Site pictogram Astroblogs

11 augustus 2018 lancering van de ‘Parker Solar Probe’

Parker Solar Probe Lift and Mate to Booster. Credits: NASA.

Morgen zal de ruimtesonde geheten ‘Parker Solar Probe’ gelanceerd worden van het Cape Canaveral Air Force Station te Florida op een Delta IV heavy raket om half vier ’s nachts plaatselijke tijd. De sonde zal in de komende zeven jaar 24 rondes rond de zon maken en de zon op zo een zes miljoen km naderen. Het doel is meer begrip over de aard en dynamiek van de zon’s corona te verkrijgen.

Credits: NASA

Een van de bijzondere verschijnselen die onderzocht gaat worden zijn de High-Energy zonnedeeltjes die met bijna lichtsnelheid door het zonnestelsel razen. Men weet dat ze in de Corona – een aura van plasma dat de zon omringt en zich miljoenen kilometers de ruimte in uitbreidt – ontstaan maar niet hoe ze versneld worden. Mark Wiedenbeck, van het Jet Propulsion Laboratory, te Pasadena (CA), is projectleider van het team van het instrument ‘Energetic Particle Instrument – Hi (EPI-Hi), dat verder bestaat uit wetenschappers van Caltech en het Goddard Space Flight Center. Het instrument heeft een tegenhanger, de EPI-Lo, en beide worden overzien door de overall onderzoeksleider van beide instrumenten David McComas van Princeton University.

Wiedenbeck, oud-alumnus onder Ed Stone, mede ontwikkelaar van het EPI-Hi instrument als projectleider van de Voyagers missie verklaart; ‘We gaan een regio bezoeken die nooit eerder aangedaan is en zien er naar uit veel bijzondere observaties te maken.’ De Parker Solar Probe is vernoemd naar de, nu 91-jarige Eugene Parker (PhD ’51 Caltech) die reeds het bestaan voorspelde van een supersonische zonnewind – een stroom geladen deeltjes die vrijkomt uit de corona en bestaat voornamelijk uit elektronen, protonen en alfadeeltjes met thermische energie tussen 1,5 en 10 keV. Ingebed in het plasma van de zonnewind is het interplanetaire magnetische veld. De zonnewind varieert in dichtheid, temperatuur en snelheid in de loop van de tijd en op de breedtegraad en lengtegraad van de zon. De deeltjes kunnen aan de zwaartekracht van de zon ontsnappen vanwege hun hoge energie als gevolg van de hoge temperatuur van de corona, die op zijn beurt het gevolg is van het coronale magnetische veld. De zonnewind kan snelheden bereiken van 250 tot 750 kilometer per seconde.

Reeds in januari 1959 observeerde de Sovjet-satelliet Luna 1 als eerste de zonnewind en mat hij de sterkte ervan, met behulp van hemisferische ionenvallen. De ontdekking, gemaakt door Konstantin Gringauz, werd geverifieerd door Luna 2, alsook de Venera 1. Drie jaar later werd een soortgelijke meting uitgevoerd door NASA’s Mariner 2-ruimtevaartuig. Het Ulysses ruimteschip, gelanceerd in 1990, maar nu ontmanteld, was een ruimtesonde waarvan de primaire missie was om om de zon te draaien en deze op alle breedtegraden te bestuderen. Het maakte drie “quick latitude scans” van de zon in 1994/1995, 2000/2001 en 2007/2008. Bovendien bestudeerde de sonde verschillende kometen. Ulysses was een joint venture van NASA en het European Space Agency (ESA) met deelname van Canada’s National Research Council. Een later De laatste dag voor missiewerkzaamheden aan Ulysses was 30 juni 2009. De Parker Solar Probe is eigenlijk een doorstart van NASA’s OuterPlanet/Solar Probe (OPSP) programma dat eerder geannuleerd werd door de regering Bush begin deze eeuw. Later verkreeg het programma een nieuwe naam ‘New Frontiers’ waar ook de New Horizons missie onderdeel van uitmaakte. Met de Parker Solar Probe hoopt men nog meer en betere data en begrip over de aard van deze zonnewind alsook van de effecten ervan te verkijgen. Uitbarstingen zouden schade kunnen veroorzaken aan satellieten, ruimtesondes, en zo o.a. de communicatie op aarde kunnen verstoren, is zeer belangrijk voor ruimtevaart nu en in de toekomst. Na de lancering vliegt de sonde 24 rondes om de zon verspreid over zeven jaar en zal dan tevens de hoogste snelheid ooit bereiken door een ruimteschip, 720.000 km/h. Bronnen; SpaceDaily / Wikipedia / Weblog NASA / Parker Solar Probe

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten