1 maart 2024

Argentijnse satelliet SAECOM 1A gelanceerd vanaf SpaceX Falcon 9 raket

Op zondag 7 oktober lanceerde SpaceX de Agentijse SAOCOM 1A satelliet op een Falcon 9 raket vanaf lanceercomplex 4E (SLC-4E) Dit was de allereerste lancering en landing vanaf de Vandenberg Air Force Base te Californië. De landing vond plaats op complex 4W waar vroeger de Titan raketten van het Amerikaanse leger gelanceerd werden. Het was de eerste landing op de westkust en een succes.

 

SAOCOM 1A aardobservatiesatelliet credits; NASA

De SAOCOM 1A satelliet wordt door het Argentijnse ruimtevaartagentschap beheerd, National Commission on Space Activities (CONAE) De satelliet draagt een SAR, een Synthetic Aperture Radar, een satelliet sensor voor scannen van het aardoppervlak met electromagnetische golven, dat werkt in de ‘L-band’. De missie SAOCOM 1 bestaat uit twee identieke satellieten 1A en 1B. De missie van de satellieten is om bodeminformatie te verzamelen. De SAOCOM 1 samen met de Italiaanse COSMO-SkyMed X-Band SAR constellatie, vormen het Italiaans-Argentijnse SIASGE systeem, een systeem voor rampenbestrijding (Satellite System for Emergency Management), een overeenkomst tussen ASI en CONAE. het tegelijk laten vliegen van deze systemen in dezelfde omloopbaan ondersteunt het snel kunnen inwinnen van SAR data in het geval van rampen. Steun was er verder in dit project van ESA en CSA/NASA, Canada en de VS. De herbruikbare booster raket zal volgens Musk ruimtevaart met een factor 100 goedkoper maken. Op 21 december 2015 was de eerste succesvolle landing van een eerste trap van de Falcon 9 op zee.

“If one can figure out how to effectively reuse rockets just like airplanes, the cost of access to space will be reduced by as much as a factor of a hundred.  A fully reusable vehicle has never been done before. That really is the fundamental breakthrough needed to revolutionize access to space.”

–Elon Musk

Drone schip landingsplatform credits; Industrytap

SpaceX gelooft dat een herbruikbare raket de oplossing is tot het betaalbaar houden van toegang tot de ruimte. Het meeste geld gaat zitten in de bouw van de raket. Een Falcon 9 kost ongeveer net zoveel als een vliegtuig maar deze kan vele malen vliegen.  Op 21 december 2015 was er de allereerste landing van een herbruikbare Falcon 9 eerste trap. Op 8 april 2016 landde de eerste trap van een Falcon 9 op een drone schip in de Atlantische oceaan. De eerste vlucht erna met deze herbruikbare raket vloog op 30 maart 2017, vanaf het Kennedy Space Center te Florida vanaf lanceer complex 39A.  SpaceX had twee eerdere pogingen gedaan met landen op zee, in januari en april 2015 ook met een Falcon 9 eerste trap. Eerste herbruikbaarheidstests werden gedaan met de Grasshopper en F9R testvoertuigen in 2012-2014. De Grasshopper Vertical Take Off, Vertical Landing (VTVL) voertuig ws een soort Falcon 9 eerste trap met een Merling 1D motor en bevestigde stalen steunpoten. Acht testen volgden en een hoogte van 744 meter werd bereikt. Daarna begon het testen met de F9R-ontwikeklingsvoertuig, dat drie 1D motoren had voor extra stuwkracht. Deze voltooide een aantal hogere tests in 2014 met stuurbare rastervinnen. Deze test leverde onschatbare informatie op voor de toekomstige vliegtesten tijdens orbitale missies, wat uiteindelijk leidde tot de eerste raketlanding in 2015. Bron; SpaceX

Share

Speak Your Mind

*