Site pictogram Astroblogs

Ruimtevaart start-up LeoLabs traceert ruimtepuin en satellieten

LeoLabs, een ruimtevaart start-up uit Silicon Valley gespecialiseerd in het in kaart brengen van objecten, sondes en ruimtepuin, in de lage aarde baan (Low Earth Orbit of LEO), kondigde afgelopen 26 juli aan rond de 13 miljoen US dollar opgehaald te hebben voor nieuwe investeringen die met name buiten de Verenigde Staten gedaan zullen worden.

Space Debris credits; ESA

LeoLabs traceert ruimtepuin van robotische ruimtesondes en satellieten in LEO met behulp van zogeheten phased-array radars. De radars, twee in totaal momenteel, zijn geplaatst in Fairbanks, Alaska en Midland, Texas. Met het opgehaalde bedrag, bijeen gebracht door een groep Europese en Aziatische investeerders, wil LeoLabs zich permanent gaan vestigen op meerdere locaties buiten de Verenigde Staten en uitbreiden met ten minste vier nieuwe radarstations. De president en oprichter van het bedrijf dat momenteel 15 mensen in dienst heeft, Dan Ceperley, wil tevens zijn software platform uitbreiden zodat er een grotere diversiteit aan toepassingen beschikbaar komt voor bedrijven en overheidsinstellingen die willen investeren in met name de veiligheid m.b.t. hun ruimtesondes en satellieten. ‘We leveren diensten m.b.t. het in kaart brengen van LEO en meer algemeen over de situaties aldaar, voor satelliet beheerders, alsook de verzekeringsindustrie en een keur aan overheidsinstellingen waaronder nationale ruimtevaartbureau´s,’ aldus Ceperley.

Een conventionele radar volgt doelen door de stralenbundel 360 graden te draaien en vervolgens te meten hoe reflecterende items – “blips” – zijn verplaatst sinds vorige bewegingen. Maar gefaseerde array-radars werken anders; de radar bestaat uit een computergestuurde array, honderden/duizenden elementen, van antennes die een straal radiogolven creëert die elektronisch kan worden aangestuurd om in verschillende richtingen te wijzen, zonder de antennes te verplaatsen. Gefaseerde arrays zijn uitgevonden voor gebruik in militaire radarsystemen, om de radarstraal snel door de lucht te scannen om vliegtuigen en raketten te detecteren. Deze gefaseerde array-radarsystemen verspreiden zich meer en meer naar civiele toepassingen.

De radarstations moeten binnen enkele jaren alle objecten van tenminste 2 cm en groter kunnen traceren en geschat wordt dat dat een aantal van rond de 250.000 objecten op gaat leveren  voor registratie in de database. Er werken 15 mensen momenteel maar Ceperley verwacht dit jaar nog uit te breiden naar een personeelsbestand van 25 mensen. Volgens vertegenwoordigers van de investeerdersgroep is er wereldwijd een continu groeiende vraag naar data binnen de ruimtevaartindustrie met name voor wat betreft LEO en men meent dat LeoLabs hier een cruciale rol in gaat spelen. Bron; Spacenews

Mobiele versie afsluiten