30 november 2023

Aerosolen op een mooie zomerdag

Credits: NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using GEOS data from the Global Modeling and Assimilation Office at NASA GSFC.

De lucht zit vol met kleine stofdeeltjes of vloeistofdruppels die aerosolen worden genoemd en die overal te vinden zijn, in steden, op het platteland, boven land en boven water. Satellieten zoals Terra, Aqua, Aura en Suomi NPP kunnen die aerosolen vanuit de ruimte ‘zien’ en dat deden ze onder andere gisteren, donderdag 23 augustus. De gegevens van die satellieten is door de NASA bijeengevoegd en dat leverde bovenstaande foto op, waarop drie bronnen van aerosolen opvallen: druppels vol zeezout, veroorzaakt door tropische cyclonen, opwaaiend stof van woestijnen en zwarte roetdeeltjes van bosbranden. Hieronder een vergroot stuk van de foto, die aerosolen in Azië laat zien, onder andere het zeezout van de typhonen Coulik en Cimaron, die Zuid-Korea en Japan teisterden. Dubbelklikken om de foto’s te veraerosoliseren.

Credits: NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using GEOS data from the Global Modeling and Assimilation Office at NASA GSFC.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Stefan van der Horst zegt

    Afrika? Moet dat niet India zijn?

  2. Ja, Afrika is het inderdaad niet. Moet Azië zijn. Bedankt voor de melding, het is aangepast.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: