25 mei 2024

Drie keer raden hoe het zwarte gat heet dat het dichtst bij de aarde staat

Credits; NASA.

Nee, Sagittarius A is het niet. Da’s wel een zwart gat, een superzware zelfs, dat ruim vier miljoen keer zo zwaar als de zon is, maar met een afstand van 28.000 lichtjaar staat ‘ie acht keer verder weg dan het zwarte gat dat het dichtst bij staat. Gelukkig voor ons dat Sgr A, zoals we hem kortweg noemen, zo ver weg staat. Nee, Cygnus X-1 is het ook niet. Da’s het allereerste ontdekte zwarte gat en hij staat 6000 lichtjaar van ons vandaan, twee keer verder dan welke ik bedoel. Maar je bent wel warm, want met die afstand is Cygnus X-1 het op één na meest nabije zwarte gat. Nou, nog een keer raden dan. Nee, helaas pindakaas, V404 Cygni is het ook niet. Net als Cygnus X-1 staat ‘ie in het sterrenbeeld Zwaan en met een afstand van pakweg 7800 lichtjaar staat dit zwart gat op plek drie.

Een foto van de omgeving van A0620-00. Credit:  Sloan Digital Sky Survey

OK, dan moet ik het zelf maar verklappen. Het zwarte gat het dichtste bij de aarde is… A0620-00, ook wel bekend als V616 Mon. Ja, een exotischer naam konden ze er niet voor verzinnen, ik kan ’t ook niet helpen. Het is een zwart gat dat bijna zeven keer zo zwaar als onze zon is en dat gelegen is in het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros). Z’n afstand tot de aarde wordt geschat op ergens tussen de 2800 en ruim 3400 lichtjaar. En dat maakt A0620-00, die een dwergster half zo groot als de zon als begeleider heeft, tot het zwarte gat dat het dichtste bij de aarde staat.

Voorstelling van A0620-00 met z’n begeleider. Credits: R.Heynes.

Het zwarte gat was afgelopen zomer nog in het nieuws, omdat op 15 juni naar aanleiding van het overlijden van Stephen Hawking een boodschap naar A0620-00 werd gestuurd en wel met de ESA radioschotel van Cebreros, 77 km ten westen van Madrid. Die boodschap zal ergens in het zesde millennium aankomen.

Share

Comments

 1. evandijken zegt

  Laat ik nu altijd gedacht hebben dat ons Melkwegstelsel maar één zwart gat heeft!
  Nooit te oud om te leren…

 2. Co van Driel zegt

  Ik dacht even dat het zwarte gat Arie zou heten. Zo dan, de boodschap komt pas over ruim 3000 jaar aan? Da’s beter, dan zo heel lang.

 3. Arie, je schrijft alsof het een thriller is.
  Halverwege het artikel dacht ik aan de kern in de Krabnevel, maar helaas – die was, op 6500 lichtjaar, niet zwaar genoeg: is geen Zwartgat geworden… 😉

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*