24 februari 2024

Bendegó meteoriet heeft brand in Nationaal Museum in Rio overleefd – tsja, geen verrassing eigenlijk

Credit: Jorge Andrade – Flickr: National Museum, Rio de Janeiro.

Bij de brand op 2 september in het 200 jaar oude Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro, waarbij het grootste deel van de natuurhistorische collectie van Zuid-Amerika is verwoest, is de grote Bendegó meteoriet onbeschadigd teruggevonden. De 5620 kg wegende ijzer-nikkel meteoriet is de grootste meteoriet die ooit in Brazilië is gevonden, in 1784 door een veeboer bij het stadje Monte Santo in de provincie Bahia. Dat de meteoriet de brand overleefde lijkt eigenlijk vanzelfsprekend. De meteoriet overleefde de reis door de aardse atmosfeer, waarbij de temperatuur tot 1650 graden Celsius op kan lopen, dus een brand zal ‘m relatief weinig schade toebrengen. De rest van de collectie lijkt wel grotendeels verloren te zijn. Schattingen zeggen dat 90% van de collectie, waaronder de unieke 11.000 jaar oude schedel ‘Luzia’ van een paleoindiaanse vrouw, beschadigd of verbrand is.

Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Wat een enorm verlies, zo zonde.

    Maar wat de meteoriet betreft: een reis van een paar minuten door de atmosfeer is niet hetzelfde als een urenlange brand. Er zijn zelfs verhalen van meteorieten waar kort na impact een laagje rijp op vormde. Waarschijnlijk nog vanwege de lage temperatuur die ze in de ruimte hadden.
    Kortom, het is niet helemaal evident dat de meteoriet de brand overleeft heeft.

  2. Me dunkt dat een ruim vijf en halve ton zware ijzermeteoriet pas vernietigd wordt als men hem in een hoogoven laat smelten… Of als iemand hem per ongelijk uit zijn handen laat glippen bij een bezoekje aan Mount Doom(Mordor).

    Paul 😉

    NB wat zonde van al die andere (pre-)historische en culturele schatten. 🙁 ]

Speak Your Mind

*