Site pictogram Astroblogs

Chinese Change’4 maanrover voorgesteld

China’s maanlander en rover de Chang’e-4, die naar verwachting dit jaar aan de andere kant van de maan zal landen, werd gisteren onthuld. De rover lijkt op zijn voorganger, rechthoekig van vorm was met twee opvouwbare zonnepanelen en zes wielen. De Chang’e-4 maan-rover zal landen op het Aitken-bekken van het maangebied bij de zuidpool.

Aitken bassin credits; EurekAlert

De rover meet 1,5 l x 1 b x 1,1 h. Wu Weiren, de hoofdontwerper van het wetenschappelijk Chinese maanprogramma, zei dat de Chang’e-4-rover grotendeels de vorm en kenmerken heeft behouden van zijn voorganger, Yutu (Jade Konijn), China’s eerste maanrover voor de Chang’e-3-maansonde in 2013. Het heeft ook een aangepaste configuratie van de wetenschappelijke lading om het uiterst ruige terrein  aan de andere kant van de maan en communicatie  aan te kunnen. Net als de Change’3 zal de =4= worden uitgerust met vier wetenschappelijke ladingen, waaronder een panoramische camera, infraroodbeeldspectrometer en radarmeetapparatuur, om afbeeldingen van het maanoppervlak te verkrijgen en maangrond en -structuur te detecteren.

Het verdraagt ook intense straling en extreme temperaturen. De maan heeft een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, die meer dan 300 graden Celsius kan bereiken. Zowel de lander als de rover vervoeren internationale ladingen voor andere landen. De Chang’e-4 maan-sonde zal landen op het Aitken-bekken van het maangebied van de zuidpool aan de andere kant van de maan, dat een hotspot is voor wetenschappelijke en ruimteverkenning. Het Aitken bekken is een inslagkrater aan de andere kant van de maan. Met een diameter van ongeveer 2.500 km en een diepte van 13 km  is het een van de grootste bekende inslagkraters in het zonnestelsel. Het is het grootste, oudste en diepste bekken dat op de maan wordt herkend. Het was vernoemd naar twee functies op tegenovergestelde zijden: de krater Aitken aan de noordkant en de maan zuidpool aan de andere kant. De buitenste rand van dit bassin kan vanaf de aarde worden gezien als een enorme bergketen op het zuidelijke deel van de maan, soms informeel  de  ‘Leibnitz-bergen’ genoemd.

Directe communicatie met de andere kant van de maan is echter niet mogelijk, wat een van de vele uitdagingen is voor de Chang’e-4 maan-sonde-missie. China lanceerde in mei een estafettesatelliet, Queqiao genaamd, om een ??communicatieverbinding tot stand te brengen tussen de aarde en de Chang’e-4-maansonde. Bron; Xinhua news / Wikipedia

 

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten