4 december 2024

Poll: wat moet de standaardtijd worden, zomertijd of wintertijd?

De Europese Commissie wil de zomer en wintertijd afschaffen. Gisteravond hoorde ik EU-voorzitter Claude Juncker zeggen dat er een raadpleging in de EU is geweest – eh…. ik heb niets voorbij zien komen, zat ik in een zomer- en/of winterslaap of zo? – en dat de uitkomst daarvan is dat de Eureopeanen af willen van dat gedoe met de zomer- en wintertijd. Gewoon één tijd, geen verschuiven meer van de klok. OK op zich prima, de vraag is dan alleen wat die standaardtijd moet worden, zomertijd of wintertijd? Ik heb even op een rijtje gezet wat de consequenties zijn van de varianten die er zijn voor wat betreft zonsopkomst en -ondergang, voor ons sterrenliefhebbers toch belangrijke zaken.

StandaardtijdGevolgConsequenties op 21 juniConsequenties op 21 december
Zomertijd als standaardtijdLaatste zondag van oktober gaat de klok niet één uur achteruitZon komt 5u19m op en gaat om 22u04m onderZon komt 09u46m op en gaat om 17u30m onder
Wintertijd als standaardtijdLaatste zondag van maart gaat de klok niet één uur vooruitZon komt 4u19m op en gaat om 21u04m onderZon komt 08u46m op en gaat om 16u30m onder
Zomer- en wintertijd blijven zoals het isLaatste zondag van oktober gaat de klok één uur achteruit, laatste zondag van maart gaat de klok één uur vooruitZon komt 5u19m op en gaat om 22u04m onderZon komt 08u46m op en gaat om 16u30m onder

Als de EU een ware volksraadpleging kan houden over de afschaffing van de zomer- en wintertijd dan kan ik dat natuurlijk ook en daarom heb ik de volgende poll voor jullie. De poll sluit woensdag 5 september eind van de dag.

[Update 15.05 uur] Naar aanleiding van een suggestie van Paul is de poll met één antwoord uitgebreid.


Hier is de uitslag van de poll te zien.

Share

Comments

  1. Paul Bakker zegt

    Ik zou een poldervariant willen toevoegen. Geen gewissel tussen zomer en wintertijd en neem als standaardtijd de tijd ertussen, dus schuif eenmalig een half uur.

    • Dat is precies wat ik ook in gedachten had @Paul, een win-win oplossing, iedereen tevreden! Tijd is relatief zolang je de boot niet mist 🙂

      • Geert vanlaere zegt

        Wat heb je eraan als in de zomer de zon opkomt om 4 uur en een beetje ??? Laat het ons zo houden OF neem zomertijd als standaard. Het zal weer een kakofonie zijn zoals gewoonlijk. Iedereen mag kiezen. In België een oplossing op zijn Belgisch. Elke provincie of stuur ze mag z of kiezen. Zomertijd is het logischte … Trouwens, poll hier poll daar, nog niemand heeft mij ooit iets gevraagd hierover, net zoals al meer in kennissen. Niemand is geraadpleegd geweest …

    • Mmmm, op zich snap ik deze polderoplossing wel en heb ik er ook wel begrip voor, alleen denk ik dat het internationaal niet kan. Er zullen denk ik afspraken zijn dat landen alleen in hele uren kunnen schuiven. Anders krijg je teveel afwijkingen. Zo zou een klein land als Luxemburg dan kunnen zeggen ‘schuif ons maar een kwartiertje op’ en zou een eiland als Tuvalu om een verschuiving van 5 minuten kunnen vragen.

      • Paul Bakker zegt

        Dat zal inderdaad wel. Dan moeten alle tijdzones maar een half uurtje opschuiven:-)

        Alle gekheid op een stokje, als er iets verandert zal Nederland ongetwijfeld aansluiten met wat Duitsland doet. Het is vervelend dat we aan de grens van de tijdzone zitten en daardoor de zonnetijd altijd uit het lood is met de kloktijd.

        Overigens, als de zomertijd de standaardtijd wordt voor ons krijg je dat er tussen twee aangrenzende tijdzones 2 uur verschil zit. Dat is ook gek.
        Daatover gesproken, ben benieuwd wat de Britten zullen doen. Na de Brexit mogen ze het zelf weten.

      • Paul Bakker zegt

        Oh, kijk India zit op UTC+5:30 (IST – Indian Standard Time), dat half uur kan dus wel 🙂
        Nepal zit op UTC+5:45, dus kwartieren wordt ook al gedaan!

      • Volgens mij wordt de tijd ( of beter de stand van de klok) geregeld door de landsregering.

        Als het de Nederlandse regering behaagt, kan de klok a.s.a.p. met bv 1 uur en 43 minuten en 13,5 seconden worden verschoven.

        Men zal dat niet doen, al was het maar omdat
        – iedereen die de grens oversteekt of slechts een telefoongesprek over de grens voert, dan continu moet schakelen hoe laat het ‘daar’ is.
        De toegevoegde waarde van zo’n besluit zou hier negatief zijn. **
        Maar voor een ministaatje op de stille oceaan, die weinig handel hebben en de handel die er is komt aan met een boot… zou het een statement van onafhankelijkheid kunnen zijn…? 😕

        ** De landen waar we veel handel(en andere contacten) mee hebben: Duitsland, België ( en vele andere EU-leden) hebben dezelfde tijd/klokstand (en dat is heel gemakkelijk), maar niet alle EU-landen. Zo loopt bv Griekenland een uur ‘voor’ en het UK en Ierland een uur ‘achterop’. Een goed bewijs dat de EU-commissie het niet voor het zeggen heeft. 😉

        Groet, Paul

    • Ray van Aalst zegt

      Ook mijn gedachte: wintertijd is onzin en is de normale tijd. Een half uur toegevoegd aan de normale tijd lijkt me een goed compromis. Ik heb overigens altijd het gevoel gehad, dat de tijd voor 12 uur ’s middags korter duurde dan die na de noen. Doch dat zal wel komen, omdat ik laat naar bed ga en ook wat later op sta.

      Groet, Ray

  2. Josiane Claesen zegt

    Onze echte tijd is WINTERTIJD. Dus ik zou de wintertijd houden !!

  3. Durinck Etienne zegt

    Voor mij gewoon de wintertijd. Waarom moet het in de zomer nu 22 uur nog klaar zijn buiten Dit is toch volkomen zinloos ?

  4. Zou het met Brexit te maken hebben?

  5. Co van Driel zegt

    Ik heb meneer Juncker gisteren een tweet gestuurd, om op 28 oktober a.s. de klok een halfuur terug te zetten en dan nooit meer veranderen.

  6. Co van Driel zegt

    Maar in de poll heb ik voor de Wintertijd gekozen.

  7. Paul, ik heb jouw variant toegevoegd als vierde keuze. Mocht je al gestemd hebben en niet meer kunnen stemmen (door een block die op de cookies let) dan even op een andere PC of mobiel inloggen en opnieuw stemmen.

  8. Peter Otto zegt

    Gewoon wintertijd weer!

    Trouwens in Nederland hebben we met de wintertijd eigenlijk al 20 minuten “zomertijd” erbij gekregen sinds 1909.

  9. Justin van Veen zegt

    De wintertijd is de standaardtijd en moet dat blijven. De zon hoort rond 12:00 uur op zijn hoogste punt te staan. In Nederland is dit bij wintertijd rond de 12:38 uur, en bij zomertijd dus rond de 13:38 uur. Nóg belangrijker is dat het in de december om 9:48 uur licht wordt, i.p.v. 8:48 uur, en dat terwijl we gewoon vroeg moeten opstaan. Zo krijgen mensen dus een nog ergere winterdepressie. Dus als mensen zeggen dat het verzetten van de klok je tijdritme ontregelt, zeg ik: permanent op de zomertijd leven, dat is pas slecht voor de biologische klok!

  10. harmen Woudenberg zegt

    Doe mij maar zomertijd. Dat het ’s ochtends langer donker is vind ik niet erg. Vind het juist deprimerend als het donker is als ik thuis kom.
    In het licht ben ik nog druk na werktijd. In het donker plof ik neer op de bank.

  11. Peter Helwerda zegt

    Het maakt wel een 1 uur uit of in in het oosten of westen van een tijdzone woont! Werkt alleen als iedereen weer zijn eigen zonnetijd heeft. Hoogste punt van de zon 12 uur s’middags! 🙂

  12. Meestal houdt AstroBlogs.nl zich verre van politiek, maar dat is met dit onderwerp nu precies omgekeerd : dit onderwerp is geen wetenschap of natuurkunde maar slechts de politieke invulling van hoe we met de tijd omgaan.

    Als ik het goed inschat, gaat er helemaal niks veranderen. EU-voorzitter Juncker heeft eenvoudig voor zijn beurt gesproken. De “raadpleging” waar de man het over heeft, was niet meer dan een soort van enquête, die voornamelijk door een miljoen Duitsers is beantwoord.
    Me dunkt dat de rest van Europa ( bv de zuidelijke lidstaten Italië, Frankrijk en Spanje ) zich niet de wet laten voorschrijven door een enquête onder slechts een paar Duitsers.
    Juncker zal wel weer te diep in het glaasje gekeken hebben, en zich vooral niet geïnformeerd hebben. 🙁

    Persoonlijk denk ik dat de wereld, of mijn wereld, er ook niet beter op wordt als het systeem van zomer- en wintertijd wordt afgeschaft. Die paar keer dat de klok wordt verzet, geeft niet zo veel ellende en wel veel plezier het hele jaar door.

    Groet, Paul

    • @Paul, wat je zegt, inderdaad is niet alleen de breedtegraad van belang maar ook positie op de lengtegraad. Je moet een Europese enquête dus wegen per land. In de zuidelijke regionen wordt het met minder schemering nogal abrupt donker.

      • In Noord-Scandinavië zal men zich geen zorgen maken : daar vallen nacht en winter samen.
        Lekker belangrijk hoe laat de wekker dan staat t.o.v. de ‘zon’…

        [ Als er daar grote steden waren, was er geen beletsel voor een 24-uurs economie. 😉 ]

        Groet, Paul

    • C. de Witte zegt

      Voor jou misschien geen probleem, maar tienerhersens worden pas rond 10 uur aktief. Biologisch bepaald. Kleine kinderen kunnen in de zomer slecht slapen waardoor slaapgebrek ontstaat. Scholen willen al lang de aanvangstijd van school naar 9.00/ 9.30 verplaatsen. Dat is weer lastig met de werktijden van ouders. Onze normale wintertijd is eigenlijk Duitse Berlijn zonnetijd. Dat betekent dat de zon in Nederland in de zomer pas om 13.30 op zijn hoogste punt staat. Volwassenen hebben daar meestal veel minder last van dan kinderen, maar als er iets veranderd zou het het instellen van de wintertijd als standaard moeten zijn. Die loopt het meest synchroon met de zon en de biologische klok van mensen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de zomertijd tot meer hart en vaatziekten en zelfs kanker leidt afgezien van veel disfunctioneren en slecht humeur.

  13. De politiek zal uiteindelijk een oordeel moeten vellen wat we precies voor tijdssysteem gaan krijgen. Maar het onderwerp gaat ons ook wel degelijk aan. Menig lezer is actief beoefenaar van de sterrenkunde en kijkt al of niet gewapend met telescoop en/of camera naar de sterrenhemel. Dan maakt het wel uit of je pas ’s avonds om 24.00 uur kunt kijken of het een beetje donker is geworden of om 22.00 uur ’s avonds? Of dat het ’s ochtends al om 4 of 5 uur licht wordt. Tijdrekening is een astronomische aangelegenheid, die gebaseerd is op de bewegingen van zon en maan en daarom past dit onderwerp hier goed thuis. Gezien de vele reacties ook terecht denk ik zo.

    • Even voor de duidelijkheid : (De start van) mijn reactie van 11:04 vandaag was niet bedoelt als aanval op je onderwerpkeuze, maar meer bedoelt om als kader van mijn verdere reactie, die dan ook deels politiek geïnspireerd was.
      Normaal gesproken probeer ik “politieke voorkeuren” uit mijn reacties te weren. 😉

      Maar je hebt gelijk: de lezers die zelf naar de sterrenhemel kijken, doen dat, afhankelijk van het phenomeen wat ze willen bekijken, waarschijnlijk het liefst zonder (storende) invloed van Sol. 😉

  14. De reden van zomer en wintertijd betreft energie besparing… wat is er nou simpeler dan dit over de 2 komende jaren te testen met voorgaande jaren als referentie?

  15. Wat ik mis in de discussies over zomer- en wintertijd is het feit dat we tegenwoordig veel meer vrijheid hebben in het bepalen van onze tijden. Bij veel beroepen heb je flexibele werktijden. Winkels zijn tegenwoordig ook langer open dan vroeger. Boeren kunnen zelf wel bepalen hoe laat ze hun koeien gaan melken, waarom zou dat op een vaste tijd moeten (natuurlijker zou zijn om met de zonsopgang mee te bewegen, dus bijv. een kalender voor het hele jaar uit te rekenen).
    Dus we moeten het omdraaien en kijken in welke situaties het echt nodig is om je het hele jaar door aan vaste tijdstippen te houden en dan per situatie te kijken of het niet flexibeler kan.
    Ik ben er dan van overtuigd dat het geen enkel probleem is om het hele jaar de wintertijd aan te houden. Sterker nog, je zou ook overal GMT (UTC) kunnen aanhouden. Geen problemen met tijd omrekenen meer.

  16. Energiebesparing is met onderzoek ‘omgooit bewezen (bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/23/energiebesparing-door-de-zomertijd-is-nooit-bewezen-7534325-a1551710)

    Naar mijn idee is de tijdzone nu te breed (van de ostgrens van polen tot aan de westgrens van spanje) en zou dit het beste opgesplitst kunnen worden in een oostelijk en een westelijk deel, met de westelijke grens van Duitsland als rand.

    Voor een verdeling van de tijdzone, zie Wikipedia. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Tijdzone#/media/Bestand%3AStandard_time_zones_of_the_world.png

    • Je zet me wel even op het verkeerde been.. energie besparing is NOOIT bewezen.
      Conclusie uit NRC verhaal:
      “Uit onderzoeken van de laatste jaren komen geen eenduidige conclusies naar voren. We beoordelen de uitspraak van Schreijer-Pierik dat de energiebesparing „nooit echt is bewezen” daarom als waar”.
      Daarbij komt dat dit allemaal ook nog eens becijferde prognoses zijn, het kudde effect van van de forensen die hun werktijden gaan aanpassen, wat weer een bredere spits oplevert, het energie verbruik van auto´s (autolampen en verwarming) blijft allemaal onbekend.

      • stomme autocorrectie op de telefoon … moest inderdaad nooit zijn, maar gelukkig stond de bron erbij.

        Voordat je gaat onderzoeken moet je inderdaad bepalen welke effecten je gaat meten, dan een nulmeting, dan wijziging doorvoeren en alle randzaken uitsluiten. Zal moeijk te bewijzen zijn en klimaatgekkies smullen hiervan.

        Feiten zijn in ieder geval:
        – Mensen houden niet van verandering
        – Mensen hebben liever een zomertijd ipv een wintertijd op basis van de naam en de fijne assoicaites met zomer (warmte, vakantie, plezier)
        – Het is een gevoelig puntje (gezien het aantal reacties)

        Uiteindelijk zal de totale lichtperiode in de winter te kort zijn om zowel de ochtend en de avondspits te dekken, dus daar moet een keuze in gemaakt worden,

        Als we toch gaan wijzigen lijkt me het beste om zoveel mogelijk de biologische klok te plezieren en zo veel mogelijk aan te sluiten op de zonnetijd, vandaar het voorstel voor de splitsing van de tijdzones.
        Dat uurtje tijdverschil t.o.v. de landen in het oosten is niet dramatisch voor de handel (ervaring met Engeland en de rest van Europa) en zal het leefbaar houden aan beide kanten van Europa.
        Dan lopen wij weer gelijk met Engeland, kunnen we de BBC op de juiste tijd kijken.

        In 2010 hadden ze in Rusland het geweldige plan om het hele land in te delen in 4 tijdzones. Zijn ze snel van afgestapt omdat de zones te groot waren, kunnen we wellicht ook wat van leren. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdzones_in_Rusland

  17. Als het in de winter in de ochtend langer donker blijft (bij keuze voor de zomertijd) heb je wel kans op
    meer files en ongelukken in de ochtendspits.

  18. Ill Matilled zegt

    [nr.102] +1 wintertijd en dan ‘winter’ weglaten. Efficiënt, makkelijk en onderhoudsvrij.

  19. Wat is tijd…, de rotatie van de aarde neemt elke dag met 1/500 seconde af !
    bron: http://www.klokkendokter.com/ar07/SimonNewcomb_aardrotaie_Astro_info.htm
    @K.J. ff uitrekenen wanneer we stil staan 🙂

  20. Ik zou er graag nog een variant aan toe willen voegen namelijk,
    alleen bij wintertijd de klok elk jaar een uur terug zetten 🙂
    Voordeel; zo krijgt iedereen toch een uurtje extra rust per jaar
    en krijgen de nachtploegen de kans
    om op den duur ook eens overdag te werken 🙂

    • Zullen het schrikkeljaar dan ook afschaffen: hebben mensen die in februari zijn geboren ook de kans in de zomer jarig te zijn. 😉

      Groet , Paul

  21. André van Es zegt

    Mijn voorstel is geen van beiden, neem GMT. Het is de tijd die het best past bij onze geografische zone. We krijgen dan wel een uur tijdverschil op het continent maar dat lost het internet wel op.

  22. Ik begrijp toch niet hoe iemand wenst om voor het hele jaar de zomertijd hier in Belgie te hebben. Hebben wij nog niet genoeg dat zonsondergang in het zomer om 22.00 uur is moeten we dan nog op winter in het donker zitten tot 9.46 ? waarom dan niet helemaal omkeren dag voor nacht en nacht voor dag ? Ik zou kiezen het best voor GMT in Belgie heel het jaar, of tenminste GMT+1 Heel het jaar.

  23. Edwin Driessen zegt

    Europa kan mooi geslitst worden in oost en west als je de kaart bekijk.
    De oostelijke helft, Zweden, duitsland, Italië en alle landen rechts ervan hanteren zomertijd.
    Gezien de zon de zon van oost naar west gaat geld voor de andere kant het overige.
    Westelijk: Noorwegen, Nederland, België, Frankrijk en Spanje hanteren de wintertijd.
    Zo behoud de tijdgrens ook zijn functie!

  24. https://historiek.net/euroklok-george-van-den-bergh-zomertijd/82931/amp/ Zal hem wel nietvworden maar wel een mooie oplossing!

  25. Overgaauw zegt

    wintertijd is de goede tijd kwa stand van de zon

  26. Voordelen van de zomertijd:
    1. Het is goed voor energiebesparing. Daarvoor is de maartregel ingevoerd. De lichten hoeven pas een uur later aan; dat bespaart energie en dus geld voor elke particulier. Sommige onderzoeken melden dat het niet veel uitmaakt. Dat kan pas gemeten worden als je het test. Het kan hoe dan ook niet bestreden worden dat er extra elektriciteit verloren gaat, als 500.000.000 Europeanen ’s zomers een uur eerder het licht aan doen. Die wetenschappelijke onderzoeken zijn soms ook heel slecht onderbouwd. Zo zouden airco’s langer moeten draaien op kantoren. Het omgekeerde is natuurlijk waar: men gaat een uur eerder naar kantoor. ’s Ochtend is het koeler en hoeft de airco dus minder hard te draaien. En ook al scheelt het niet veel (we hebben nu zuiniger lampen dan in 1977), het scheelt. Het is al zo moeilijk aan energiebezuiniging te doen!
    2. Vaak wordt gesteld dat de wintertijd een natuurlijke tijd is. Er is niets natuurlijks aan de dag te laten beginnen op middernacht. Elke tijdsindeling is een menselijke afspraak. Als men dan werkelijk “natuurlijk” wil leven, moeten men om 8 uur naar bed en om 4 uur weer op. Dat vind ik prima. Van 7 – 3 uur werken, i.p.v. ‘from 9 to 5’. Dan hebben we zelfs nog langere zomeravonden.
    3. Langere zomeravonden betekent: je hebt een uur langer profijt van het licht (tussen 4 en 7 uur ‘s-ochtends liggen de meeste mensen op één oor; dat licht gebruikt je dus niet; is dus verspilling). Zomertijd is dus goed voor:
    * horeca (terrassen)
    *sportverenigingen
    * gezondheid: mensen hebben meer tijd om te sporten, wandelen fietsen en bewegen.
    4. Vaak wordt gesteld dat vervroeging slecht is voor het bio-ritme. Dat is hoofdzakelijk een omgekeerd placebo-effect. Als sommige artsen e.a. dit maar vaak genoeg roepen, is het ook zo. Als het echt zo zou zijn, dan zou het elke week crisis moeten zijn, omdat de meeste mensen ’s zaterdags en ’s zondag één of twee uur langer uitslapen en maandags weer eerder opstaan. Daar hoor je geen arts over. Ook zouden mensen die naar Engeland of Griekenland met vakantie gaan ziek worden en als zij naar Thailand gaan naar het ziekenhuis moeten. Het is dus allemaal inbeelding.

    5. Soms wordt gesteld dat de dieren van slag zijn. Welnu: dieren kijken geen klok. En ook huisdieren passen zich moeiteloos aan en zo niet dan laat je in de zomer de hond een uur later uit.
    6. Heel vaak worden boeren aangehaald als tegenstanders van de zomertijd. Ook hun tegenstand duidt op onbegrip. Boeren die klagen dat ze nog vroeger op moeten om de koeien te melken, snappen het niet. Als je gewend bent de koeien te melken om 4 uur kun je dit blijven doen. Dan worden ze ’s zomers eerder gemolken. Lijkt me niet erg. Als je het wel erg vindt, melk je ze om 5 uur. Lijkt me ook niet erg. Verhalen dat de uiers van de koeien barsten na ingang zomertijd (wordt echt gezegd!), zijn dus onzinnig. Het is precies andersom.
    7. Bewoners van steden zijn echt beter af met zomertijd. In stadstuintjes en balkons is vaak maar een korte periode zon. Je bent een uur eerder je zon kwijt. Kan net het uur zijn dat je na je werk nog even van de tuin of balkon wilt genieten. Voor pensionado’s misschien niet erg, maar wel voor de hardwerkende Nederlander.
    8. Altijd zomertijd? Dat is een oplossing voor mensen die last zeggen te hebben van de overgang. Van mij mag het. Dan is het in december wel lang donker in de ochtend, maar ook dan ’s avonds weer langer licht. We zouden ook kunnen streven naar arbeidstijdverkorting: in de maanden november tot februari (of alleen december en januari is eigenlijk al genoeg) een uur later naar het werk. Robotisering zal er toch toe leiden dat we minder gaan werken.

    • Bert, je uitvoerige reactie was in de spambox beland (en da’s vreemd, want er zaten geen links in, waar de spamfilters altijd gevoelig voor zijn). Ik heb ‘m zojuist uit de spambox gehaald. Excuus voor de vertraging.

