23 februari 2024

Gaatje in Sojoez-capsule was mogelijk een… boorgat!

Credit: NASA/Roscosmos

Vorige week donderdag bleek in de Sozoez MS-09 capsule, die vastzit aan het internationale ruimtestation ISS, een klein gaatje van 2 mm doorsnede te zijn (zie de afbeelding hierboven), waar zuurstof uit kon ontsnappen. Het lek werd door sensoren ontdekt, die konden detecteren dat de luchtdruk in de capsule langzaam daalde. Als oorzaak werd een micro-meteoriet genoemd, die met grote snelheid was ingeslagen in de buitenwand van de Sojoez. Maar vandaag gaat het gerucht rond, door talloze Russische media naar buiten gebracht, zoals RIA Novosti, dat het gat helemaal niet veroorzaakt is door een micrometeoriet, maar dat het per ongeluk geboord is door een werknemer van Energia, de producent van de Sojoez capsules. Die werknemer, wiens naam al bekend schijnt te zijn, zou het gat vervolgens hebben willen verhullen door het met een kit dicht te smeren. Tijdens testen van de capsule werd het dichtgesmeerde gat niet opgemerkt. Die kit heeft het twee maanden in de ruimte uitgehouden, tot het uitdroogde en door de druk eruit is geduwd. Bron van dit gerucht, dat nog niet bevestigd is door de NASA en Roscosmos, is o.a. deze tweet:

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Mmm, die Energia-medewerker heeft zijn eigen toekomst door de neus geboord…

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. “Bij alle drie testen presteerde Cyclon uitstekend. De lekken werden goed gedicht en de banden bleven op spanning, ook na drie kilometer fietsen.” Hij had dus beter bandenspray kunnen gebruiken.

  • Jij bent een gouden carriere bij de marketingafdeling van bandensprays misgelopen!
   Ik ga er tenminste vanuit dat je daar niet al werkt. Anders +1 voor het handig inspringen op berichten op social media.

   • @Wouter, het spul is bagger… Tom: “Gelukkig hadden we in de voorbereiding rekening gehouden met lekke banden. We hadden ‘Finilek’ bij ons en dus spoten we dit in de band om het lek te dichten. In de band ontstond veel schuim, waardoor de binnenband naar buiten kwam en steeds dikker werd.” Grim: “Tom probeerde de band nog terug te duwen maar ik riep dat hij uit moest kijken. Hij kwam omhoog, net op het moment dat de binnenband klapte en er overal schuim lag.” …..Smiley 🙂
    Bron: Goirles Belang

 3. De volgende keer er dus gwoon een zelftappertje opdraaien. 😀

  Paul

 4. “We sluiten een bewuste actie in de ruimte niet uit”….mijn reactie was “wtf”…Wat moeten we hiervan denken?

 5. Hot news..Volgens een Russische website (.io ??) zat het gaatje er al in voor de lancering.
  https://meduza.io/en/news/2018/09/05/crew-members-probably-didn-t-sabotage-the-international-space-station

Speak Your Mind

*