6 december 2023

SPACE DRONE assisteert satellieten met verlengen levensduur

Het Britse bedrijf Effective Space UK Ltd (2013) houdt zich exclusief bezig met apparatuur die op en rond satellieten bevestigd moet worden voor onderhoud en reparatie. Het bouwt hiervoor een Space Drone. Inmiddels is er een ware ‘spacerace’ gaande, robots die de talloze satellieten en constellaties in de ruimte moeten onderhouden. Effective Space’s SPACE DRONE® is er zo een.

SPACE DRONE Effective Space credits; Space News

De space drone zal gebruik maken van LIDAR en een infrarood camera om de satellieten te naderen en aan te meren, het zogeheten ‘docking’. LIDAR, ‘light imaging, detection and ranging’ is vanouds  een landmeet methode die de afstand tot een doel meet door het doel met gepulseerd laserlicht te verlichten en de gereflecteerde pulsen te meten met een sensor. Verschillen in laserretourtijden en golflengten kunnen dan worden gebruikt om digitale 3-D-representaties van het doelwit te maken. De naam Lidar was oorspronkelijk een samenvoeging van licht en radar. Lidar wordt soms ook laserscanning of 3D-scannen genoemd, met toepassingen op het land, in de lucht, in mobiele apparaten en nu ook in de ruimtevaart. De satellieten die door de space drone bezocht worden bevinden zich in een geostationaire baan (GEO). Effective Space zal in 2020, en het gaat om een contract van 100 miljoen dollar, twee space drones lanceren met een, tot nu toe geheim gehouden, regionale satelliet operator.

Het Amerikaanse MDA, MacDonald, Dettwiler and Associates, een groot ruimtevaartbedrijf dat gespecialiseerd is in ruimtevaartapplicates heeft recent het Britse Neptec opgekocht. Neptec gaat de LIDAR en camera leveren. De Lidar zal zorgen voor het samen stellen van een 3D beeld van het, in dit geval, te naderen ruimtevaartuig. Na de rendezvous zal de space drone aanmeren met de ‘gast’ satelliet en functioneren als een soort extern ‘jetpack’. De space drone zal de hoogte en baan controleren voor het gehele samengestelde vaartuig zodat de satelliet continu operationeel kan blijven. Neptec ontwikkelde de sensoren o.a. met hulp van het Britse ruimtevaartorganisatie (UK Space Agency).

De LIDAR was oorspronkelijk ontworpen voor een maanlander en kan nu gebruikt worden voor de rendezvous alsook voor het afvoeren van ruimtepuin. Mike Greenley, president van MDA zegt opgetogen te zijn om met Effective Space samen te werken, hij zei verder hierover; ‘Het vermogen om een veilige rendez-vous en docking manoeuvre uit te voeren, zal een vitaal onderdeel zijn van toekomstige verkenning van de ruimte, of het nu gaat om het onderhoud van de satelliet, om ruimtepuin of om toekomstige ruimtestations. Wij hebben het geluk onze recente uitbreiding van de Britse activiteiten van MDA onmiddellijk te kunnen benutten om eerdere investeringen door het Britse ruimtevaartagentschap te benutten, volledig in lijn met de strategie van het Britse ruimtevaartagentschap om in een baan om de aarde een service en onderhouds capaciteit in te stellen. Als  gevestigd wereldleider in ruimtesensoren en robotica, zijn we verheugd deze mogelijkheid uit te breiden via onze Britse partners.’

MDA gaat zich helemaal richten op fabricage van deze service robotsondes. Deze  worden in de nabije toekomst van cruciaal belang voor het repareren, bijtanken, en de-orbiten van kleine en grote structuren in de ruimte. Effective Space wil met hun space drone, die ongeveer 400 kg zal gaan wegen en ongeveer de afmeting van een wasmachine zal hebben, de competitie aangaan met Northrup Grumman. Dit bedrijf wil met de Mission Extension Vehicle hetzelfde type werk gaan doen, en ook voornamelijk bij GEO satellieten, dat beschouwd wordt als het meest lucratieve deel van deze markt. Daarom wil Effective Space de space drone direct ook al aanpassen aan constellaties in andere aardebanen waaronder LEO. Het bedrijf is opgericht in 2013 door Arie Halsband, voormalig directeur het Israelian Aerospace Industries. Het bedrijf vestigde zich daarna in het VK vanwege een gunstig handelsklimaat met name waar het de ruimtevaart betrof. Bron; Coordinates/Geospatioalworld

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d