2 maart 2024

Cubesat van Insight Mars missie verstuurt eerste foto van Mars

In het kader van NASA’s InSight missie, een lander voor bodemonderzoek op Mars, zijn twee cubesats sinds mei op weg naar Mars. MarCO-A en MarCO-B. Ze zullen net als de lander rond 26 november bij de Rode Planeet aankomen. De twee kleine satellieten zijn een experiment om de navigatie en communicatie via nanosatellieten te testen vanuit andere planeten.

Mars foto door MarCO cubesat credits; NASA/Earth Chronicles

De beide cubesatellieten (nanosatellieten met gestandaardiseerde afmetingen en samengesteld uit een kubus met 10 cm-zijden en een gewicht tot 1,33 kg), zijn op 5 mei j.l. gelanceerd samen met de InSight lander en deze zal als het goed is daar de 26ste november aankomen. De cubesats zijn niet bedoeld om wetenschappelijke data te vergaren, dat doet de InSight lander, maar louter om informatie over InSight terug te zenden naar aarde zodra de lander de Mars atmosfeer binnentreedt en probeert te landen. De MarCO-A en MarCO-B vormen samen dus een testbed van miniaturisering voor communicatie en navigatie technologie dat het pad moet effenen voor toekomstige communicatie via kleine satellieten die naar planeten worden gestuurd. Beiden zijn het afgelopen voorjaar met succes getest in het Jet Propulsion Laboratory van NASA te Pasadena waar ze ook het licht hebben gezien. Straks komt het erop aan, dan moeten ze hun kwaliteiten tonen over een afstand van meer dan een 100 miljoen kilometer. De cubesat zal een repeater nodig hebben om de informatie naar aarde te zenden daar de data reductie aan de schaduw kant van de planeet plaatsvindt. Daarna zullen de MarCO satellieten deel gaan uitmaken van de asteroïde gordel om Mars. De foto werd genomen toen de cubesat zich op een afstand van ongeveer 12.8 miljoen kilometer bevond. De beide ruimtesondes hebben nog zo een 80 miljoen km te gaan op hun traject om in een baan om Mars te komen. Voor de test foto, moest de MarCO-B zodanig gedraaid worden dat hij zich kon richten op Mars. Het missie team is blij met de resultaten van het systeem. Delen van de antenne zijn te zien op het beeld. Komende weken wordt meer beeldmateriaal verwacht als de MarCO cubesats dichterbij komen.

MarCO cubesat concept credits; NASA/JPL

InSight NASA’s Insight missie (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) is een missie van het Discoveryprogramma om de inwendige structuur van Mars te onderzoeken. Behalve een Marsmissie is het ook een onderzoek naar het ontstaan van de binnenste rotsachtige planeten met inbegrip van de Aarde, nu meer dan vier miljard jaren geleden. D.m.v. geofysische instrumenten zal InSight diep onder het Marsoppervlak op zoek gaan naar vingerafdrukken van processen die de vorming van aardachtige planeten tot stand hebben gebracht. Bronnen; Earth Chronicles / NASA/JPL

InSight lander concept credits; NASA/wikipedia

Share

Speak Your Mind

*