2 maart 2024

ISS: het lek(-je) is gedicht

De in juni aan het ISS gekoppelde Soyoez MS-09-capsule (links). © NASA/Roscosmos

Gisterochtend werd in de Sojoez MS-09 capsule, waarmee in juni nog drie astronauten naar het ISS werden gebracht, een lek geconstateerd. Sensoren bemerkten een verlaging van de luchtdruk en het wegvloeien van zuurstof. De zes astronauten in het internationale ruimtestation sliepen toen nog en de snelheid waarmee zuurstof uit de capsule verdween was zo laag dat de Mission Control Center – Moscow (MCC-M) en MMC-H (Houston) ze ok niet eerder wakker maakten. Pas toen de astronauten volgens normale tijd gewekt werden gingen ze het lek bekijken. Dat bleek een klein gaatje te zijn van 2 mm grootte, dat vermoedelijk veroorzaakt is door de inslag van een micrometeoriet. De snelheid waarmee de capsule zuurstof verloor was dusdanig dat de capsule na 18 dagen geen zuurstof meer zou hebben – geen direct gevaar dus voor de astronauten. In eerste instantie werd het lek gedicht met kapton tape.

De plek waar de MS-09 capsule aan het ISS verbonden is. © NASA/Roscosmos

Vervolgens was er een discussie tussen technici in Moskou en Houston én de astronauten aan boord wanneer het lek permanent moest worden gedicht, onmiddelijk of toch eerst even wachten en het lek verder onderzoeken. Uiteindelijk besloot men het lek direct goed te dichten en wel door het met kit dicht te smeren. Dat is nu aan het drogen en als dat klaar is gaat men er nog met een extra laag tape overheen. De bedoeling is dat met de capsule in december weer drie astronauten terug naar de aarde keren, Bij die drie hoort ook de Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst, die gisteren het gaatje had bevestigd nadat hij er met zijn vinger overheen was gegaan en de luchtstroom voelde. Bron: NASA Spaceflight.

Share

Comments

  1. Hier foto’s van het lek in een tweet:

  2. Quote : “…die gisteren het gaatje had bevestigd nadat hij er met zijn vinger overheen was gegaan en de luchtstroom voelde.”

    Ik moest die zin 2 keer lezen, om te begrijpen wat er bedoeld werd. 🙂
    Volgens mij, worden gaatjes niet bevestigd, maar worden hooguit de aanwezigheid(!) van gaatjes bevestigd. En vervolgens het je wel een bevestiging, dat er een gaatje zit… 😉
    [ Is het een Anglicisme? ]

    Paul 🙂

Speak Your Mind

*