29 maart 2024

TESS heeft z’n eerste exoplaneet ontdekt: Pi Mensae c (en inmiddels ook al een tweede)

In het midden de ster Pi Mensae. De rode lijn is het beeldveld van TESS. Daarin bevindt zich de exoplaneet, Pi Menseae c. Credit: Science and Engineering Research Council J survey/C. X. Huang et al., 2018.

De op 18 april dit jaar gelanceerde Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA heeft z’n allereerste exoplaneet ontdekt: Pi Mensae c (kortweg ? Men c), een kleine op de aarde lijkende planeet, 60 lichtjaar van ons vandaan in het zuidelijke sterrenbeeld Tafelberg (Mensa). De ster Pi Mensae (HD 39091) is een zeer heldere gele dwergster, die tussen 25 juli en 22 augustus door TESS is waargenomen. Door een dip in de lichtcurve (zie de afbeelding hieronder) heeft men kunnen zien dat er een tweede exoplaneet om de ster draait, eentje die een straal heeft die 2,14 keer zo groot als die van de aarde is en die 4,82 keer zo zwaar is, een superaarde dus. Hij staat erg bij z’n moederster, waar ‘ie in slechts 6,27 dagen één keer om heen draait. Door de korte afstand is het erg heet op Pi Mensae c en is er geen leven mogelijk.

De door TESS waargenomen dip in de lichtcurve van Pi Mensae. Credit: C. X. Huang et al., 2018

Op 15 oktober 2001 werd de eerste exoplaneet rondom Pi Mensae ontdekt, Pi Mensae b, een enorme exoplaneet, bijna tien keer zo zwaar als Jupiter. Die planeet is zo’n beetje de grootste die de sterrenkundigen kennen, eentje die zo groot is dat z’n oppervlakte zelfs gloeit, zoals bruine dwergen doen, mislukte sterren die net te licht zijn om in hun kern over te gaan tot fusie van waterstof. Pi Mensae b draait eens per 5,7 jaar om de ster. Van Pi Mensae c denken de sterrenkundigen dat ‘ie een kern van ijzer heeft en dat z’n atmosfeer water, methaan, waterstof en helium bevat. Hier het vakartikel, waarin de ontdekking van TESS’ eerste exoplaneet bekend werd gemaakt. Inmiddels is bekend geworden dat TESS ook al een tweede exoplaneet heeft ontdekt – hij is al lekker op dreef. Z’n missie duurt nog minstens twee jaar. 🙂

Hier het vakartikel over die tweede exoplaneet. Bron: Gizmodo.

Share

Speak Your Mind

*