15 april 2024

Messier 109, balkspiraal-spiegelbeeld-melkwegstelsel in de Grote beer

Balkspiraal melkwegstelsel Messier 109 gelegen in het sterrenbeeld Grote Beer

Kent U dat nare vreemde verschijnsel?? Een geweldige hobby waar je opeens gewoon even totaal geen zin meer in hebt. Direkt na dat vervloekte “akkefietje” met die botsing met dat arme hertenbeest (een Ree..= een kleine hertensoort, ja toch geachte biologen onder ons??!) was dat “geen zin meer gevoel” echt heel erg sterk…enne…  ik moet bekennen dat mijn NAP…mijn “Nieuw Astronomisch-chagrijn Pijl” de afgelopen paar maanden maar heel langzaam wilde zakken. Iets wat trouwens ook leek te op te gaan voor het zin hebben in het schrijven van Astroblogjes…en…yep..ik weet het, het gebruik van dat verkleinwoord slaat hier in mijn specifieke geval natuurlijk als een mannelijk geslachtsorgaan in een bak yoghurt danwel voor de braaf van de tongrien gesneden onder ons als een tang op een varken, maar U begrijpt wellicht wat ik hier mee bedoel!?!

 

Het mooie is dan wel weer dat één en ander malkander aangenaam fraai in evenwicht houdt…..geen zin in zelfgebakken astrofoto’s komt goed uit als je ook geen zin hebt in blogjes schrijven.

MAARRE….Er lijkt zowaar een weersomslag op til in mijn woeste astrogemoed!!

Dit zwaar in tegenstelling tot het gestoord stabiele (heerlijke vakantie)weer van de afgelopen paar weken, wat ik persoonlijk middels het onverdroten kilometers maken in mijn klassieke stinkeend speciaal voor U, mijn waarde astroblogslezeressen en lezers, geregeld heb. jawel en bij deze Alstublieft en graag gedaan, hoor.!!  Tja…en zeg nou zelf..van al die hypersportieve, als dolle epo-hazen,  gezond (??) en milieuvriendelijk rondrennende astroblogs-collega’s, onze eigenste marathonsuperman astro-hopman Arie incluis, moet U het niet hebben als het gaat om het ristelen van een beetje leuk en lekker opgewarmd vakantie-weer..hihi!!

Zo…dat laatste kleine beetje “Mobiel Oud ijzer versus milieuzone-venijn” is nu ook weer fijn (het milieu in) geventileerd opdat we weer vrolijk kunnen overgaan tot de orde van de dag. Er is  trouwens eigenlijk helemaal geen reden (meer) tot echte milieuzone-paniek ende chagrijn, want het piepkleine edoch dappere “zelden rollend oud ijzer contingent”……. (0,0001% van alle gereden kilometers komt voor rekening van het mikpunt van de, zonder twijfel goedbedoelende, “milieuzone-fetisjisten”….grrrr..het is maar effe dat U het weet!!)……lijkt aan de terecht winnende hand en ook daar begint het “heb er weer zin in gevoel” weer terug te komen.

Het astronomisch “heb er weer zin in gevoel” overviel mij een weekje of wat geleden toen ik tijdens een haventje om alhier in het wonderschone Dordrecht, bevangen werd door een werkelijk prachtige staalblauwwitte  westelijke avondhemel, zo’n “wow-hemel” gesierd met een knalheldere planeet Venus,  die werkelijk aanstormend nachtelijk astronomisch pracht en praal uitschreeuwde!! Tja….zo’n intens harde schreeuw om aandacht van mijn geliefde sterrenhemelgodin kon/kan dus nu echt niet meer onbeantwoord blijven en derhalve…zin of geen zin…. moest en zou er dus maar weer eens een heuse echte astrofoto-expeditie op (herten)poten worden gezet.

Overigens is er in de zomer altijd wel een belangrijke minpuntje waar terdege rekening mee gehouden dient te worden en  dat is het feit  dat ergens zo ruwweg tussen eind Juni en half augustus “het grimmige spook der grijze nachten” meedogenloos en ongewenst lichtgevend rondwaart aan de zomernachthemel. Tijdens die grijze nachtenperiode gaat de zon namellijk simpelweg niet astronomisch diep genoeg onder. Hetzelfde maar dan nog veel meer geprononceerde verschijnsel dat het in de scandinavische landen een paar zomermaanden permanent licht doet zijn.

Maar goed ondanks dat is er zelfs tijdens die hoogzomerperiode op Nederlandse geografische noorderbreedten altijd wel minimaal een uurtje waarop het redelijkerwijze niet geheel onmogelijk is om kekke hemelplaatjes te schieten. Wat natuurlijk in de zomer wel zeer ter faveure van het “astrogemoed” werkt, dat zijn de heerlijke “arbeidsomstandigheden”  des zwoele koele zomernachtens en al helemaal als het weer zich zo  gedraagt zoals tijdens de laatste paar weekjes….heerlijk, heerlijk, heerlijk!!

Het enige wat je tijdens een zomerse astrofoto-expeditie dan weer NIET hebt, dat is TIJD. Afgezien van het feit dat je op zeer bioritme onvriendelijke tijdstippen op pad moet/kan gaan, moet je één en ander zodanig plannen dat alles echt helemaal “subjes-schietklaar”  staat wanneer dat ene redelijk echt donkere (half)uurtje een aanvang neemt….geen extra tijd voor gekloot en geworstel met onwillige apparatuur en zo want je “astrofotografisch lanceervenster”  is echt in no time weer voorbij!!

Maar goed, alles ging dit keer ..oh joepie….heerlijk van een leien dakje…20cm F6 Newton/Canon 1000D (gemodificeerd) ISO 800,6 subjes van 5 minuten, nog steeds NIET AUTOMATISCH, middels een 76mm F9,2 volgnewton met 2 x barlow en verlicht kruisdraadoculair, “met de hand”  gevolgd omdat dat, nog steeds, zo’n prettig gevoel van topsport bedrijven geeft!!! Daarna nog 4 dark frames van elk 5 minuten geschoten tijdens de terugrit, uiteraard “handsfree” en daarna bij thuiskomst nog een stuk of 14 flats van 0,1 sec… “and bob’s your uncle” om er maar weer eens een anglofiele kreet tegenaan te smijten. Deep sky stacker, canon digital professional en photoshop waren de gebruikelijke betrouwbare indoor-ingredienten  ….et viola….tatatatataraaaaaaa…..loo and behold…..Messier 109 een alleraardigst balkspiraal-melkwegstelseltje, te vinden pal naast de linker benedenhoekster van het pannetje van het sterrenbeeld de Grote Beer. Die zeer nabije linkerbenedenhoekster, genaamd phad (gamma Ursa majoris), is nog net een beetje zichtbaar in het uiterste hoekje van de opname.

En weet je wat ik nou het mooie vind van dit specifieke plaatje, dat is het feit dat het begrip “spiegelbeeld” hier best wel een beetje van toepassing is…want ziet U….in zo’n zelfde “DING”, zo’n huis, tuin en keuken balkspiraalstelsel wonen wij “gezellig” met z’n allen!!!

Nou ja….gezellig???…Wat die gezelligheidsfactor zou er wellicht nog wel een stevig tandje bijkunnen naar mijn onbescheiden mening!! Maar goed, dit terzijde….. In dat  kekke balkspiraaltje van “ons” (??) wonen we dus op een pieper de piepklein blauw planeetje die al jaren en jaren braaf rondholt om een evenzo alleraardigst ook weer pieper de piepklein geel hoofdreeks-dwergsterretje, die as we speak bezig is met rondje nummero 22 door het “oerwoud” van gigantische buitenbocht-spiraalarmen van sterren, gas en donkerstof van datzelfde alleraardigste  maar ozo hoogst gemiddelde balkspiraaltje ergens “in een uithoek”  van ons onmetelijke grote wonderschone helaal. Dit soort, heftig alles in nederig perspectief zettend, gedachtengoed zou, me dunkt, toch eens wat vaker de boventoon mogen voeren als we malkander weer eens voor een één of ander duf aards futiliteitje in de haren vliegen…maar goed, wie ben ik nu helemaal??!

Afijn, Stap eens voor de lol in gedachte in je eigen leuke klassieke APK-goedgekeurde “starship Ente rprise” (ja.. en hier zit inderdaad een klein 2cv-gerelateerd duits woordgrapje in verstopt!!), trap ongegeneerd, zoals dat bij ECHTE transportmiddelen betaamt, het gaspedaal lekker stevig en langdurig plat op de vloer (topsnelheid….warp negen zonder wind tegen…. is kruissnelheid, weet U nog?!?) en  laat dat gaspedaal pas weer los als je zo’n dikke 55miljoen lichtjaar op de teller hebt staan, kijk dan vervolgens even heel goed in de achteruitkijkspiegel en dan zie je zeer waarschijnlijk zoiets als dit!!!

Me dunkt, voorwaar een feest voor het oog dit uitzicht op “thuis” in al haar galactische schoonheid!!

 

 

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Mooi resultaat Jan. En dat gevoel van even
  een periode helemaal niets heb ik ook afgelopen tijd gehad.Dus herkenbaar.

 2. Jan, probeer dat gevoel nog even vast te houden. Eind van de maand weer een astro-event, de totale maansverduistering die we gaan bekijken. Daarna mag je weer in hibernation-mode tot de grijze nachten voorbij zijn. Mooie foto van M109 trouwens en wat is die Phad een heldere ster zeg. Branden bijna door je foto heen, die pixels.

 3. Jan Brandt zegt

  Gegroet mijn waarde astroblogs-collega’s….Met het astrogemoed zit het weer hartstikke geramd, hoor….Heb nog een foto in de astroblogs-pijplijn EN vooruit als “slaapmutsje” ga ik vanavond wellicht voor de leut nog een rondje astrofotografie wagen!!

 4. Gevonden! Leuk verhaal zeg. En het blijft nog even mooi weer hoewel we hier in Zeeland wel sluierbewolking hadden.

  Groet en alle goeds,
  en wie weet volgend jaar jullie weer op de camping,

  Klara

 5. Jan Brandt zegt

  Hoi Klara, leuk je hier te zien en bedankt voor de vriendelijke woorden.
  Ja…bij Bert en Ellen op de camping is het al jaren heel prima toeven….astronomisch zowel als eendologisch!!
  Eh…vrijdagavond ergens in het fraaie zeeland nog effe stiekum dat maansverduisteringetje meepikken???

Speak Your Mind

*