28 maart 2024

Galileo 23, 24, 25 en 26 klaar voor de lancering

Credit: ESA/CNES/Arianespace/Optique Video du CSG – P Baudon

De laatste vier satellieten van de tweede reeks Galileo-kunstmanen die nodig zijn voor de volledige operationele capaciteit (FOC) zijn klaar om naar de ruimte te gaan. De vier satellieten worden op 25 juli om 13.25 uur Nederlandse tijd gelanceerd van de Europese ruimtehaven in het Frans-Guyaanse Kourou. Ze reizen naar de ruimte met een aangepaste Ariane 5-raket. Het vluchtnummer is VA244.
De lancering zal de derde en laatste zijn met een op maat gemaakte Ariane 5 ES. De raket zal de vier satellieten in een middelgrote baan om de aarde (Medium Earth Orbit; MEO) brengen. De satellieten zweven vanaf dat moment op 23.222 kilometer hoogte rondjes om onze planeet.
De vlucht van de vier Galileo-raketten markeert de 99e Europese lancering van Ariane 5-raket. De vier nieuwe kunstmanen brengen het totaal aantal Galileo-satellieten van 22 op 26. Ze verbeteren de accuraatheid en de wereldwijde dekking van het Europese navigatiestelsel. De afgelopen vier jaar wisten ESA en diens partners 22 Galileo-satellieten naar de ruimte te brengen.

Credit: OHB System AG

Het Galileo-satellietstelsel begon op 15 december 2016 met het leveren van zijn eerste diensten. Momenteel maken meer dan honderd miljoen commerciële apparaten gebruik van het Europese satelliet navigatiestelsel. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*