20 april 2024

Chinese Change’4 maanrover voorgesteld

China’s maanlander en rover de Chang’e-4, die naar verwachting dit jaar aan de andere kant van de maan zal landen, werd gisteren onthuld. De rover lijkt op zijn voorganger, rechthoekig van vorm was met twee opvouwbare zonnepanelen en zes wielen. De Chang’e-4 maan-rover zal landen op het Aitken-bekken van het maangebied bij de zuidpool.

Aitken bassin credits; EurekAlert

De rover meet 1,5 l x 1 b x 1,1 h. Wu Weiren, de hoofdontwerper van het wetenschappelijk Chinese maanprogramma, zei dat de Chang’e-4-rover grotendeels de vorm en kenmerken heeft behouden van zijn voorganger, Yutu (Jade Konijn), China’s eerste maanrover voor de Chang’e-3-maansonde in 2013. Het heeft ook een aangepaste configuratie van de wetenschappelijke lading om het uiterst ruige terrein  aan de andere kant van de maan en communicatie  aan te kunnen. Net als de Change’3 zal de =4= worden uitgerust met vier wetenschappelijke ladingen, waaronder een panoramische camera, infraroodbeeldspectrometer en radarmeetapparatuur, om afbeeldingen van het maanoppervlak te verkrijgen en maangrond en -structuur te detecteren.

Het verdraagt ook intense straling en extreme temperaturen. De maan heeft een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, die meer dan 300 graden Celsius kan bereiken. Zowel de lander als de rover vervoeren internationale ladingen voor andere landen. De Chang’e-4 maan-sonde zal landen op het Aitken-bekken van het maangebied van de zuidpool aan de andere kant van de maan, dat een hotspot is voor wetenschappelijke en ruimteverkenning. Het Aitken bekken is een inslagkrater aan de andere kant van de maan. Met een diameter van ongeveer 2.500 km en een diepte van 13 km  is het een van de grootste bekende inslagkraters in het zonnestelsel. Het is het grootste, oudste en diepste bekken dat op de maan wordt herkend. Het was vernoemd naar twee functies op tegenovergestelde zijden: de krater Aitken aan de noordkant en de maan zuidpool aan de andere kant. De buitenste rand van dit bassin kan vanaf de aarde worden gezien als een enorme bergketen op het zuidelijke deel van de maan, soms informeel  de  ‘Leibnitz-bergen’ genoemd.

Directe communicatie met de andere kant van de maan is echter niet mogelijk, wat een van de vele uitdagingen is voor de Chang’e-4 maan-sonde-missie. China lanceerde in mei een estafettesatelliet, Queqiao genaamd, om een ??communicatieverbinding tot stand te brengen tussen de aarde en de Chang’e-4-maansonde. Bron; Xinhua news / Wikipedia

 

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Hallo Angèle,

  Een prachtig bericht, dat de Chinezen nog in 2018 naar de achterkant van de Maan gaan. Sommige mensen beweren, dat er in 1976 een maanlanding van Amerika en Rusland heeft plaatsgevonden op de achterkant van de maan, de Apollo 20. Er circuleren beelden rond op het internet, dat er een heel groot ruimteschip op de achterkant van de maan is neergestort. Ze hebben ook een dode vrouwelijke alien astronaut gevonden. Ik hoop, dat deze mythe binnenkort bevestigd of ontkend wordt.

  In 2019 of 2020 gaan er twee ruimtetoeristen met heel veel geld een rondje om de maan heen maken. Ik ben heel benieuwd, wie dat zijn en hoe dat af gaat lopen. Helaas ben ik hartstikke arm en jij zult ook niet over een paar miljoen euro beschikken. Anders gingen we samen.

  Groetjes,

  Co van Driel
  Eksterdreef 133
  2743 EC Waddinxveen

 2. Angele van Oosterom zegt

  Deze Aitken krater is door de korst heen ook in de mantel doorgedrongen en dus interessant, zie hieronder een van de beste artikelen hierover;

  https://www.futurity.org/moon-crater-lunar-exploration-1692072/

  Wat Apollo 18 betreft die ligt volgens mij in het Kennedy Space Center, tentoon voor toeristen. Verder is er mid jaren ’70 vooral het Apollo-Sojoez project wat Rusland/VS druk deed samenwerken en waar astronauten die, niet meer voor Apollo in aanmerking komen zoals Deke Slayton en Hank Hartsfield, en met het oog op de Space Shuttle hard voor deze projecten gingen trainen. Geheime missies zijn er natuurlijk te over geweest, maar ik kan me zoiets naar de maan niet voorstellen, alleen al vanwege het geld. En wat het maanreis betreft, laat het eerst maar flink getest worden, er is belangstelling genoeg. Gr. Angele

  • Co van Driel zegt

   Klopt, de zgn. “Platte Aarde Mensen” geloven dat er nog nooit iemand op de Maan heeft gestaan. En dat de Aarde plat is. Nou, ik kan ze zeggen dat ik vanuit het vliegtuig dat 12 km hoog vloog de kromming van de Aarde heb gezien. En dat heb ik mij niet verbeeld.

   Ik ben heel blij, dat de komende twintig jaar opnieuw mensen naar de Maan gaan en waarschijnlijk ook naar de planeet Mars.

   Ik verheug me als liefhebber van het Heelal dan ook op de jaren 20 en 30.

   • En ik ben net zo blij als jou , het word eens tijd om wat oude mannen met wat moois mbt het Heelal/Maan/Mars
    te inspireren op hun“….dag”(ben van 1966)
    Was een baby toen het een beetje stopte, dus mag men nu full hd ulta high thrue depth signalen,
    naar de aarde sturen,(zolang het spul blijft werken !)

 3. Ook voor de luisteramateur zit er een verrassing bij, de maan satellieten zenden data en plaatjes uit die op de 70 cm band te ontvangen zijn. Het zal mij niet verbazen als die binnenkort op een geschikte webSDR met tracking antennes ook voor “leken” te beluisteren zijn.
  https://het-bar.net/2018/03/chinese-satellieten-gaan-op-amateurfrequenties-zenden-vanaf-de-maan/

Speak Your Mind

*