30 november 2023

Nee, donkere materie wordt niet gevormd door zwarte gaten

Voorstelling van een sterrenstelsel met links een supernova, wiens lichtkracht iets versterkt is door het zwaartekrachtlens effect van een voorliggend primordiaal zwart gat. CREDIT: MIGUEL ZUMALACÁRREGUI IMAGE, UC BERKELEY

Nauwkeurig onderzoek aan de lichtkracht van ver verwijderde type Ia supernovae heeft laten zien dat donkere materie niet bestaat uit oer- of primordiale zwarte gaten. Van alle materie in het heelal is slechts 15% zichtbaar in de vorm van sterren, planeten en gas- en stofwolken, de overige 85% is de mysterieuze donkere materie, waarvan we alleen de zwaartekracht bemerken. Met de ontdekking in 2015 met de LIGO detect van zwaartekrachtsgolven door botsende zware zwarte gaten (elk tientallen keren zo zwaar als de zon) kwam de suggestie naar voren dat deze zwarte gaten, die al vroeg in het heelal ontstaan zouden zijn, wellicht de donkere materie zouden vormen. Maar een groep sterrenkundigen onder leiding van Miguel Zumalacárregui (Berkeley Center for Cosmological Physics) heeft een statistische analyse losgelaten op een grote groep supernovae en daaruit komt naar voren dat die suggestie niet juist is. Zouden er in het heelal inderdaad heel veel van dergelijke oer-zwarte gaten zijn, dan zou dat namelijk een effect moeten hebben op zwarte gaten, een deel van de supernovae zou door de zwaartekrachtslens-werking van de zwarte gaten iets in lichtkracht moeten worden versterkt (zie de afbeelding hieronder).

Credit: APS/Carin Cain

Zumalacárregui’s groep onderzocht 740 type Ia supernovae, die na 2014 werden ontdekt, dat zijn supernovae die ontstaan als een witte dwerg door massatoevoer van een begeleider te zwaar wordt en een thermonucleaire explosie ondergaat. Dergelijke type supernovae hebben altijd dezelfde absolute lichtsterkte en zijn daarom zeer bruikbaar als ‘standaard-kandelaars’, maat voor de afstand. Uit het feit dat geen enkele waargenomen supernova helderder was dan normaal heeft men af kunnen leiden dat de zwarte gaten niet meer dan 40% van de donkere materie kunnen vormen. Een nog niet gepubliceerde analyse van 1048 supernovae brengt die grens omlaag tot maximaal 23%. Het zou natuurlijk kunnen dat een deel van de donkere materie bestaat uit zwarte gaten en een ander deel uit een nieuw type (en vooralsnog onbekend) elementaire deeltje, maar zo’n gecombineerd model stuit ook weer op problemen. Het vakartikel over de statistische analyse is 1 oktober verschenen in The Physical Review Letters. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

 1. Enige voorzichtigheid is hier wellicht op zn plaats.
  Want wie zegt bijvoorbeeld dat supernova black holes niet kunnen migreren nadat ze gevormd zijn?
  En inderdaad dat zonnevlekken en cometen ook donkere materie bevatten?
  Mijn alternatieve benadering is sorry voor het engels.
  https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2018/10/only-40-percent-dark-matter-black-holes.html

 2. Zwarte gaten zijn per definitie al donkere materie 🙂 Blijft over de rest dat we ook niet zien in een andere vorm. Het zal dus een combinatie zijn lijkt mij. De afwijkende rotatiesnelheid van ons melkwegstelsel los je niet op met zwarte gaten, ik ben nog geen enkel werkend model tegengekomen.

 3. Een recent voorbeeld van hoe onzeker het is waar die donkere materie zit is the recente ontekking ( ESA, Gaia) dat er sterren van en naar galaxies schijnen te vliegen.
  Surprise! Gaia satellite sees Stars flying between galaxies.
  Quantum-FFF Theory suggestion: Due to still undetected Galaxy Anchor Black Hole (GABH) gravity sources. at both sides of the spiral galaxy, in combination with Outer HI disc black hole “slingshots” for acceleration out of the galaxy.see:
  https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2018/10/surprise-gaia-satellite-sees-stars.html
  see: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181002103000.htm
  see also for “the origin of dead galaxies”: http://vixra.org/pdf/1706.0490v2.pdf

 4. Nog even een klein detail:
  Quote: “de supernovae zou door de zwaartekrachtslens-werking van de zwarte gaten iets in lichtkracht moeten worden versterkt (zie de afbeelding hieronder).”
  Dat is inderdaad een logische redenering, TENZIJ supernova zwarte gaten de tot op heen onbekende eigenschap hebben om als eenling niet stabiel te zijn maar een andere Bh zoeken om te samen te gaan.
  Dat klinkt natuurlijk heel gek, maar zie bijvoorbeeld : “Higgs Quantum Knots is Dark Matter is Black Holes or: Higgs Dark Matter Black Holes.”
  http://vixra.org/pdf/1711.0112v1.pdf

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: