27 februari 2024

SRON en JAXA bevestigen samenwerking

De lancering van de Japanse Hitomi satelliet, gemaakt door JAXA. Credit: SRON/JAXA.

Op vrijdag 5 oktober bevestigen ruimte-onderzoeksinstituut SRON en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA hun nauwe samenwerking door het ondertekenen van een verklaring. Minister van OCW Ingrid van Engelshoven is in Tokio aanwezig bij de ondertekening door SRON-directeur Rens Waters en JAXA-vicepresident Hitoshi Kuninaka. SRON en JAXA werken nu gezamenlijk aan de realisatie van onder meer de infraroodtelescoop SPICA en de röntgensatellieten XRISM en Athena. Beide partijen willen deze samenwerking in de toekomst voorzetten.

De samenwerking heeft betrekking op drie gebieden. Ten eerste op de ontwikkeling van instrumentatie: beide partijen zijn onderdeel van een consortium dat de röntgencamera X-IFU ontwikkelt voor de Europese ruimtetelescoop Athena, die volgens de huidige plannen in 2031 wordt gelanceerd en gaat kijken naar samenklontering van materie en de evolutie van zwarte gaten. Bovendien levert SRON het filterwiel voor de Resolve-spectroscoop van de Japanse missie XRISM, die wetenschappers vanaf 2021 onder meer inzicht geeft in de uitstroom van gas uit de kernen van sterrenstelsels.

Ten tweede dienen SRON en JAXA gemeenschappelijk voorstellen in voor bijdragen aan toekomstige ruimtemissies, zoals de Europese infraroodtelescoop SPICA, die inmiddels is doorgedrongen tot de laatste selectieronde voor een middelgrote missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Bij een definitieve selectie gaat SPICA rond 2030 de ruimte in om onder andere de vorming van de eerste sterrenstelsels te bestuderen.

Ten derde wisselen de organisaties kennis en hardware uit om de ontwikkeling van nieuwe technologie te bevorderen. Zo werken ze momenteel aan een nieuwe techniek om detectoren uit te lezen. SRON-directeur Rens Waters: “De samenwerking tussen SRON en JAXA is de afgelopen jaren erg vruchtbaar gebleken. Ik verwacht dat de samenwerking in de toekomst – hopelijk met de definitieve selectie van SPICA – nog een extra dimensie gaat krijgen. Ik zie daar erg naar uit.” Bron: SRON.

Share

Comments

  1. Na 5 jaar is het dan zover, het aftellen is begonnen, de Japanse XRISM röntgen satelliet wordt morgen gelanceerd.
    https://heasarc.gsfc.nasa.gov/docs/xrism/
    Hier de bijdrage van SRON
    https://www.sron.nl/news/5151-sron-stuurt-filterwiel-en-kalibratiesysteem-xrism-telescoop-naar-japan-voor-assemblage

Speak Your Mind

*