11 december 2023

Radarbeelden tonen ondergronds meer aan Zuidpool Mars

De Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding instrument (MARSIS), onderdeel van ESA’s Mars Express, scande tot dieptes van 1,5 km de Mars bodem af  om zo de aanwezigheid van vloeibaar water aan te tonen bij de poolijskappen over een 20 km breed gebied in het zogeheten Planum Australe.

 

Radarbeeld Mars meer aan Zuidpoolkap credits; ESA

De nieuwe beelden die recent zijn vrijgegeven van het meer zijn gebaseerd op vele radar scans genomen door de Mars Express tussen 2012 en 2015. De aanwezigheid van vloeibaar water op Mars was al bewezen maar het door de vele banen om Mars heen die de ‘ground-penetrating’ radar maakte werd het ondergrondse meer in de vorm van permafrost aan de Zuidpoolkap gedetecteerd.

De radar moet door het water ijs heen, alsook door het CO2 ijs en stoflagen en voordat reflectie het mogelijk maakt de beelden te vormen waarbij blauw de sterkste reflecties produceert, duurt het een hele tijd voor er een goede analyse gemaakt wordt. Tijden het complexe proces wordt de straal vervormd door de materialen waar het door heen gaat, wat enerzijds mogelijk maakt deze materialen te identificeren maar anderzijds de analyse lastig maakt en grote datasets vereist. Ze zien nu pas dingen die ze eerder niet konden waarnemen. Het Mars meer wordt vergeleken met Lake Vostok, een meer dat 4 km onder de Antarctische ijskap ligt. De mogelijke aanwezigheid van microben in dit besloten oude meer, zou zo hoopt men, wetenschappers meer te weten doen komen of dergelijk leven ook besloten ligt in de Mars meren. Dmitri Titov, ESA ’s Mars Express projectleider van het wetenschappelijk deel van de missie stelt dat deze beelden aantonen dat de aanwezigheid van de Mars Express nog steeds van grote waarde is voor onderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Science. Bronnen; NewAtlas/ESA

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d