24 mei 2024

Noodlanding na mislukte lancering Sojoez naar ISS – de astronauten zijn ongedeerd

De Sojoez vanochtend voordat het mis ging. Credit: NASA/Roscosmos

De lancering van een Sojoez-raket vanochtend met een Amerikaanse en een Russische astronaut op weg naar het internationale ruimtestation ISS is mislukt. De Sojoez MS-10 capsule met de twee heeft een noodlanding gemaakt in Kazachstan. De astronauten, de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin, zijn ongedeerd.

De capsule kwam bij de stad Dzjezkazgan neer op zo’n 450 kilometer ten noordoosten van de lanceerbasis Bajkonoer. Reddingsteams haastten zich naar de capsule waarna de twee door artsen werden onderzocht. Ze zijn daarna naar het vliegveld van Dzjezkazgan gebracht en zullen naar Moskou vliegen. Hague zie je op de foto hieronder, ná de noodlanding.

Astronaut Hague (l) op het vliegveld van Dzjezkazgan. Naast hem de baas van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, Dmitry Rogozin. Credit: NASA/Roscosmos

De lancering was rond 10.40 uur. 123 seconden na het vertrek ontstond een probleem met het loskoppelen van de stuwraketten. De oorzaak van het probleem wordt onderzocht. Bemande Russische ruimtevluchten zijn voorlopig opgeschort.

De capsule koppelde vervolgens los voor een ballistische afdaling die scherper was dan normaal. Dat betekent dat de astronauten meer g-krachten te verwerken kregen. Nu was dat 6,7g, waar dat bij een normale terugkeer op aarde zo’n 4g is (op Twitter zie ik berichten verschijnen dat ze tot 21g moesten doorstaan!). Volgens artsen zijn de astronauten getraind om dit aan te kunnen. Toch moeten ze een nacht in het ziekenhuis doorbrengen voor medische checks.

Op beelden kort na het vertrek was te zien dat de twee hevig door elkaar werden geschud (in de video hieronder vanaf 2.15m):

De Russische Sojoez-raket werd in de jaren ’60 voor het eerst gelanceerd en is één van de oudste raketten die nog in gebruik is. Hij wordt gezien als zeer betrouwbaar.

De NASA heeft vanmiddag deze verklaring gegeven:

“The Soyuz MS-10 spacecraft launched from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan to the International Space Station at 4:40 a.m. EDT Thursday, Oct. 11 (2:40 p.m. in Baikonur) carrying American astronaut Nick Hague and Russian cosmonaut Alexey Ovchinin. Shortly after launch, there was an anomaly with the booster and the launch ascent was aborted, resulting in a ballistic landing of the spacecraft.

“Search and rescue teams were deployed to the landing site. Hague and Ovchinin are out of the capsule and are reported to be in good condition. They will be transported to the Gagarin Cosmonaut Training Center in Star City, Russia outside of Moscow.

“NASA Administrator Jim Bridenstine and the NASA team are monitoring the situation carefully. NASA is working closely with Roscosmos to ensure the safe return of the crew. Safety of the crew is the utmost priority for NASA. A thorough investigation into the cause of the incident will be conducted.”

Bron: NOS + Space.com.

Share

Comments

  1. Is dit de eerste succesvolle in-flight abort? Kudos voor Roscosmos.

  2. De laatste in-flight abort was in 1975 met de Sojoez 7K-T39: https://en.wikipedia.org/wiki/Soyuz_7K-T_No.39. Na +295s werd de vlucht afgebroken. De twee kosmonauten kregen tijdens de afdaling 21G te verduren. Oeps!

Speak Your Mind

*