16 april 2024

Chandra ontdekt gigantische ring in de ruimte vol met zwarte gaten en/of neutronensterren

Credit: X-ray: NASA/CXC/INAF/A. Wolter et al; Optical: NASA/STScI

Met de Chandra röntgenruimtetelescoop van de NASA heeft men rondom het ‘ringsterrenstelsel’ AM 0644-741 – AM 0644 voor intimi – een enorme ring ontdekt die vol blijkt te zitten met zwarte gaten en/of neutronensterren. In de ring zitten heel veel puntachtige röntgenbronnen, die door Chandra zijn waargenomen en die als bron zwarte gaten en/of neutronensterren zijn. Helemaal duidelijk is die bron niet: het zijn allemaal zwarte gaten of allemaal neutronensterren óf een mix van deze extreme objecten. Hoe die ring rondom het op 300 miljoen lichtjaar afstand staande sterrenstelsel is ontstaan is wel duidelijk, namelijk doordat er lang geleden een ander sterrenstelsel dwars door AM 0644-741 is gevlogen, wellicht het stelsel linksonder op de foto. Door die galactische botsing ontstond een grote ring van uitdijend gas, die vanuit AM 0644-741 naar buiten ging. In die ring kwam een snelle sterformatie op gang en de zwaarste sterren daarvan vormden zwarte gaten (5 tot 20 zonsmassa zwaar) of neutronensterren (pakweg de massa van de zon). Een deel van die zwarte gaten of neutronensterren heeft een gewone ster als compagnon en door de continue massatoevoer zenden ze vanuit de hen omringende accretieschijf röntgenstraling uit, welke door Chandra is gedetecteerd. Al die röntgen-puntbronnen zijn opmerkelijk, want het zijn allemaal zogeheten ‘ultraluminous X-ray sources (ULX’s)’, zeer krachtige röntgenbronnen. Over de precieze aard van de bronnen probeert men nu duidelijkheid te krijgen.

Hier een vakartikel over de waarnemingen aan deze kosmische ring, verschenen in het tijdschrift The Astrophysical Journal. Bron: Chandra.

Share

Comments

  1. Als ik het filmpje goed begrijp, heeft men een mix van Zwartegaten en Neutronensterren gevonden.
    Persoonlijk lijkt mij dat ook het meest waarschijnlijk: waarom zou de natuur, na een melkwegbotsing, in haar ‘nieuwe spiraalarmen'(hier een ring) de voorkeur hebben voor het ontstaan van sterren met een bepaalde massa?

    Wel typisch trouwens dat die nieuwe spiraalring excentrisch t.o.v. de Bulk van de Melkweg kan komen te liggen.

    Het andere stelsel, als dat links op de foto staat, heeft schijnbaar helemaal geen spiraalarmen meer… 😕

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*