24 juni 2024

Foto’s gemaakt door de MASCOT lander van planetoïde Ryugu

Credit: German Aerospace Center (DLR) / JAXA

Sinds woensdag 3 oktober was er korte tijd nog een derde lander actief op de 980 meter grote (of kleine) planetoïde Ryugu. Die dag werd de 9,6 kg zware Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT) – maat schoenendoos – losgekoppeld van de Japanse Hayabusa 2 ruimteverkenner en landde deze kleine verkenner succesvol op het oppervlak van Ryugu. Eerder al, op 18 september, waren de twee MINERVA-rovers Ia en Ib succesvol gedropt op Ryugu. Hierboven zie je de eerste foto die MASCOT tijdens z’n afdaling maakte, rechtsboven is z’n schaduw te zien. Lang duurde de missie van MASCOT overigens niet, want na 17 uur waren z’n batterijen op. Gedurende die korte periode wist ‘ie wel veel waarnemingen te doen en wel met vier instrumenten aan boord, een  infrarood spectrometer (MicrOmega), een magnetometer (MASMAG), een radiometer (MARA) en een camera (MASCAM).

Een impressie van de MASCOT lander, links nog bij Hayabusa 2, rechts na de landing op Ryugu. Credit: German Aerospace Center (DLR) / JAXA

De Duits-Franse lander was in staat om kleine sprongen te maken en dat is twee maal gebeurd. Tijdens de twintig minuten durende afdaling wist Hayabusa 2 met z’n wide-angle optical navigation camera (ONC-W2) MASCOT te fotograferen – op de animatie hieronder zie je MASCOT bovenaan.

Credit: German Aerospace Center (DLR) / JAXA

Alle instrumenten van MASCOT schijnen goed gewerkt te hebben en hun gegevens op tijd (voordat de batterijen leeg waren) naar Hayabusa 2 te hebben gezonden, die ze op zijn beurt weer naar de aarde zal seinen. Hieronder nog een foto van Ryugu, gemaakt door MASCOT kort voordat ‘ie landde.

Credit: German Aerospace Center (DLR) / JAXA

Bron: Space.com + DLR.

Share

Speak Your Mind

*