind

*