28 februari 2024

Binnencapsule NASA’s Orion klaar en verscheept naar het Kennedy Space Center

De constructie van de binnencapsule van NASA’s toekomstig bemande ruimteschip ‘Orion’ is recent voltooid. De capsule dient voor de Orion Exploration Mission-2 (EM-2), een bemande flyby om de maan in 2023. De Orion Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) werd geassembleerd door Lockheed Martin in het Michoud Assembly Facility van NASA te New Orleans.

Orion crew capsule mockup KSC e.b.

Het ruimteschip is in de laatste week van augustus verscheept naar het Kennedy Space Center. De Orion gaat bemande ruimtemissies in het zonnestelsel verzorgen en wordt momenteel als Amerika’s enig echt volwaardig exploratie ruimteschip beschouwd, het is sinds begin dit jaar onder constructie in Michoud. De binnencabine vormt het hart van  de Orion en moet de vierkoppige bemanning beschermen tegen de barre buiten omgeving. In 2014, op 5 december vond de eerste onbemande testvlucht plaats, Exploration Flight Test-1. Een nieuwe versie zal opnieuw een onbemande missie verzorgen onder de naam Exploration Mission-1. Verwacht wordt dat deze in 2020 plaats zal vinden en gelanceerd zal worden op het Space Launch System (SLS). De Exploration Mission-2, de eerste bemande missie met vier astronauten staat gepland voor 2023. Het zal een flyby om de maan verzorgen in een reis die 21 dagen zal duren. Was het een paar jaar geleden nog de bedoeling dat er componenten naar de maan gebracht zouden worden voor NASA’s Lunar Orbital Platform Gateway project, een ruimtestation om de maan, echter voorjaar 2018 is hier verandering in gekomen en zal er de ExplorationMission-2 mee worden uitgevoerd. Vier astronauten zullen 21 dagen doorbrengen in de Orion voor een maan-flyby.

Orion in KSC credits; Whatsnew2day

De binnencabine bestaat uit zeven grote, aan elkaar gelaste delen bestaand van een aluminium legering. Het werd per schip naar het KSC gebracht waar het op 24 augustus j.l. aankwam op het Neil Armstrong Operations and Checkout Building for assembly and integration. Orion ’s productiemanager Matt Wello bij Lockheed Martin in Michoud kan niet wachten. Wello; ‘It’s amazing to think that, one day soon, the crew will watch the sun rise over the lunar horizon through the windows of this pressure vessel. We’re all humbled and proud to be doing our part for the future of exploration.”Bron; Lockheed Martin/NewAtlas
Nog een fraaie foto, Jim Bridenstine, hoofd NASA (2e van links) inspecteert Orion.

Jim Bridenstine inspecteert Orion credits; NASA/Bill Ingalls

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Is deze capsule voor die twee Maantoeristen? Die zouden toch al in 2018 of 2019 gaan?

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Nee, die zouden met een vlucht van SpaceX gaan. NASA doet niet aan ruimtetoerisme.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Co van Driel zegt

    Dus die twee ruimtetoeristen van SpaceX gaan waarschijnlijk nog eerder naar de Maan dan de NASA.

    • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

     De verwachtte maantoerisme reis staat voor SpaceX op 2022 gepland zag ik op de wikipagina. Het zou in symbolisch opzicht mooi zijn, 50 jaar na de Apollo 8 flyby van NASA, om twee toeristen te sturen. Ze hebben al betaald schijnt het, de prijs van een ISS plek (ik dacht ergens tussen 12-20 miljoen p.p.). Namen zijn niet bekend, misschien Musk zelf? Of het deze Orion of de Dragon wordt voor een eerste flyby is dus nog spannend.

     • Avatar foto Enceladus zegt

      “De verwachtte maantoerisme reis staat voor SpaceX op 2022 gepland zag ik op de wikipagina. Het zou in symbolisch opzicht mooi zijn, 50 jaar na de Apollo 8 flyby van NASA, om twee toeristen te sturen.”

      Beste Angele,

      Volgens mij heb jij de data van de Apollo-vluchten niet helemaal op een rijtje. De Apollo 8 flyby vond plaats in december 1968. 50 jaar later is dus al over ongeveer drie maanden. Het lijkt me duidelijk dat dit niet gaat gebeuren.

      Als SpaceX in 2022 een flyby doet, valt dat eerder ongeveer samen met de 50e verjaardag van de laatste maanlanding…

      groet,
      Gert (Enceladus)

 2. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Hoi Gert, dit was een taalkundige kwestie, ik doelde met 50 jaar geleden gerekend vanuit 2018, de oorspronkelijke planning van de SpaceX flyby missie naar de maan, en dat dit niet gehaald gaat worden met een nieuwe datum. Ik ben een zinsdeel vergeten in zin twee. Groet, Angele (verder heb je natuurlijk gelijk, het staat zo verkeerd)

Speak Your Mind

*