29 maart 2024

De Aarde heeft mogelijk twee satellieten van stof

Impressie van een Kordylewski-wolk. De helderheid hiervan is versterkt om ‘m te laten zien. Credit: G. Horváth

Dat de Aarde één Maan heeft is bekend. Maar sterrenkundigen hebben nu aanwijzingen gevonden dat er mogelijk meer om de aarde draait, behalve dan die paar duizend kunstmanen. In de Lagrangepunten L4 en L5, gelegen op zo’n 385.000 km van de aarde, zouden zich satellieten van stof bevinden, wolken van stof dat zich op die punten heeft verzameld. De wolken worden ook wel Kordylewski-wolken genoemd, naar de Poolse sterrenkundige Kazimierz Kordylewski die ze in 1961 al meende te hebben waargenomen in L5 [1]Na een eerdere voorspelling van het bestaan van de wolken door J. Witkowski in 1951. Die waarneming kon destijds echter niet bevestigd worden en daarom werd lange tijd gedacht dat de wolken niet bestaan. De Japanse Hiten satelliet (zie afbeelding) was er ook een keertje dwars doorheen gevlogen, maar die kon geen verhoogde concentraties van stof meten.

Credit: JAXA

Maar onlangs heeft een Hongaars team van sterrenkundigen onder leiding van Gábor Horváth (Eötvös Loránd Universiteit) met een CCD-camera van het Judit Slíz-Balogh’s observatorium in Hongarije waarnemingen in gepolariseerd licht gedaan aan L4 en L5 en daaruit kwam naar voren dat daar inderdaad wolken van stof zijn, stof dat het gepolariseerde licht van de zon weerkaatst. Horváth’s team had eerder al voorspellingen gedaan over patronen die zichtbaar zouden moeten zijn in de Kordylewski-wolken en die patronen zijn ook daadwerkelijk waargenomen. Het lijkt er dus op dat er inderdaad twee Kordylewski-wolken rond de aarde draaien in L4 en L5.

De vijf Lagrangepunten van de Aarde.

Helemaal stabiel zijn die twee punten niet, want de zwaartekracht van de zon én de binnenplaneten Venus en Mercurius hebben er invloed op. Ze worden daarom beschouwd als semi-permanente satellieten. Er bestaan plannen om in L4 en L5 ook aards afval te dumpen. Ook zouden L4 en L5 een rol kunnen gaan spelen als ’transfer station’ voor toekomstige bemande lange interplanetaire reizen. Bron: Science Daily.

Voetnoten

Voetnoten
1 Na een eerdere voorspelling van het bestaan van de wolken door J. Witkowski in 1951
Share

Comments

  1. Etienne Durinck zegt

    Zouden wij al onze rommel niet een ring rond onze aarde kunnen brengen ? Ja ? Dan wordt het pas iets unieks. De rommel planeet. Met haar rommel ring.

  2. Zou James Webb niet op L5 geparkeerd worden?

  3. Er zijn maar weinig soorten aards afval waarvan ik me kan voorstellen dat het de moeite is van lanceren naar L4/L5. Eigenlijk komt alleen kernafval in aanmerking.
    Het lanceren van significante hoeveelheden hoogradioactief afval gaat ongetwijfeld op enorme weerstand stuiten. Denk maar aan hoe moeilijk er al werd gedaan over de relatief beperkte risico’s van het lanceren van RTGs.

  4. Enceladus zegt

    “Er bestaan plannen om in L4 en L5 ook aards afval te dumpen. Ook zouden L4 en L5 een rol kunnen gaan spelen als ‘transfer station’ voor toekomstige bemande lange interplanetaire reizen.”

    Dus een reis naar Mars en verder gaat in de toekomst via onze inteplanetaire vuilnisbelt? Leuk vooruitzicht voor de astronauten…

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Ja, Gert, het bestuur van de Aarde gaat met de emigrerende mens psychologische spelletjes spelen :
      Het is uiteraard niet de bedoeling dat de emigranten ooit nog terugkeren, maar juist een nieuw leven gaan opbouwen op de andere planeten of kunstmanen.
      Dus ‘onze familieleden’ die een beetje heimwee krijgen, kunnen dan nog even terugdenken aan het laatste wat ze gezien hebben van de Aarde … de afvalverwerkende industrie op L4/L5.
      De reminder “O ja, zo leuk was Aarde niet en het is er heel vol en vies.” 🙁

      Grotere kans dat zij dáár blijven. 🙂 😛

      Groet, Paul

Speak Your Mind

*