Site pictogram Astroblogs

Student ziet vlekje op foto – blijkt een compleet nieuw sterrenstelsel te zijn

Chris Carr. Credits: Case Western Reserve University

Chris Carr, student in de onderbouw aan de Case Western Reserve University was deze zomer in het kader van een onderzoek astronomische foto’s aan het bekijken. Op één ervan, gemaakt met de Burrell Schmidt telescoop van het Kitt Peak National Observatory in ZW-Arizona, zag hij een vaag vlekje.

De foto waar Carr naar keek. Credits: Case Western Reserve University

Hij wees z’n begeleider, professor Chris Mihos, op het vlekje en wat blijkt na nadere bestudering van dat vlekje: dat het een compleet sterrenstelsel is op slechts 37 miljoen lichtjaar, eentje die deel uitmaakt van de Leo I groep van sterrenstelsels. Hierboven de foto die Carr had bekeken met daarop leden van de groep. En wat viel hem op (B=blauw, V=visueel, rechts een versterkte versie):

Credits: Case Western Reserve University

De sterkte van het wazige vlekje was 3 sigma, maar Mihos was er in eerste instantie niet van overtuigd dat het vlekje iets betekende. Maar toen Carr vervolgens meldde dat er op dezelfde lokatie als het vlekje radiostraling ter zien was (golflengte 21 cm, yep, de bekende emissielijn) ging er bij Mihos een bel rinkelen. Nadere bestudering leverde op dat het echt om een sterrenstelsel ging, dat nog niet eerder ontdekt was, en dat het deel uitmaakt van een grote ring van neutraal waterstofgas, de H1 Leo Ring.

Credits: Case Western Reserve University

Mihos riep vervolgens de hulp in van Tom Oosterloo van de Westerbork Radiotelescoop in Nederland (hé, die ken ik ook nog wel, maar da’s een lang en oud verhaal), die met de WRST kon vaststellen dat het een kleinsterrenstelsel is met een massa van zo’n 45 miljoen zonsmassa. Het zou gaan om het Low-surface-brightness galaxy (LSBG) met de meest lage helderheid die is gemeten. De snelheid van het stelsel, dat de naam BST1047+1156 kreeg, bleek met 970 km/s goed overeen te komen met de snelheid van de andere leden van de leo I groep, dus het maakt er deel van uit. Hier het vakartikel over de ontdekking van het sterrenstelsel, waar Carr als tweede auteur in is opgenomen. Bron: ScienceDaily.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten