Ja dat is nogal een aantal. Een biljoen planeten, duizend miljard planeten, een miljoen keer miljoen planeten, waar ze naar buitenaards leven gaan speuren. Waar vind je zoveel planeten bij elkaar, 10¹² planeten? Nou eenvoudig, door naar het grote buurstelsel van ons Melkwegstelsel te kijken, het Andromeda sterrenstelsel (M31) in het gelijknamige sterrenbeeld Andromeda, 2,5 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Dat stelsel bevat pakweg een biljoen sterren en als we er van uit gaan dat iedere ster gemiddeld één planeet telt zijn daar dus één biljoen planeten. De Trillion Planet Survey, zoals de speurtocht in ’t Engels heet (het Engelse woord trillion is bij ons een biljoen), wordt uitgevoerd door studenten van de Universiteit van Santa Barbara in Californië. Initiatiefnemer van de speurtocht is Philip Lubin, kosmoloog en natuurkundige van diezelfde universiteit. De speurtocht is gebaseerd op het artikel dat hij in 2016 schreef, The search for directed intelligence. In dat artikel gaat hij er van uit dat buitaardse beschavingen gezien en gehoord willen worden, dat ze pogingen ondernemen om zich bij andere buitenaardse beschavingen, zoals wij op aarde, bekend te maken. Dat zou kunnen door optische signalen, een vorm van ‘gestuurde energie’ (directed energy) met laserstralen, waar ook op aarde mee geëxperimenteerd wordt.
Lubin’s studenten gaan het Andromedastelsel in de gaten houden voor die signalen en daarbij maken ze gebruik van een set robot-telescopen van het Las Cumbres Observatorium. Elk van die telescopen houdt een stukje van 3% van het Andromedastelsel in de gaten. Foto’s die gemaakt worden zullen telkens met elkaar vergeleken worden en geanalyseerd op mogelijke optische signalen van buitenaardse beschavingen in het Andromedastelsel. Bron: UCSB.
Waarom zoeken ze niet eerst in ons eigen sterrenstelsel?
Ik denk dat het makkelijker is dat kleine gebiedje aan de hemel waar M31 met z’n biljoen planeten staat intensief te ‘beluisteren’ dan de gehele hemel voor signalen uit onze eigen Melkweg.
Lekker handig… Straks vindt men tekenen van ET-levensvormen in het sterrenstelsel verderop.
Maar communiceren daarmee ( de zoektocht gaat immers uit van “buitenaardse beschavingen die gezien en gehoord willen worden”) , is voor ons schier onmogelijk :
– zij zijn te ver weg ( 2 miljoen lj volgens Earth_&_Fire )
– tegen de tijd dat wij gaan antwoorden, bestaat hun beschaving wellicht niet meer.
Groet, Paul
NB het zou wel een hele prestatie zijn, als de ‘mensheid’ via deze weg kan aantonen, dat wij niet de enige technologische beschaving in het universum zijn.
En dat te bedenken dat we nog niet eens andere organismen hebben kunnen aantonen buiten onze atmosfeer. 😉
Als me al wat vindt, dan is dat ‘signaal’ verstuurd toen mijn voorouders nog in Afrika woonden en, weliswaar met vuurstenen experimenteerde, echter niet om vuur mee te maken, maar slechts voor stenengereedschappen…
Sinds die tijd zijn wij enorm opgeklommen “in de vaart der volkeren”, maar zij kunnen net zo’n sprong hebben gemaakt… de andere richting op. [ Ka-boem.]
Groet, Paul
Ik denk niet dat het project bedoeld is om echt met die eventuele buitenaardse beschavingen een potje te gaan communiceren. Beetje onhandig als te telkens 2,5 miljoen jaar moet wachten tot je antwoord krijgt op je vraag. 🙂 Het is eerder bedoeld om antwoord te vinden op Fermi’s beroemde vraag ‘Where are they?’. Als we eenmaal weten dát er buitenaards intelligent leven is, dán kunnen we ons verder richten op de Melkweg en proberen beschavingen die wat dichterbij zijn te vinden.