    • Jorien zegt

      Ik wil graag reageren op punt 4 van Bert vab der Spek:
      Er wordt gesteld dat hamburgers slecht zijn voor je. Toch voelt niemand zich accuut beroerd na het eten ervan, zelfs niet als je tijdens je vakantie 2 weken niks anders zou eten. Er onstaat ook geen crisis de volgende ochtend. Toch zien we op de lange duur effecten als obisitas en toenemende depressie.
      Er is in Amerika een leuk onderzoek gedaan. Dat is een land met 3 tijdzones, dus je kunt onderzoeken hoe mensen het doen die aan de oostkant van een tijdzonde wonen (dus ’s morgens vroeg licht hebben) en dat vergelijken met mensen die aan de westkant wonen. De verschillen zijn opmerkelijk! Zowel qua geestelijke als qua fysieke gesteldheid. Ga je dan nog een paar mijl verder naar het westen, dan passeer je een tijdgrens en dan kom je dus weer terecht in een populatie die een uur eerder opstaat, gerelateerd aan de zon. Je ziet dan weer de positieve effecten daarvan. Alle andere factoren blijven – als je steekproef groot genoeg is – gelijk. Oost en west van de grens eten ze evenveel hamburgers, sporten ze net zo veel/weinig en ademen ze dezelfde lucht in etc. Bewijs dus voor het effect van vroeg/laat licht. Hetzelfde effect is trouwens ook zichtbaar in Duitsland, waar het verschil tussen oost en west maar een half uur is. Maar zelfs dat heeft dus al effect.
      Nu punt 3: De klok is kunstmatig, dat ben ik met je eens. Evenzo het voorschrift dat we om 8 uur op ons werk moeten zijn. Maar onze biologische klok is niet kuntstmatig en als je de sociale klok en de biologische klok teveel uit de pas laat lopen, dan word je ziek. Weer: niet morgen en ook niet volgende week. Maar op termijn is het effect heel goed meetbaar.
      Punt 7: Er zijn ook tuintjes die net in de ochtend zon hebben. Maar ja, we hebben nu eenmaal (cultureel) bepaald dat we voor werktijd niet in de zon gaan zitten. Zou beter zijn voor je biologische klok, trouwens.
      Punt 8: Avondlicht en ochtendlicht hebben een totaal ander effect op je biologische klok.
      Avondlicht maakt dat je later slaperig wordt. Als het vroeger donker is, zouden we dus ook vroeger naar bed moeten gaan. Maar dat doet weer niemand, want de TV staat nog aan (kunstlicht houdt je ook wakker) en je film is nog niet afgelopen. Mensen die zeggen dat te weinig slaap krijgen als het ’s morgens vroeg licht is, moeten dus of vroeger naar bed gaan, of betere gordijnen kopen.
      Het is begrijpelijk dat iedereen het effect op de korte termijn (lekkere lange avond) belangrijker vindt dan het effect op de lange termijn. Dat doen we ook als we hamburgers en chocola en chips eten. Maar de overheid kijkt ook naar de lange termijn, of zou dat in ieder geval moeten doen.
      Als je er meer over wil weten, zoek dan nog een wat verder en kijk voorbij fora zoals dit, waar mensen gewoon dingen roepen die ze misschien in het zonnetje in hun eigen achtertuin wel vinden, maar die niet kloppen met wat chronobiologen onderzocht hebben.

      • Robin Demey zegt

        Waarom kijken de meesten enkel naar de zomer?

        Als het permanent zomertijd is, begint de spits in de winter nog een uur vroeger. Dan is er nog veel meer kans op ijzel en gladheid.
        De kinderen moeten een uur eerder naar school, wanneer het nog kouder is. Zelfs hun eerste pauze valt dan in het (schemer) donker.

        Permanent wintertijd heeft veel meer voordelen dus.
        Dichter bij zonnetijd (die nog zowat 1-1,5 uur voor staat op de zon).

        Trouwens, wat boeit het dat de zon om 21u onder gaat ipv om 22u? Een uurtje eerder genieten van een vuurkorf of de sterrenhemel. Weinigen tuinieren tot 23u ’s avonds ;-).

        Een ander voordeel is frisser slapen. Momenteel is het ‘middag’ om 14.30u ipv van om 12u. Daardoor slapen veel mensen moeilijk, want te warm.
        Dit weerlegt trouwens het energie-argument. Verlichting verbruikt nog amper energie. Airco en verwarming daarentegen…
        In de winter een uur eerder stoken op school en kantoor met zomertijd en in de zomer airco’s voor de slaapkamers… Kost veeeel meer energie dan wat (led)lampen.
        Nu kan men op kantoor ook veel beperkter nachtkoeling toepassen, want men is reeds aan het werk als je nog wil koelen (tocht), dus doet men dat niet/minder en gaat de airco aan van ’s morgens.

  27. Wil Teunissen zegt

    Zit ik net naar het RTL nieuws te kijken. Staat er iemand te blaten dat je van wintertijd beter slaapt. Lekker hoor in als het je de zomer al om half 4 wakker bent omdat het al licht is. Heb ik in ieder geval een hele lange dag.

Speak Your Mind

*