28 maart 2024

Dit is wat lander Philae op komeet 67P echt zag

Credit: ESA / Rosetta / Philae / CIVA / Mattias Malmer

Weten jullie het nog, de landing van de Europese Philae lander, die op 12 november 2014 vanaf de Rosetta ruimteverkenner naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko was gevlogen en daar stuiterend was geland. Dat laatste was niet de bedoeling, maar alle technieken om Philae op de oppervlak vast te harpoeneren – men wist vantevoren dat 67P vanwege z’n kleine omvang een zeer geringe zwaartekracht heeft – mislukten falikant en drie keer stuiterend kwam Philae op een ruw, onherbergzaam terrein terecht, ver van de plek waar ‘ie had moeten landen. Toch wist Philae daar op z’n zij liggend de foto hierboven te maken, waarover ik toen schreef.

Die foto is onlangs door Mattias Malmer bewerkt. Hij heeft er niet alleen kleur in aangebracht, maar ook voorzien van diepte én hij heeft de foto gekanteld – de hemel op de oorspronkelijke foto ligt links en niet boven (aar ze pas later achter kwamen). Hij gebruikte twee door Philae gemaakte foto’s om te bewerken en het resultaat daarvan is deze nieuwe foto:

Credit: ESA / Rosetta / Philae / CIVA / Mattias Malmer

Wowie, wat een schitterende foto, nietwaar? Alsof je een donkere zonnebril afzet en de omgeving pas echt goed te zien is. Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Is nu al wel bekend naar wat voor rotsachtige bodem we zitten te kijken?
    Is het echt bevroren water met een koolstoflaagje?

  2. In dit artikel – met de resultaten tot nu toe (2 jaar geleden) – wordt melding gemaakt van het gas en stof van de komeet dat “both contained carbon- and nitrogen-rich organic compounds, some of which had never been discovered on comets before.

Speak Your Mind

*