Site pictogram Astroblogs

Robots Minerva-II1A en B van Hayabusa2 zijn aan het afdalen naar planetoïde Ryugu

Credit: JAXA

Credit: JAXA

Vandaag zijn de twee kleine robots Minerva-II1A en B [1]dat staat voor de ‘Micro Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid” van de Japanse ruimteverkenner Hayabusa2 begonnen aan hun afdaling naar het oppervlak van de planetoïde Ryugu. Rond de tijd dat de twee robots de verkenner verlieten – dat was pakweg 06.05 uur Nederlandse tijd – maakte Hayabusa2 bovenstaande foto van de planetoïde, waarop goed z’n schaduw te zien is. Hayabusa2 vliegt op ongeveer 900 meter hoogte boven Ryugu. Minerva-II1A en B wegen elk 1,1 kg, ze zijn 18 centimeter breed en 7 centimeter hoog en kunnen met korte pootjes rondspringen. De missieleiding wacht nu op een signaal van de landertjes. Dat wordt binnen enkele uren verwacht. Hier de laatste tweet van de vluchtleiders, enkele uren geleden:

Als ze goed landen – duim duim duim – gaan ze daar onderzoek doen, onder andere met in totaal zeven camera’s en allerlei sensoren, zoals voor de temperatuur. De twee robotjes kunnen over het oppervlak hoppen door bewegende, ronddraaiende motortjes.

Hayabusa-2 heeft naast de Minerva-II1’s nog twee kleine landertjes aan boord: een door Duits-Frans team gebouwde 10 kg zware Mascot landt in oktober en nog een springend robotje, Minerva-II2 wordt volgend jaar neergelaten. In 2019 zal ook Hayabusa 2 zelf nog dichterbij Ryugu komen en daar het afschieten van een projectiel een krater veroorzaken, waar ‘ie de stof van gaat vangen. Dat wordt dan weer teruggebracht naar de aarde, waar ‘ie december 2020 zal terugkeren. Bron: Space.com + NOS.
[Update 16.28 uur] Hier de laatste tweet van JAXA over de status van de twee robot-landertjes.

Voetnoten

Voetnoten
1 dat staat voor de ‘Micro Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid”
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten