23 maart 2019

Poll: wat moet de standaardtijd worden, zomertijd of wintertijd?

De Europese Commissie wil de zomer en wintertijd afschaffen. Gisteravond hoorde ik EU-voorzitter Claude Juncker zeggen dat er een raadpleging in de EU is geweest – eh…. ik heb niets voorbij zien komen, zat ik in een zomer- en/of winterslaap of zo? – en dat de uitkomst daarvan is dat de Eureopeanen af willen van dat gedoe met de zomer- en wintertijd. Gewoon één tijd, geen verschuiven meer van de klok. OK op zich prima, de vraag is dan alleen wat die standaardtijd moet worden, zomertijd of wintertijd? Ik heb even op een rijtje gezet wat de consequenties zijn van de varianten die er zijn voor wat betreft zonsopkomst en -ondergang, voor ons sterrenliefhebbers toch belangrijke zaken.

StandaardtijdGevolgConsequenties op 21 juniConsequenties op 21 december
Zomertijd als standaardtijdLaatste zondag van oktober gaat de klok niet één uur achteruitZon komt 5u19m op en gaat om 22u04m onderZon komt 09u46m op en gaat om 17u30m onder
Wintertijd als standaardtijdLaatste zondag van maart gaat de klok niet één uur vooruitZon komt 4u19m op en gaat om 21u04m onderZon komt 08u46m op en gaat om 16u30m onder
Zomer- en wintertijd blijven zoals het isLaatste zondag van oktober gaat de klok één uur achteruit, laatste zondag van maart gaat de klok één uur vooruitZon komt 5u19m op en gaat om 22u04m onderZon komt 08u46m op en gaat om 16u30m onder

Als de EU een ware volksraadpleging kan houden over de afschaffing van de zomer- en wintertijd dan kan ik dat natuurlijk ook en daarom heb ik de volgende poll voor jullie. De poll sluit woensdag 5 september eind van de dag.

[Update 15.05 uur] Naar aanleiding van een suggestie van Paul is de poll met één antwoord uitgebreid.


Hier is de uitslag van de poll te zien.

Reacties

 1. Voordelen van de zomertijd:
  1. Het is goed voor energiebesparing. Daarvoor is de maartregel ingevoerd. De lichten hoeven pas een uur later aan; dat bespaart energie en dus geld voor elke particulier. Sommige onderzoeken melden dat het niet veel uitmaakt. Dat kan pas gemeten worden als je het test. Het kan hoe dan ook niet bestreden worden dat er extra elektriciteit verloren gaat, als 500.000.000 Europeanen ’s zomers een uur eerder het licht aan doen. Die wetenschappelijke onderzoeken zijn soms ook heel slecht onderbouwd. Zo zouden airco’s langer moeten draaien op kantoren. Het omgekeerde is natuurlijk waar: men gaat een uur eerder naar kantoor. ’s Ochtend is het koeler en hoeft de airco dus minder hard te draaien. En ook al scheelt het niet veel (we hebben nu zuiniger lampen dan in 1977), het scheelt. Het is al zo moeilijk aan energiebezuiniging te doen!
  2. Vaak wordt gesteld dat de wintertijd een natuurlijke tijd is. Er is niets natuurlijks aan de dag te laten beginnen op middernacht. Elke tijdsindeling is een menselijke afspraak. Als men dan werkelijk “natuurlijk” wil leven, moeten men om 8 uur naar bed en om 4 uur weer op. Dat vind ik prima. Van 7 – 3 uur werken, i.p.v. ‘from 9 to 5’. Dan hebben we zelfs nog langere zomeravonden.
  3. Langere zomeravonden betekent: je hebt een uur langer profijt van het licht (tussen 4 en 7 uur ‘s-ochtends liggen de meeste mensen op één oor; dat licht gebruikt je dus niet; is dus verspilling). Zomertijd is dus goed voor:
  * horeca (terrassen)
  *sportverenigingen
  * gezondheid: mensen hebben meer tijd om te sporten, wandelen fietsen en bewegen.
  4. Vaak wordt gesteld dat vervroeging slecht is voor het bio-ritme. Dat is hoofdzakelijk een omgekeerd placebo-effect. Als sommige artsen e.a. dit maar vaak genoeg roepen, is het ook zo. Als het echt zo zou zijn, dan zou het elke week crisis moeten zijn, omdat de meeste mensen ’s zaterdags en ’s zondag één of twee uur langer uitslapen en maandags weer eerder opstaan. Daar hoor je geen arts over. Ook zouden mensen die naar Engeland of Griekenland met vakantie gaan ziek worden en als zij naar Thailand gaan naar het ziekenhuis moeten. Het is dus allemaal inbeelding.

  5. Soms wordt gesteld dat de dieren van slag zijn. Welnu: dieren kijken geen klok. En ook huisdieren passen zich moeiteloos aan en zo niet dan laat je in de zomer de hond een uur later uit.
  6. Heel vaak worden boeren aangehaald als tegenstanders van de zomertijd. Ook hun tegenstand duidt op onbegrip. Boeren die klagen dat ze nog vroeger op moeten om de koeien te melken, snappen het niet. Als je gewend bent de koeien te melken om 4 uur kun je dit blijven doen. Dan worden ze ’s zomers eerder gemolken. Lijkt me niet erg. Als je het wel erg vindt, melk je ze om 5 uur. Lijkt me ook niet erg. Verhalen dat de uiers van de koeien barsten na ingang zomertijd (wordt echt gezegd!), zijn dus onzinnig. Het is precies andersom.
  7. Bewoners van steden zijn echt beter af met zomertijd. In stadstuintjes en balkons is vaak maar een korte periode zon. Je bent een uur eerder je zon kwijt. Kan net het uur zijn dat je na je werk nog even van de tuin of balkon wilt genieten. Voor pensionado’s misschien niet erg, maar wel voor de hardwerkende Nederlander.
  8. Altijd zomertijd? Dat is een oplossing voor mensen die last zeggen te hebben van de overgang. Van mij mag het. Dan is het in december wel lang donker in de ochtend, maar ook dan ’s avonds weer langer licht. We zouden ook kunnen streven naar arbeidstijdverkorting: in de maanden november tot februari (of alleen december en januari is eigenlijk al genoeg) een uur later naar het werk. Robotisering zal er toch toe leiden dat we minder gaan werken.

  • Bert, je uitvoerige reactie was in de spambox beland (en da’s vreemd, want er zaten geen links in, waar de spamfilters altijd gevoelig voor zijn). Ik heb ‘m zojuist uit de spambox gehaald. Excuus voor de vertraging.

 2. http://Wil%20Teunissen zegt

  Zit ik net naar het RTL nieuws te kijken. Staat er iemand te blaten dat je van wintertijd beter slaapt. Lekker hoor in als het je de zomer al om half 4 wakker bent omdat het al licht is. Heb ik in ieder geval een hele lange dag.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: