17 juli 2024

China gaat kunstmaan lanceren voor stadsverlichting Chengdu

China wil over twee jaar een kunstmatige maan in de ruimte laten rondcirkelen die ’s nachts de straten van de stad Chengdu zou belichten met een intensiteit van acht keer die van onze natuurlijke maan. Het zou genoeg zijn om de straatverlichting in deze Chinese stad van 14 miljoen inwoners helemaal te vervangen.

Kunstmaan credits; Life 106.5 KBVA

Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan (bekend als ‘groentetuin’ van China en van het Panda reservaat), ligt vrij centraal in China en telt 14 miljoen inwoners. De satelliet zou een oppervlakte met een diameter van 10 tot 80 kilometer kunnen verlichten en de straal zou gericht kunnen worden met een precisie van enkele tientallen meters,  aldus Wu Chunfeng, president van het Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Resaerch Institute (CASC). Na jaren van intensief testen zou het definitieve ontwerp en de technologie goedgekeurd zijn. Details erover zijn echter nog niet vrijgegeven. De kunstmaan zou een uitzonderlijk reflecterende coating hebben, die het licht van de zon met richtbare paneel vleugels naar de aarde moet sturen. Primaire focus zal Chengdu zelf zijn, dat 14 vierkante kilometer groot is. Op andere plaatsen op de aarde zou de Chinese kunstmaan te zien zijn als een heldere ster aan de hemel. Volgens wetenschappers zou het licht niet ‘de nacht in een dag’ veranderen maar meer een schemerlicht zijn dat het biologisch ritme niet zal verstoren. Het idee is niet nieuw. Rusland experimenteerde er eind vorige eeuw al mee, het Znamya project, een spiegel reflecteerde het licht van de zon naar de aarde, de straal had een diameter van vijf km. Ook in Noorwegen was er in 2013 het project met spiegels die met zonlicht het dorp, 3400 inwoners, Rjukan laten verlichten tijdens de winter. Dit project vergde 12 jaar hard werk en kwam i.s.m. het Duitse bedrijf Solspeil tot stand. Wu Chunfeng deelde het nieuws mede tijdens een ondernemers beurs twee weken geleden in Chengdu. Het plan is om de kunstmaan in 2020 te gaan lanceren. Bron; Motherboard, The Guardian

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Het wordt ook steeds gekker. De Chinezen gaan de wedloop naar Mars winnen, denk ik.

  2. Over lichtvervuiling gesproken: de Amerikaanse kunstenaar Trevor Paglen (we hebben ‘m hier op de Astroblogs ook wel eens geïnterviewd) heeft het onzalige plan bedacht om een zeer reflecterende satelliet te lanceren, die enkele maanden in de ruimte komt te hangen en die niets anders gaat doen dan een soort van heldere ster te wezen. Zie deze site voor meer info. Slecht plan van Paglen!

Speak Your Mind

*