28 oktober 2020

Poll: wat moet de standaardtijd worden, zomertijd of wintertijd?

De Europese Commissie wil de zomer en wintertijd afschaffen. Gisteravond hoorde ik EU-voorzitter Claude Juncker zeggen dat er een raadpleging in de EU is geweest – eh…. ik heb niets voorbij zien komen, zat ik in een zomer- en/of winterslaap of zo? – en dat de uitkomst daarvan is dat de Eureopeanen af willen van dat gedoe met de zomer- en wintertijd. Gewoon één tijd, geen verschuiven meer van de klok. OK op zich prima, de vraag is dan alleen wat die standaardtijd moet worden, zomertijd of wintertijd? Ik heb even op een rijtje gezet wat de consequenties zijn van de varianten die er zijn voor wat betreft zonsopkomst en -ondergang, voor ons sterrenliefhebbers toch belangrijke zaken.

StandaardtijdGevolgConsequenties op 21 juniConsequenties op 21 december
Zomertijd als standaardtijdLaatste zondag van oktober gaat de klok niet één uur achteruitZon komt 5u19m op en gaat om 22u04m onderZon komt 09u46m op en gaat om 17u30m onder
Wintertijd als standaardtijdLaatste zondag van maart gaat de klok niet één uur vooruitZon komt 4u19m op en gaat om 21u04m onderZon komt 08u46m op en gaat om 16u30m onder
Zomer- en wintertijd blijven zoals het isLaatste zondag van oktober gaat de klok één uur achteruit, laatste zondag van maart gaat de klok één uur vooruitZon komt 5u19m op en gaat om 22u04m onderZon komt 08u46m op en gaat om 16u30m onder

Als de EU een ware volksraadpleging kan houden over de afschaffing van de zomer- en wintertijd dan kan ik dat natuurlijk ook en daarom heb ik de volgende poll voor jullie. De poll sluit woensdag 5 september eind van de dag.

[Update 15.05 uur] Naar aanleiding van een suggestie van Paul is de poll met één antwoord uitgebreid.


Hier is de uitslag van de poll te zien.

Comments

 1. Voordelen van de zomertijd:
  1. Het is goed voor energiebesparing. Daarvoor is de maartregel ingevoerd. De lichten hoeven pas een uur later aan; dat bespaart energie en dus geld voor elke particulier. Sommige onderzoeken melden dat het niet veel uitmaakt. Dat kan pas gemeten worden als je het test. Het kan hoe dan ook niet bestreden worden dat er extra elektriciteit verloren gaat, als 500.000.000 Europeanen ’s zomers een uur eerder het licht aan doen. Die wetenschappelijke onderzoeken zijn soms ook heel slecht onderbouwd. Zo zouden airco’s langer moeten draaien op kantoren. Het omgekeerde is natuurlijk waar: men gaat een uur eerder naar kantoor. ’s Ochtend is het koeler en hoeft de airco dus minder hard te draaien. En ook al scheelt het niet veel (we hebben nu zuiniger lampen dan in 1977), het scheelt. Het is al zo moeilijk aan energiebezuiniging te doen!
  2. Vaak wordt gesteld dat de wintertijd een natuurlijke tijd is. Er is niets natuurlijks aan de dag te laten beginnen op middernacht. Elke tijdsindeling is een menselijke afspraak. Als men dan werkelijk “natuurlijk” wil leven, moeten men om 8 uur naar bed en om 4 uur weer op. Dat vind ik prima. Van 7 – 3 uur werken, i.p.v. ‘from 9 to 5’. Dan hebben we zelfs nog langere zomeravonden.
  3. Langere zomeravonden betekent: je hebt een uur langer profijt van het licht (tussen 4 en 7 uur ‘s-ochtends liggen de meeste mensen op één oor; dat licht gebruikt je dus niet; is dus verspilling). Zomertijd is dus goed voor:
  * horeca (terrassen)
  *sportverenigingen
  * gezondheid: mensen hebben meer tijd om te sporten, wandelen fietsen en bewegen.
  4. Vaak wordt gesteld dat vervroeging slecht is voor het bio-ritme. Dat is hoofdzakelijk een omgekeerd placebo-effect. Als sommige artsen e.a. dit maar vaak genoeg roepen, is het ook zo. Als het echt zo zou zijn, dan zou het elke week crisis moeten zijn, omdat de meeste mensen ’s zaterdags en ’s zondag één of twee uur langer uitslapen en maandags weer eerder opstaan. Daar hoor je geen arts over. Ook zouden mensen die naar Engeland of Griekenland met vakantie gaan ziek worden en als zij naar Thailand gaan naar het ziekenhuis moeten. Het is dus allemaal inbeelding.

  5. Soms wordt gesteld dat de dieren van slag zijn. Welnu: dieren kijken geen klok. En ook huisdieren passen zich moeiteloos aan en zo niet dan laat je in de zomer de hond een uur later uit.
  6. Heel vaak worden boeren aangehaald als tegenstanders van de zomertijd. Ook hun tegenstand duidt op onbegrip. Boeren die klagen dat ze nog vroeger op moeten om de koeien te melken, snappen het niet. Als je gewend bent de koeien te melken om 4 uur kun je dit blijven doen. Dan worden ze ’s zomers eerder gemolken. Lijkt me niet erg. Als je het wel erg vindt, melk je ze om 5 uur. Lijkt me ook niet erg. Verhalen dat de uiers van de koeien barsten na ingang zomertijd (wordt echt gezegd!), zijn dus onzinnig. Het is precies andersom.
  7. Bewoners van steden zijn echt beter af met zomertijd. In stadstuintjes en balkons is vaak maar een korte periode zon. Je bent een uur eerder je zon kwijt. Kan net het uur zijn dat je na je werk nog even van de tuin of balkon wilt genieten. Voor pensionado’s misschien niet erg, maar wel voor de hardwerkende Nederlander.
  8. Altijd zomertijd? Dat is een oplossing voor mensen die last zeggen te hebben van de overgang. Van mij mag het. Dan is het in december wel lang donker in de ochtend, maar ook dan ’s avonds weer langer licht. We zouden ook kunnen streven naar arbeidstijdverkorting: in de maanden november tot februari (of alleen december en januari is eigenlijk al genoeg) een uur later naar het werk. Robotisering zal er toch toe leiden dat we minder gaan werken.

  • Bert, je uitvoerige reactie was in de spambox beland (en da’s vreemd, want er zaten geen links in, waar de spamfilters altijd gevoelig voor zijn). Ik heb ‘m zojuist uit de spambox gehaald. Excuus voor de vertraging.

  • Jorien zegt

   Ik wil graag reageren op punt 4 van Bert vab der Spek:
   Er wordt gesteld dat hamburgers slecht zijn voor je. Toch voelt niemand zich accuut beroerd na het eten ervan, zelfs niet als je tijdens je vakantie 2 weken niks anders zou eten. Er onstaat ook geen crisis de volgende ochtend. Toch zien we op de lange duur effecten als obisitas en toenemende depressie.
   Er is in Amerika een leuk onderzoek gedaan. Dat is een land met 3 tijdzones, dus je kunt onderzoeken hoe mensen het doen die aan de oostkant van een tijdzonde wonen (dus ‘s morgens vroeg licht hebben) en dat vergelijken met mensen die aan de westkant wonen. De verschillen zijn opmerkelijk! Zowel qua geestelijke als qua fysieke gesteldheid. Ga je dan nog een paar mijl verder naar het westen, dan passeer je een tijdgrens en dan kom je dus weer terecht in een populatie die een uur eerder opstaat, gerelateerd aan de zon. Je ziet dan weer de positieve effecten daarvan. Alle andere factoren blijven – als je steekproef groot genoeg is – gelijk. Oost en west van de grens eten ze evenveel hamburgers, sporten ze net zo veel/weinig en ademen ze dezelfde lucht in etc. Bewijs dus voor het effect van vroeg/laat licht. Hetzelfde effect is trouwens ook zichtbaar in Duitsland, waar het verschil tussen oost en west maar een half uur is. Maar zelfs dat heeft dus al effect.
   Nu punt 3: De klok is kunstmatig, dat ben ik met je eens. Evenzo het voorschrift dat we om 8 uur op ons werk moeten zijn. Maar onze biologische klok is niet kuntstmatig en als je de sociale klok en de biologische klok teveel uit de pas laat lopen, dan word je ziek. Weer: niet morgen en ook niet volgende week. Maar op termijn is het effect heel goed meetbaar.
   Punt 7: Er zijn ook tuintjes die net in de ochtend zon hebben. Maar ja, we hebben nu eenmaal (cultureel) bepaald dat we voor werktijd niet in de zon gaan zitten. Zou beter zijn voor je biologische klok, trouwens.
   Punt 8: Avondlicht en ochtendlicht hebben een totaal ander effect op je biologische klok.
   Avondlicht maakt dat je later slaperig wordt. Als het vroeger donker is, zouden we dus ook vroeger naar bed moeten gaan. Maar dat doet weer niemand, want de TV staat nog aan (kunstlicht houdt je ook wakker) en je film is nog niet afgelopen. Mensen die zeggen dat te weinig slaap krijgen als het ‘s morgens vroeg licht is, moeten dus of vroeger naar bed gaan, of betere gordijnen kopen.
   Het is begrijpelijk dat iedereen het effect op de korte termijn (lekkere lange avond) belangrijker vindt dan het effect op de lange termijn. Dat doen we ook als we hamburgers en chocola en chips eten. Maar de overheid kijkt ook naar de lange termijn, of zou dat in ieder geval moeten doen.
   Als je er meer over wil weten, zoek dan nog een wat verder en kijk voorbij fora zoals dit, waar mensen gewoon dingen roepen die ze misschien in het zonnetje in hun eigen achtertuin wel vinden, maar die niet kloppen met wat chronobiologen onderzocht hebben.

   • Robin Demey zegt

    Waarom kijken de meesten enkel naar de zomer?

    Als het permanent zomertijd is, begint de spits in de winter nog een uur vroeger. Dan is er nog veel meer kans op ijzel en gladheid.
    De kinderen moeten een uur eerder naar school, wanneer het nog kouder is. Zelfs hun eerste pauze valt dan in het (schemer) donker.

    Permanent wintertijd heeft veel meer voordelen dus.
    Dichter bij zonnetijd (die nog zowat 1-1,5 uur voor staat op de zon).

    Trouwens, wat boeit het dat de zon om 21u onder gaat ipv om 22u? Een uurtje eerder genieten van een vuurkorf of de sterrenhemel. Weinigen tuinieren tot 23u ‘s avonds ;-).

    Een ander voordeel is frisser slapen. Momenteel is het ‘middag’ om 14.30u ipv van om 12u. Daardoor slapen veel mensen moeilijk, want te warm.
    Dit weerlegt trouwens het energie-argument. Verlichting verbruikt nog amper energie. Airco en verwarming daarentegen…
    In de winter een uur eerder stoken op school en kantoor met zomertijd en in de zomer airco’s voor de slaapkamers… Kost veeeel meer energie dan wat (led)lampen.
    Nu kan men op kantoor ook veel beperkter nachtkoeling toepassen, want men is reeds aan het werk als je nog wil koelen (tocht), dus doet men dat niet/minder en gaat de airco aan van ‘s morgens.

 2. Wil Teunissen zegt

  Zit ik net naar het RTL nieuws te kijken. Staat er iemand te blaten dat je van wintertijd beter slaapt. Lekker hoor in als het je de zomer al om half 4 wakker bent omdat het al licht is. Heb ik in ieder geval een hele lange dag.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: